Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 25 Ekim 2014 - 11:53 Yorum: 0

Ağız ülserleri balla tedavi edilecek

OMÜ Veteriner Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nce yürütülen bir çalışmada hastaların ağızlarında görülen travmatik ülserlere (aft) bal uygulaması yapılarak yaraların kısa sürede iyileştiği belirlendi

Ağız ülserleri balla tedavi edilecek

SAMSUN (AA) - MEHMET KUMCAĞIZ - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi ve Diş Hekimliği Fakültesi'nce sürdürülen ortak çalışmada, diş hekimliğine müracaat eden hastaların ağızlarında görülen travmatik ülserlerin (aft) bal ile tedavi edildiği belirtildi.

Çalışmayı yürütenlerden OMÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cevat Nisbet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ülserleri görülen hastaların ağız yaralarına bal sürerek uyguladıkları tedavinin başarılı olduğunu söyledi.

Yürüttükleri çalışmanın amacının, travmatik ülserlerin iyileştirilmesinde balın yüzeysel uygulamalardaki etkisini araştırmak olduğunu belirten Nisbet, şunları kaydetti:

"OMÜ Diş Hekimliği Fakültesi'ne gelen ve hiç dişi olmayan 40-55 yaş arasında belirlenen 35 hasta üzerinde çalışma yürüttük. Çalışma kapsamında diş protezi takıldıktan sonraki ilk üç gün hastaların travmatik ülserli bölgelerini ölçtük. Daha sonra ilk grubu 10 kişi, diğerini ise 25 kişi olarak ikiye ayırdık. Birinci gruptaki 10 hasta günde 3 kere tuzlu su, ikinci gruptaki 25 hastaya ise günde 3 kere bal uygulaması yaptık. Balı, ülserli bölgeye kulak çubuğu kullanarak sürdük. Hastanın bal sürülmesinin ardından bir saat boyunca herhangi başka bir şey yememesini de sağladık. Araştırma sonucunda tuzlu su grubu ile bal uygulanan grup arasında istatistiki bir farklılık belirledik. Bal, tuza göre semptomları daha önce azaltmaktadır. Travmatik ülserli yüzeylere bal uygulamasının yaraların iyileşme sürecini de hızlandırdığını belirledik."

Nisbet, yaraların iyileştirilmesinde balın bu yöndeki yararını da belirlediklerini vurgulayarak, balın yüzeysel ajan olarak kullanılmasının klinik olarak önem kazandığını dile getirdi.

Balın besin maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla beraber, insan sağlığı ve çeşitli hastalıkların tedavisinde son derece önemli bir yer aldığına işaret eden Nisbet, balın enfeksiyonlara karşı bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve savunma hücrelerini sayısal ve niteliksel olarak artırdığını ifade etti.

Doç. Dr. Nisbet, araştırmada yaraların iyileşme sürecinde herhangi bir enfeksiyonla karşılaşılmadığına da dikkat çekerek, "Bütün gruplarda dış tabaka (epidermis) oluşumu gözlenmiştir. Yeni oluşan epidermisin rengi sağlıklı epidermis ile aynı renktedir. Tuzlu su uygulananlara göre bal uygulaması yapılanlarda daha hızlı bir iyileşme görülmüştür. Antibiyotiklerden farklı olarak sağlıklı dokuya ve metabolizmaya zarar vermeden enfeksiyonlara karşı antiviral ve bağışıklık sistemini harekete geçirerek tedavide başarı sağlamıştır'' diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber