Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 02 Mayıs 2016 - 15:13 Yorum: 0

Ağbaba, "Desteğe siyaset bulaştırmayın"

Genç çiftçilere verilecek 30 bin liralık krediyle ilgili kamuoyunda dolaşan iddiaları ortadan kaldırmak için aynı puandaki üreticilerin noter huzurunda kurayla belirlenmesini istedi.

Ağbaba, 'Desteğe siyaset bulaştırmayın'

Ağbaba, üreticiler arasında siyasi ayrım yapacak değerlendirmelere izin vermeyeceklerini de kaydetti.

Kırsal Kalkınma destekleri kapsamında genç çiftçilere verilecek 30 bin TL’lik hibe desteğiyle ilgili değerlendirme yapan Ağbaba, ilgili kriterler ele alındığında başvuru yapan hemen hemen her çiftçinin aynı puanı alacağını belirterek ,tarım müdürlüklerindeki komisyonun ise 1 ile 10 puanlık takdir hakkıyla belirleyici olacağını kaydetti.

KOMİSYON PUANI BELİRLEYİCİ OLACAK

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Başvuru sahibinin yaşı,ikametgah nüfusu,eğitim düzeyi,engelli olup olmaması,cinsiyeti, yeşil kartının olup olmadığı gibi başlıklarda alacakları puanların toplamına göre genç çiftçilerin destek alıp almayacağı karara bağlanacaktır.Belirtilen kriterlerden hareketle hemen hemen herkesin aynı puanları alacağı,hibe desteği verilecek kişilerin ise 10 puana kadar takdir hakkı olan komisyonun vereceği kararla belirleneceği konuşulmaktadır.Bu gerçekten hareketle, hibe desteği dağıtımında kafalarda soru işaretleri oluşacaktır” dedi.

BELGELER ZATEN MATBU, KOMİSYON NEYİ DEĞERLENDİRECEK?

Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e  “Hibe desteği almak isteyen genç çiftçiler için şart koşulan 13 ayrı kriterin hemen hemen hepsinin tüm başvuru sahipleri tarafından ortak kriterler olması, birbirine çok yakın  puanların ortaya çıkmasına sebep olmayacak mıdır? Komisyon proje içerik değerlendirmesi denilen kriterin anlamı nedir? Tüm kriterler Bakanlığınız tarafından belirlenmiş ve açıklanmışken, dosyalara da sadece hazırlanan belgeler konulacakken, İl müdürlüklerinde kurulan komisyonlar projelerin neyini inceleyip 1 ile 10 puan arasında puanlama yapacaktır?”sorularını yöneltti.

DESTEK ALACAKLAR NOTER HUZURUNDA BELİRLENSİN

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılmasını istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde ise şu ifadelere yer verdi; “Hibe desteği almak isteyen genç çiftçiler için şart koşulan 13 ayrı kriterin hemen hemen hepsinin tüm başvuru sahipleri tarafından ortak kriterler olması, birbirine çok yakın  puanların ortaya çıkmasına sebep olmayacak mıdır? Komisyon proje içerik değerlendirmesi denilen kriterin anlamı nedir? Tüm kriterler Bakanlığınız tarafından belirlenmiş ve açıklanmışken,dosyalara sadece hazırlanan belgeler konulacakken, İl müdürlüklerinde kurulan komisyonlar projelerin neyini inceleyip 1 ile 10 puan arasında puanlama yapacaktır? Aynı puanı alan binlerce genç çiftçi arasında tamamen subjektif değerlendirme yapıp bir çiftçiye 1 puan başkasına 10 puan  vermek ne kadar doğru bir yaklaşımdır? Komisyon tarafından aynı puanı alan üreticilerden birine destek verilip, diğerine verilmemesi durumunda, üreticiler ile komisyon üyeleri arasında çok ciddi sıkıntıların yaşanılacağı düşünülmemekte midir? Özellikle ilçelerde üreticiyle sürekli içli dışlı olan komisyon üyelerinin yaşayacağı  iyi değerlendirilmekte midir? İlgili komisyonun 30 bin liralık hibe alacak kişileri belirleyen en önemli puanı verecek olması kamuoyunda siyasetin devreye girerek, AKP yanlısı üreticilere destek verileceği iddialarını gündeme getirmektedir. Bakanlığınıza konuyla ilgili gelen eleştiriler var mıdır? Bakanlığınıza konuyla ilgili eleştirileri ortadan kaldırmak için bahsedilen puanlama kriterinin daha objektif  olması için çalışma yapılması düşünülmekte midir? Aynı puanı alan üreticiler arasında noter huzurunda kura çekimi ile hibe desteği sağlanması düşünülmekte midir?”

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber