Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 23 Eylül 2017 - 11:53 Yorum: 0

Afyonkarahisar’da patates satış fiyatları bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin yıllık patates tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Afyonkarahisar'da patates hasat dönemi başladı.

Afyonkarahisar’da patates satış fiyatları bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin yıllık patates tüketiminin yaklaşık yüzde 20'sini karşılayan Afyonkarahisar'da patates hasat dönemi başladı. Patates bu yıl üreticisinin yüzünü güldürürken, ürünün tarladan çıkış fiyatının ise 70 kuruş ile 1 TL 10 kuruş arasında değiştiği belirtildi.

Kentin en önemli tarım ürünlerinden birisi olan patateste hasat dönemi başladı. Yaklaşık 10 gün sonra sona erecek yazlık patates döneminde tarlalarda hummalı bir söküm çalışması başlamış durumda. Gece geç saatlerde tarlalara söküm işlemi için gelen işçiler sabah namazını tarlalarda kıldıktan sonra günün ilk ışığı ile birlikte çalışmaya başlıyorlar. Ellerindeki plastik kovalar ile patatesleri toplayan işçiler daha sonra bu patatesleri büyüklüklerine yani kalitesine göre ayırarak çuvallara dolduruyorlar. Toplanan patateslerin 1.,2., ve 3. sınıf olarak ayrıştırıldığı hasatta en çok rağbet ise "agire" diye adlandırılan 1. sınıf patatese olduğu belirtildi. Genelde kadın işçilerin çalıştığı tarlalarda toplanan patatesler yaklaşık 50 kilogramlık (kg) çuvallara doldurulduktan sonra iplikle ağızları yine tarlada dikilerek sevkiyata hazır hale getiriliyor. Bir tarlada günlük işçiler tarafından 400-450 çuval arasında patates toplandığı ve ardından İstanbul başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerine sevkiyatları yapılmak üzere kamyonlara dolduruluyor. İşçiler tarlalarda günlük yaklaşık 9 saat çalışarak Türkiye'nin patates tüketimi ihtiyacını karşılanmasına destek oluyorlar. Geçen yıllara göre bu yıl patatesin tarladan satış fiyatının iyi oldu öğrenilirken, önceki yıllarda üreticisinin mağdur eden patatesin bu yıl fiyatı ile çiftçilerin yüzünü güldürdüğü aktarıldı.

"Şuanda rekolte olarak dekar başına bazı çiftçilerimizin 4-5 ton ürün aldığını duyuyoruz"

Patates hasat döneminin başlaması ve satış fiyatları ile ilgili İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine açıklamalarda bulunan Şuhut ilçe Ziraat Odası Başkanı Ömer Tunçay, hasat döneminin iyi başladığını özellikle fiyatların memnun edici olduğunu ifade etti. Tunçay, "Patates üretimimiz bu yıl Allah'a şükür iyi. Sökümlerimiz (hasat) başladı, verimler iyi ve kalitesi güzel. Tabi bunun yanında çiftçimizin de yüzü gülüyor. Çok kötü değil, geçen yıllara nazaran bayağı iyi. Şuanda rekolte olarak dekar başına bazı çiftçilerimizin 4-5 ton ürün aldığını duyuyoruz ve buda bizi mutlu ediyor. Fakat şunu da belirtmekte fayda var, bu fiyatlar böyle kalmıyor maalesef aşırı üretimde fiyatların düşmesine neden oluyor. O yüzden bundan sonraki yıllarda da dengeli üretim yaparsak fiyat istikrarının devam edeceğini ve fiyatların iyi yerlerde kalacağı kanaatindeyim. O yüzden çiftçilerimiz üretimimizi çok fazla artırmayalım bunun yerine kaliteli ve dengeli üretim yapmak lazım" dedi.

"Patates üretimi bu yıl ancak iç piyasa tüketimine yetecek düzeyde"

Başkan Tunçay özellikle kışın patates fiyatlarında yaşanan anormal artışların hatırlatılması ve bu kış da aynı fiyat istikrarsızlıklarının olup olmayacağı yönünde soruya ise şu yanıtı verdi:

"Bir öngörüden bahsederek çiftçilerimiz bir beklenti içerisine girebilir. Ama ben şuan patates fiyatlarının çok fazla düşeceği kanaatinde değilim. Çünkü patates üretimi bu yıl ancak iç piyasa tüketimine yetecek düzeyde. O kadar bir üretim olduğu kanaatindeyim. Bunun yanında çok fazlada depoda bekletmemek ve bir an önce paraya çevrilmesi gerekiyor diye düşünüyorum."

Başkan Tunçay, ayrıca patatesin tarladan çıkış fiyatının ise kalitesi ve cinsine göre 70 kuruştan başlayarak 1 TL 10 kuruşa kadar çıktığını kaydetti.

Afyonkarahisar’da patates satış fiyatları bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü

Afyonkarahisar’da patates satış fiyatları bu yıl üreticisinin yüzünü güldürdü

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber