Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 19 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Adımsayarlar Türkiye'yi "harekete" geçirecek

Türkiye'de hareketli yaşamı teşvik etmek amacıyla geçen yıl 2 milyon adımsayar dağıtıldı

Adımsayarlar Türkiye'yi 'harekete' geçirecek

KONYA (AA) - AYŞE ŞENSOY - Hareketli yaşamı teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığınca geçen yıl ülke genelinde 2 milyon adımsayar dağıtıldı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı olarak koruyucu sağlık hizmetleri kapsamında toplumun sağlıklı yaşam ve obezite ile mücadelesi için hareketli yaşamı teşvik ettiklerini söyledi.

Bu kapsamda Genel Müdürlük tarafından geçen yıl 2 milyon adımsayarın ihale yoluyla alımının yapıldığını belirten Hatipoğlu, cihazların Türkiye'nin dört bir köşesinde aile hekimleri tarafından ihtiyaç arz eden vatandaşlara ücretsiz dağıtıldığını ifade etti.

- Sağlık için günde 10 bin adım

Adımsayarların 3 boyutlu, sensörlü, yedi gün aktivite hafızalı, kalori sayım özellikli ve boy/kilo hassasiyeti cihazlar olduğunu dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:

"Adımsayar (pedometre), atılan her adımı sayan elektronik cihazdır. Kaydını vücut hareketlerini algılayarak yapmaktadır. Adımsayar, sağlıklı bir yaşam tarzı olup olmadığı bilincini arttırır, yürüme faaliyetlerinin farkında olunmasını sağlar. Gün boyu yapılan fiziksel aktivitenin kontrol imkanını oluşturur. Diğer iyi bir yönü de psikolojik olarak kişiyi günlük öngörülen adımı atmasına teşvik etmektedir. Sağlıklı bir kişi günde en az 10 bin adım atmalı veya yarım saat yürümelidir. İşe gidip gelirken ve öğlen vakti uygunsa yürümeye zaman ayırmak gerekiyor. Özellikle hafta sonları bu yürüyüşleri rutin hale getirmeliyiz."

Hatipoğlu, dünyadaki teknolojik gelişmelerin insanların yaşantısını kolaylaştırdığı gibi hareketsiz yaşamı ve obeziteyi de arttırdığını söyledi.

- Kadınlarda daha fazla

Obezitenin kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon, karaciğer, diyabet ve depresyon gibi kronik hastalıklara zemin hazırladığına işaret eden Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Yapılan araştırmalara göre Türkiye'nin hareketli yaşam oranı yüzde 30'dur. Bu istatistiki veri, toplumun yüzde 70'inin yeterince fiziksel aktivite yapmadığını göstermektedir. Hareketsiz yaşam oranının kadınlarda erkeklerden daha fazla olduğu görülmektedir. Sağlıklı, uzun ve yaşam kalitesini arttırmak için dengeli beslenmek gerekiyor. Sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam hayatımızı olumsuz etkileyen en önemli risk faktörlerindendir. Bu nedenle sağlıklı beslenme için toplumdaki farkındalığın oluşturulması ve fiziksel aktivitenin arttırılması, koruyucu hekimlikteki faktörlerin en başında gelmektedir. Vatandaşlarımızı yürüyüşe teşvik etmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla özellikle hafta sonları Sağlık Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu ile 'Sağlık Çalışanlarıyla Yürüyoruz' temalı yürüyüşler yapıyoruz." 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber