Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 26 Kasım 2014 - 15:08 Yorum: 0

Ağır yaralı olarak kıyıya vuran caretta caretta öldü

Kuşadası ilçesinde, ağır yaralı olarak kıyıya vurduktan sonra can çekişerek ölen caretta caretta iribaş deniz kaplumbağasının kafasına sert bir cisimle vurulduğu tespit edildi

Ağır yaralı olarak kıyıya vuran caretta caretta öldü

AYDIN (AA) - Kuşadası ilçesi Karaova Mahallesi sahil Siteleri plajında kafasına sert bir cisimle vurularak ağır yaralanmış caretta caretta cinsi iribaş deniz kaplumbağası kıyıya vurdu. 

Alınan bilgiye göre, Caretta caretta'yı yaralı ve can çekişir halde gören vatandaşlar, Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Severler Derneği (EKODOSD) ve Milli Park Şefliğine haber verdi. 

Olay yerine gelen yetkililer, caretta carettanın aldığı darbeler sonucu kafa plakalarının kırıldığını ve ağır yaralı olduğunu belirledi. 

Can çekişen caretta caretta Dalyan’da bulunan DEKAMER Merkezi’ne götürülmek istenirken, öldü. 

Caretta caretta, Kuşadası Dilek Yarımadası-Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürü Erdinç Kutsal tarafından alınarak gömülmek üzere milli parka götürüldü.

- İnsanlık dışı

Nesli tehlike altında bulunan caretta caretalara karşı vatandaşları duyarlı olmaya çağıran EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, ilk kez böyle bir olayla karşılaştıklarını, kaplumbağanın telef olmasından büyük üzüntü duyduklarını belirtti.

Kuşadası'nda balıkçı ağlarına ve paragatlara takılan deniz kaplumbağalarından birçoğunun boğularak öldüğünü hatırlatan Sürücü, “Birçok duyarlı balıkçı bu tür durumlarda haber vererek bu canlıların kurtarılmasını sağlamıştır. İlk kez böyle vahşi bir şekilde insanlık dışı bir hareketle bilinçsiz birisi nesli tehlike altındaki bu canlıyı öldürmüştür. Bilinçlendirme ve bilgilendirmeler çok önemlidir. Bu konuda hem eğitim kurumlarıyla, hem de denizle ilgili kurumlarla çalışmalar sürdürülecektir. Deniz kaplumbağaları ile ilgili ölü-yaralı ya da kasti durumlarda Dilek Yarımadası - Büyük Menderes Deltası Milli Parkı Müdürlüğü ve EKODOSD derneğine haber verilmesi, bu canlıların geleceği için çok önemlidir“ diye konuştu.

Sürücü, Kuşadası sahilinde üç yıl önce caretta caretta cinsi iribaş bir deniz kaplumbağasının yuva yaptığını anımsatan Sürücü, şu ana kadar 171 yavrunun sağlıklı bir şekilde denize ulaştırıldığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber