Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 30 Eylül 2014 - 13:48 Yorum: 0

Adıyaman, adından bademle söz ettirmek istiyor

Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Pilar:

Adıyaman, adından bademle söz ettirmek istiyor

ADIYAMAN (AA) - İl genelinde tütüne getirilen kotadan sonra alternatif ürünlere yönelen Adıyamanlı çiftçiler, bademle adından söz ettirmek istiyor.

Kahta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Pilar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bademin Adıyaman için Nemrut ve petrol kadar önemli olduğunu, onlar kadar gelir getireceğini söyledi.

Bölgede daha önce çiftçilerin geçimlerini tütün ekerek sağladıklarını anlatan Pilar, aşamalı olarak tütünün kaldırılması ile bademe yönelindiğini, il genelinde ekili 14 bin dekar badem arazisinin 10 bin dekarının Kahta ilçesinde bulunduğunu kaydetti.

Dikim aşamasından budama ve hasat  gibi işlerde yüzlerce işçi çalıştığını belirten Pilar, bu şekilde işsizliğin de önüne geçtiklerini vurguladı.

Mart  ayında yaşanan don olayında çiftçilerin çok büyük zarar  görmediklerini dile getiren Pilar, bu yıl hasat yapan çiftçilerin yüzlerinin güldüğünün altını çizdi.

Badem’in parlayan yıldızının Adıyaman olduğunu vurgulayan Pilar, "Turizm olarak Nemrut, yer altı zenginliğimiz olarak petrol ve tarım alanında da badem çok büyük gelirler sağlayacak, ekonomiyi  canlandıracaktır" dedi.

Pilar, önümüzdeki yıllarda Adıyaman’da uluslararası badem  panelleri ve festivallerin düzenlenebileceğini ifade ederek, çalışmalar bu şekilde devam ederse İspanya gibi ülkelerle yarışacak seviyeye gelebileceklerini söyledi.

Mardin’deki ulusal badem panelinde tüm gözlerin Adıyaman’da olduğunu ifade eden Pilar, "Panelde şunu anladım; Bademde  konuşulacak il Adıyaman olacaktır. Çünkü bademin en güzel verim alındığı yerin Adıyaman olduğu net olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

- Üreticiler birlik kurdu

Badem yetiştiricileri de halk eğitim merkezindeki kurslarda eğitim gördükten sonra örgütlenerek "Sert Kabuklu Meyve Yetiştiricileri Birliği" kurdu.

Birlik Başkanı Mehmet Sena Yıldırım, 6 yıldan beri badem üzerinde çalışmalar yaptıklarını, bölgede bademin anayurdunun bu topraklar olduğunu belirtti.

Badem dikilen tarlalarda fire verilmediğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

"Tüm fidanlar toprak ve iklim ile uyum sağlayarak yetişmeye başlamaktadır. Fidanlar üçüncü yılda verim vermektedir. Badem genelde toprak ayrımı yapmamaktadır. Dördüncü yıl da hasadını yaptığımız bahçelerimiz çok güzel verim vererek, üreticinin yüzünü güldürdü. Kurduğumuz birlik bu alandaki ilk birliktir. Birliğimizin en büyük hedefi 50 bin dönümde badem ekerek Adıyaman’ı bademde söz sahibi  yapmaktır."

Badem danışmanlığı yapan Feyzettin Dursun da verimli topraklarda sadece buğday ve arpa ekilmemesi gerektiğini, bademin bölge için su ve güneş kadar değerli olduğunu söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber