Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 02 Kasım 2020 - 15:06 Yorum: 0

AĞBABA; “BAŞARI BUNUN NERESİNDE?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ Malatya’da 10 deprem konutundan 1’i teslim edilmiş, halen başarı hikayesi anlatıyorlar” dedi.

AĞBABA; “BAŞARI BUNUN NERESİNDE?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “ Malatya’da 10 deprem konutundan 1’i teslim edilmiş, halen başarı hikayesi anlatıyorlar” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Malatya’da deprem konutlarının önemli bir bölümünü bitirdik’ açıklamasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, depremin üzerinden 9 ay geçmiş, 5 bin 24 deprem konutundan 446’sı teslim edilmiş, binlerce depremzede kışa konteyner veya çadırda girecek.Başarı bunun neresinde?” ifadelerini kullandı.

AKP’YE ÖZGÜ ALGI OPERASYONLARINDAN BİRİ

İzmir’de meydana gelen 6,9 şiddetindeki depremde arama kurtarma çalışmaları aralıksız devam ederken, AKP’li Cumhurbaşkanının kongrelere ara vermeden devam etmesi tartışılmaya devam ederken, Erdoğan’ın 24 Ocak Elazığ Sivrice depreminin ardından yapılan çalışmalar ile ilgili söylemleri de dikkat çekiyor.Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisinin Van Kongresinde “Ocak ayında yaşanan depremin ardından Malatya'da 5 bin 24 ve Elazığ'da 18 bin 868 konutun önemli bir kısmını bitirdik.” İfadelerini kullanmasını değerlendiren Ağbaba, “Erdoğan 25 Ekim tarihinde İl Kongresine katılmak için Malatya’daydı. Toplu açılış töreninde yaptığı konuşmada  "Pütürge'de 208, Kale'de 238 konut olmak üzere toplam 446 konutu vatandaşlarımıza teslim ediyoruz” dedi. 5 bin 24 deprem konutundan  sadece 446’sını teslim etmeyi övünülecek bir şeymiş gibi yansıtmak AKP’ye özgü algı operasyonlarından biri olsa gerek” dedi.

BİNLERCE KİŞİ KONTEYNER VEYA ÇADIRDA KIŞA GİRECEK

Depremin hemen ardından bölgeye gelen AKP’li siyasetçiler kış ayları gelmeden deprem konutlarının teslim edileceğini söylemişlerdi. Ama 7 ay boyunca bürokrasiyi ortadan kaldırıp hak sahipliği sorununu bile çözemediler.Bu şartlarda elbette 5 bin evin 446 sı ancak teslim edilir. Her 10 konuttan 1 i hak sahiplerine verilmiş, hala destan hikayeleri anlatıyorlar. Yerel siyasetçiler 2 bin konutu yıl sonuna kadar bitirip, 3 bin konutun 7 ay içinde teslim edileceğini açıklıyorlar.Pütürge ve Doğanyol ilçeleri Malatya’nın en yüksek rakımlı ilçeleri.Kışı en fazla hisseden, kar ve soğuğun eksik olmadığı  bu ilçelerde Kasım ayında halen binlerce kişi çadır veya konteynırda yaşam mücadelesi veriyor.Maalesef 2021’e de yine bu şartlarda girecekler.“İfadelerini kullandı.

YERİNDE EV YAPMAK YERİNE TOPLU KONUTA HAPSETMEK

Ağbaba açıklamasının devamında; “24 Ocak depreminin gecesinde Pütürge ve Doğanyol’da depremzedelere dayanışma duygularımızı iletmiştik. Günlerce köy köy hatta ev ev dolaşarak depremzedelerin sorunları, taleplerini dinlemiştik. O dönem vatandaşlar kendi evlerinin yerine yeni ev yapılması yönünde taleplerini iletmişti. Ancak geldiğimiz noktada Pütürge, Kale, Doğanyol ve Battalgazi’de toplu konut yapılması önümüzdeki günlerde yeni sorunları beraberinde getirecek.Hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşları, toplu konutlara hapsetmek, bölgedeki tarım ve hayvancılığı bitirecek.Binlerce kişinin doğup büyüdükleri topraklarından göç etmesine sebep olacak.Henüz depremzedelerin evlerinin yerinde yeni konut yapımı ile ilgili gelişme yaşanmaması düşündürücü. Yapılan yanlıştan mutlaka dönülmesi gerekiyor.”dedi.

DEVLETTEN BEKLENEN, EVLERİ BAŞLARINA YIKILAN DEPREMZEDELERE YÜZDELİK İNDİRİM YAPMAK YERİNE BEDELSİZ KONUT TESLİM EDİLMESİDİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba; “Deprem bölgesindeki en çok tartışılan konulardan biri de konutlara ödenecek paralar. Erdoğan tarafından yapılan açıklamada; Elazığ ve Malatya’da 2+1 konutlar için 510 ile 725 lira arasında aylık ödeme, 3+1 konutlar içinde 730 lira ile 995 lira arasında bir bedel belirlendiği açıklanmıştı. Maliyetlerden ortalama yüzde 40 düzeyinde indirime gidildiği lütuf olarak dile getirilmişti. Oysa ki devletten beklenen evleri başlarına yıkılan depremzedelere yüzdelik indirim yapmak yerine bedelsiz konut teslim edilmesidir. Hiçbir geliri olmayan, evleri harabeye dönen vatandaşlardan 20 yıl ödemeli para istemek sosyal devlet kavramının anlaşılmadığının göstergesidir.Belirlenen aylık ödemelere bakıldığında, köylülerin belki de tüm gelirleri ancak bu kadardır. Bu gelirle temel ihtiyaçlarını mı karşılayacaklar,çocuklarının eğitim masrafını mı karşılayacak, konuta mı verecekler?”ifadelerini kullandı.

deprem5.jpg

deprem4.jpg

deprem2-001.jpg

 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber