Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Mart 2015 - 14:18 Yorum: 0

Adana'da güneş tutulması

Vatandaşlar, güneş tutulmasını Çukurova Üniversitesi Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde izledi- İlgi nedeniyle merkeze ikinci bir teleskop kuruldu

Adana'da güneş tutulması

ADANA (AA) - Adana'da vatandaşlar güneş tutulmasını Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Uzay Bilimleri ve Güneş Enerjisi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (UZAYMER) izledi.

Üniversiteden yapılan yazılı açıklamaya göre, güneş tutulmasını izlemek isteyen öğrenci ve meraklılar UZAYMER'e yoğun ilgi gösterdi. İlgi nedeniyle merkeze ikinci bir teleskop kuruldu.

UZAYMER Müdürü Yrd. Doç. Nuri Emrahoğlu, Çukurova’da hissedilen tutulmanın saat 12.00 civarında başladığını bildirdi.

Tutulmanın12.05’te maksimuma ulaştığını belirten Emrahoğlu, tutulmanın parçalı olduğunu ve ayın güneşi yüzde 40 civarında kapadığını bildirdi.

Emrahoğlu, "Tutulmayı Türkiye’den tam göremiyoruz. Avrupa’nın kuzey bölgelerinde tam tutulma görülebildi. Buna göre dünyada 07.30 civarlarında Afrika’nın Atlantik kıyısından başlayan tutulma yüzde 40, 08.30’da İspanya’nın Kanarya yüzde 90, Türkiye’de yüzde 40, Faroe adalarında ise yüzde 100 gözlenebildi" ifadelerini kullandı.

Emrahoğlu, tam güneş tutulmasının yaşanacağı 21 Haziran 2020'de de Türkiye’de yüzde 40 parçalı tutulma yaşanacağını ifade etti.

- Tam tutulma 2060'ta

UZAYMER’deki gözleme katılan ÇÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aysun Akyüz ise bugünün gök olayları açısından önemli bir gün olduğunu bildirdi.

Bulundukları konum itibariyle Türkiye'den tam tutulmanın izlenmediğini hatırlatan Prof. Dr. Akyüz, şunları söyledi:

"Güneş tutulması bilindiği gibi dünyanın güneş ve ayın arasına girmesiyle güneş ışığının dünyaya gelmesinin engellenmesi sonucu oluşuyor. NASA’nın web sitesinde hesaplanan tarihlere baktığımızda ay tutulmasının güneş tutulmasından daha sık olduğu gözlenebiliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’den tam tutulma 30 Nisan 2060 yılında görülebilecek."

ETİKETLER: Adana , Güneş tutulması
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber