Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 02 Ağustos 2015 - 14:14 Yorum: 0

Ağbaba'dan ülke gündemini sarsacak iddialar!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ülke gündemini sarsacak iddialar bulundu; "Bombacılar MİT'in kontrolünde Suriye'ye gitti, geldi" dedi.

Ağbaba'dan ülke gündemini sarsacak iddialar!

MALATYA GÜNCEL - CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, ülke gündemini sarsacak iddialar bulundu; "Bombacılar MİT'in kontrolünde Suriye'ye gitti, geldi" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Ağbaba, Diyarbakır’daki HDP mitingindeki bombalı saldırı ile Şanlıurfa’nın Suruç İlçesi’nde canlı bomba saldırısında fail olduğu iddia edilen gençlerin MİT’in kontrolünde Suriye’ye gidip geldiğini belirtti. Şiddet ve terörün artmasını cumhurbaşkanının konuşmalarına bağladığını söyledi.

Artan terör olayları üzerine CHP tarafından oluşturulan terör araştırma heyetlerinin Diyarbakır ve Adıyaman’da yaptıkları görüşmeleri değerlendiren Veli Ağbaba, önemli açıklamalarda bulundu. Terör saldırılarının araştırılması için Meclis’te verdikleri önergenin AKP ve MHP tarafından reddedildiğini anımsatan Ağbaba, bunun üzerine karanlık dönemlere geri dönmemek amacıyla sorumluluk alarak heyetlerle Diyarbakır ve Adıyaman’da çalışmalar yaptıklarını ifade etti. 

'IŞİD'E MAALESEF DEVLETİN GÖZ YUMDUĞUNU NET OLARAK GÖREBİLİYORUZ'

Yer aldığı heyetle, hem Diyarbakır hem de Suruç’taki saldırılardaki şüpheli gençlerin memleketi Adıyaman’da görüşmeler yaptığını anlatan Ağbaba, şöyle devam etti: “Suruç’taki canlı bomba saldırısın ardından Diyarbakır’daki patlamada şüpheli olarak görülen Orhan Gönder’in ailesini ziyaret etmiştik. Daha sonra Orhan Gönder’i cezaevinde ziyaret etmiştik. Bu konuda söylenecek şey şu; IŞİD ile ilgili maalesef devletin göz yumduğunu net olarak görebiliyoruz. Hiç eline silah almamış insanlar, gazetecisi, polisi, işadamı terör örgütü üyeliğinden cezaevlerine atılırken ailesi tarafından ihbar edilen, şikâyet edilen, ‘Benim oğlum IŞİD’e katıldı’ denilen insanlar hakkında soruşturma açılmaması bile en hafif ifadeyle zaaf olarak nitelendirilebilir. 

MİT’İN KONTROLÜNDE ADIYAMAN’DA GENÇLER IŞİD’E KATILMIŞ

Ben çok iyi niyet sezmiyorum. Biz Adıyaman’da çocukları IŞİD’e katılan ailelerle görüştük. Maalesef hiçbir işlem yapılmamış. İhbar edilen çocuklarla ilgili hiçbir güvenlik önlemi alınmamış. Polis hiçbir şey yapmamış. Devletin ve MİT’in kontrolünde Adıyaman’da gençler IŞİD’e katılmış. Hatta Suriye’ye gittikten sonra Türkiye’de bir süre kalıp geri dönenler var. Burada tamamen devletin ve MİT’in göz yumması var. Diyarbakır’da mitingde bomba atan çocuk, Suruç’ta canlı bomba olarak kendini patlatan çocuk MİT’in kontrolünde Suriye’ye gidip gelmiş. IŞİD’in, hükümet tarafından şefkatle kollandığını söyleyebiliriz. Diyarbakır ve Suruç’taki bombalı eylemlerde büyük bir zafiyet var. IŞİD’e katılanlar, Suruç ve Diyarbakır’daki bombalı saldırıları düzenleyen çocukların Suriye’ye girip çıkması tamamen MİT’in kontrolünde gerçekleşmiştir.“

'DİYARBAKIR’DAKİ BOMBALI SALDIRI İÇİN CİDDİ SORUŞTURMA YOK'

Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ile birlikte Orhan Gönder’i cezaevinde ziyaret ettiklerini de söyleyen Ağbaba, “Tabi bu olayla ilgili çok bir şey söylemiyor. Annesine de ‘ben yapmadım’ diyormuş. Çok sağlıklı bilgi vermedi. Diyarbakır’da atılan bomba konusunda da devletin ciddi bir soruşturma yapıldığı izlenimi edinmedik. ‘Niye bu soruşturma derinleştirilmiyor’ diye bunun da ayrıca sorgulanması gerekiyor. Bu olayların takipçisi olacağız” dedi. 

“OLAYLARIN ARTMASINI CUMHURBAŞKANINA BAĞLIYORUM”

Suruç’taki patlamanın ardından şiddet olaylarının artmasına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ağbaba, “Ben bu olayların bir anda artmasını Türkiye’nin cumhurbaşkanının konuşmalarına bağlıyorum. Konuştuğu anda Türkiye’de gerilim artıyor. Dün de Çin’de (gaf mı diyelim) çok büyük bir yanlışa imza attı. Bir mezhebi bir terör örgütü ile yan yana göstermeye çalışıyor. Bir mezhebin tüm mensuplarını teröre destek veriyormuş gibi göstermesini kınadığımızı, bir cumhurbaşkanına yakıştıramadığımızı belirtmek istiyorum. Bir cumhurbaşkanı kendi insanları arasında bölücülük yapıyorsa geldiğimiz nokta çok kötü bir noktadır. Yani IŞİD’e destek veren kendi arkadaşlarına ne diyeceğiz. IŞİD’e tüm dünya biliyor ki kendisi destek veriyor. Bugün Türkiye’de IŞİD varsa, insanlar IŞİD için savaşmaya gidiyorsa hükümetin parmağı var. Artan şiddet olaylarında ise cumhurbaşkanı seçimlerde istediği sonucu alamadı. Her şeye oy olarak bakıyor. Bu olaylardan oy artacaksa olayların devam etmesini sağlıyor. Geldiğimiz dönem çok kötü bir nokta. Suruç ile başlayan şiddetin tırmanması, polislerin Şanlıurfa’da katledilmesi, askerlerin şehit edilmesi, Pozantı’da iki polisin katledilmesinin sorumlusu cumhurbaşkanı ve hükümettir” diye konuştu. 

“İNSAN CANI BİRKAÇ PUAN OYDAN ÇOK KIYMETLİ”

Veli Ağbaba, çözüm süreci konusunda AKP’nin son 3 yılda sürekli çelişkili uygulamalar ortaya koyduğuna işaret etti. Yakın zamanda farklı dönemlerde kullanılan ve birbiriyle tamamen zıt söylemleri anlamakta güçlük çektiklerini vurgulayan Ağbaba, “2012 yılında PKK’lılar ile BDP milletvekillerinin kucaklaşmasının akabinde Abdullah Öcalan’ın idamı, BDP milletvekillerinin Meclis’ten atılması konuşuldu. 3 ay geçmeden barış görüşmeleri başladı. Anlamak mümkün değil. 3 ay öncesine kadar süreç için ‘baldıran zehri’ içmeyi düşünen cumhurbaşkanı şimdi şiddeti savunuyor. Bizim görüşümüz silahların susması siyasetin konuşması gerektiğini düşünüyoruz. Silahların konuştuğunda bize iş kalmıyor. Eski dönemleri yaşamamak için siyasetçilerin daha fazla konuşması, daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Bizim de Diyarbakır ve Adıyaman’da yapmak istediğimiz bu. Barış her şeyden önemli. İnsanların canı her şeyden kıymetli. İktidardan, birkaç puan oydan daha kıymetli. Tekrar çatışma ortamına dönülmemesi için biz üzerimize düşen görevi yerine getireceğiz. Siyasetçilerin de üzerlerine düşeni yapmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu. 

“CUMHURBAŞKANI ETKİNKEN KOALİSYON OLMASI ZOR”

Koalisyon görüşmelerine de değinen Ağbaba, “Ufukta yeni bir seçim gibi görünüyor. AKP’nin Cumhurbaşkanına rağmen iradesi olduğunu sanmıyoruz. AKP bu konuda birkaç başlı konuşuyor. Bir başbakan konuşuyor, bir cumhurbaşkanı konuşuyor, sonra daha başkaları konuşuyor. Bir bakıyorsunuz koalisyon isteyenler var, bir de koalisyon istemeyenler var. İrade tamamen cumhurbaşkanında. O irade de Türkiye’de istikrar, huzur, barış istemiyor. Sandıktan çıkan kendi dışındaki her sonucu yok sayıyor. Sadece kendi kazandığı seçimleri meşru, diğerlerine meşru görmüyor. Cumhurbaşkanının etkin olduğu bir durumda koalisyon olmasının zor olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber