Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 21 Eylül 2017 - 15:08 Yorum: 0

Adıyaman organik balda lider

Türkiye genelinde organik bal üreticiliğinde ilk sırada yer alan Adıyaman'daki balın, Türkiye'nin en yüksek değerlere sahip balı olduğu laboratuvar sonucuyla...

Adıyaman organik balda lider

Türkiye genelinde organik bal üreticiliğinde ilk sırada yer alan Adıyaman'daki balın, Türkiye'nin en yüksek değerlere sahip balı olduğu laboratuvar sonucuyla belgelendi.

Türkiye genelinde organik bal yetiştiriciliği yapan 364 üreticinin 123'ü Adıyaman'da bulunurken, bu üreticiler Türkiye genelinde üretilen 35 bin 871 kilo organik balın 7 bin 695'ini üretiyor. Organik bal yetiştiriciliğinde 2016 verilerine göre ilk sırada yer alan Adıyaman'da hedef Cumhuriyet 100. yılında 100 bin arı kovanı ile arıcılık yaptırmak.

Adıyaman'da polenin çok olduğu verimli arazilere ve yaylalara yerleştirilen arı kovanlarından Türkiye'nin en kaliteli balı üretiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından desteklenen organik bal üreticiliğine soyunan çiftçilerin verimleri 3-4 kat arttı. Adıyaman'da çiftçilere verilen eğitimler sonrasında artan verim ile birlikte çiftçiler organik bal yetiştiriciliğe geçiş yapıyor. Adıyaman'da şu an 30 ton olan üretim miktarının 100 tona çıkarılması hedefliyor.

Çitçilere her türlü desteğin verildiğine dikkat çeken Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, "Cumhuriyetimizin 100. yılında Adıyaman'da 100 bin arı kovanı hedefiyle çalışmalarımıza hızla devam ediyoruz. Bu kapsamada da marka ürünler oluşturabilmemiz için organik arıcılığın geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Şu an Türkiye geneli 2016 verilerine göre geçiş sürecinde olan 36 bin kovandan 7 bin 695 kovanı Adıyaman'dadır. Toplam Türkiye geneli 364 tane arıcımız organik geçiş sürecindeyken bunların Adıyaman'daki oranı 123'tür. Bu da hatırı sayılır bir rakamdır. İnşallah bir yıllık bu geçiş süreci bittikten sonra Adıyaman organik arıcılıkta Türkiye'deki birinciliğini tescilleyecektir. Gecen yıl elde ettiğimiz ürünler az iken, bu yıl vermiş olduğumuz eğitimlerle birlikte gecen yıl aldığımızın ürünün 3-4 katı kadar bal aldık. Organik balda hiçbir kimyasal madde kullanılmamaktadır. Bu sayede de bizim vatandaşlarımız tamamen organik, kimyasal maddelerden uzak bir bal elde etmiş oluyorlar. Bizim bu balımızın yapılan analizlerde de Türkiye'nin en kaliteli ballarından daha yüksek değerlere sahip olduğu laboratuvar sonucuyla belgelendirilmiştir. İlimiz genelinde destek verdiğimiz arılı kovan sayısı 65 bin, destek vermediğimiz var olan kovanlarla birlikte 74 bindir. Bunlar içerisinde şuan organik geçiş sürecinde olan kovan sayımız ise 7 bin 695 ile geçiş sürecindeki kovan sayımız Türkiye'deki birinci sıradayız" dedi.

Organik bal üreticisi Abdullah Çatlı ise "Konvansiyonel arıcılıkta biz bilinçsiz ilaç kullanıyorduk ve bilinçsiz arıcılık yapmaktaydık. Organik arıcılıkta hiçbir ilaca, hiçbir katkı maddesine gereksinim duyulmuyor. Herkese daha temiz daha hijyenik bal sunmaktayız. Organik arıcılıkta verim konvansiyonele göre daha fazla, yani içinde kuluçkalığı süzmüyoruz. Kuluçkalıkta tamamen bal bırakıyoruz. Bahara daha güçlü çıkıyor ve daha güzel bir potansiyele sahip oluyor. Şu anda tam organik arıcı olarak faaliyet göstermekteyiz. Bu yıl 1 tonun üzerinde organik bal aldık. Konvansiyonel kovanlarımızda şu an 270 tane, onları da organiğe geçiriyoruz. Devletimiz bize 48 adet organik kovan ve ana arı vermişti 3 yıl içerisinde bu sayıyı 75'e çıkardık" diye konuştu.

Adıyaman organik balda lider

Adıyaman organik balda lider

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber