Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 10 Ekim 2016 - 15:13 Yorum: 0

AFJET Genel Müdürü Ulutürk: “Yozgat’ta jeotermal kaynaklar ekonomiye kazandırılmalı”

Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansına konuşmacı olarak katılan Afyon Jeotermal Elektrik...

AFJET Genel Müdürü Ulutürk: “Yozgat’ta jeotermal kaynaklar ekonomiye kazandırılmalı”

Yozgat Bozok Üniversitesi tarafından düzenlenen 1. Uluslararası Yer Altı Zenginlikleri ve Enerji Konferansına konuşmacı olarak katılan Afyon Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. (AFJET) Genel Müdürü Dr. Yusuf Ulutürk, jeotermal kaynakları açısından oldukça zengin bir potansiyele sahip olan Yozgat'ta jeotermal kaynakların iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Afyonkarahisar'da genel müdürlüğünü yaptığı AFJET şirketinin jeotermal su ile yaklaşık 25 bin konut eşdeğeri bölgesel konut ısıtma, 10 bin yataklı termal turizm tesislerinin ısıtılması ve kullanım suyunun sağlanması, 500 dönüm sera ısıtması, 3MW elektrik üretim yanında günlük 20 ton kapasiteli jeotermal su kullanarak termal otellerin çamaşırlarının yıkanıp kurutulmasını sağlayan geniş bir çalışma ağı bulunduğunu belirten Ulutürk, "Afyon'da yapılan termal yatırımlar Yozgat'ta da kolaylıkla yapılabilir" dedi.

AFJET'in en büyük öneminin ana sermayesinin tamamına yakını kamuya ait olan, fakat diğer kamu iştiraklerinin aksine kâr eden ve ettiği kârı kamuya aktaran kârlı bir ortaklık yapısı olduğunu vurgulayan Ulutürk, "Fakat bu kârlılık kendiliğinden oluşmamış özellikle 2010 yılından sonra yönetim ve teknik ekip değişikliği sonucunda doğru kararlar ve doğru yatırımlar sonucu yıllık cirosu 35 milyon olan ve milli ekonomiye 140 milyon arı değer katan milli bir şirkettir. Şirketimiz mevcut yatırımlar dışında önümüzdeki yıllarda yatırım ağı içine maden suyu fabrikası, termal otel ve sebze-meyve kurutma fabrikası gibi yatırımlar yapmayı düşünmektedir. Şirket sadece Afyon ve ilçelerinde değil jeotermal kaynağı olan birçok il ve ilçeye de teknik danışmanlık yapmaktadır. Örneğin Nevşehir-Kozaklı, Kırşehir-merkez, Ankara Haymana, Denizli-Karahayıt, Bolu-Merkez-Karacasu, Bursa-merkez, Kütahya-Harlek gibi birçok jeotermal sahaya proje ve teknik danışmanlık vermektedir. AFJET yaptığı tek elden su dağıtım projeleri sayesinde jeotermal sudan yüzde 40, elektrik ve kabuk önleyici inhibitörden yüzde 25'e yakın tasarruf sağlayarak kalkınma ajansı tarafından en başarılı şirket seçilmiştir. Şirket enerji verimliği ve jeotermal su tasarrufu konusunda başarılı projelere imza atmıştır. Ülkemizde ilk defa jeotermal bölgesel konut ısıtmasında termostatik vana, pay ölçer, kalorimetre uygulamasını abonelerinin hizmetine sunarak, "kullandığın kadar öde" sloganı ile milli ekonomiye olan katkısını sürdürmüştür" diye konuştu.

AFJET modelinin Yozgat'ta da rahatlıkla uygulanabileceğini vurgulayan Ulutürk, "Yozgat'ın birçok ilçesinde jeotermal kaynak var. Fakat bu kaynaklar hamam kültüründen öte gidemedi. Sadece Sorgun ilçemizde güzel uygulamalar var fakat yetersiz. Şehrimizin yapısına baktığımızda Sarıkaya, Saraykent, Yerköy, Sorgun, Boğazlıyan, Akdağmadeni gibi ilçelerimizde kaynak var. Bu kaynakların en verimli şekilde kullanılıp ekonomiye kazandırılabilir" şeklinde konuştu.

Yozgat'ın sürekli göç verdiğine değinen Ulutürk, "Şehrin geliştirilebilir kaynaklarını harekete geçiremezsek bu göç daha da artacak. Yozgat'ın bol oksijen kaynağı Çamlık Milli Parkı var. Eğer Çamlık Milli Parkımızı jeotermal enerji ile buluşturursak, yeşil ile termal suyumuzu değerlendirmiş oluruz. Bunun en basit yolu Sorgun ilçemizde açılacak yeni bir jeotermal kuyuyu Çamlık Milli Parkına taşıyarak buralara termal oteller yapıp, kongre ve spor turizminde çağ atlayabiliriz. Bu kadar orman ve termal değeri olmayan çevre illerimizde birçok termal otel var ve yurt içi ve yurt dışı takımlar kamp yapmak için bu şehirlere geliyor ve şehir ekonomisine katkı sağlıyor. Turizm çok kârlı bir sektördür, turizm ile beraber kırk sektör daha bu işten ekmek yiyor. Hitit imparatorluğunun başkenti Hattusaş şehrimize çok yakın, otellerimizde termal tedavi olan misafirler bu tarihi yerlere turlar düzenleyerek konaklama süreleri uzatılabilir. Yozgat-Sorgun arası 30-35 kilometre bu çok uzak bir mesafe değil. Ben şehrim için açılacak jeotermal kuyuya ve iletim hattına maddi ve manevi katkı koymaya hazırım. Ücretsiz danışmanlık ve proje çalışması için büyüklerimizden talimat bekliyorum. Biz Yozgat ve ilçeleri olarak küçük olsun benim olsun değil, büyük olsun hepimizin olsun iradesi ile hareket edersek, şehrimizi kurtarmış oluruz. Biz Yozgat'ın ekmeği ile büyüyen ve mezarı Sarıtopraklıkta hazır olan bürokratlar olarak şehrimiz için maddi ve manevi her şeyi yapmaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber