Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 21 Temmuz 2017 - 09:23 Yorum: 0

Ağrı’da vatandaşların kış hazırlığı

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu Köyü'nde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, biçerler ve tırpanlarla biçtikleri otları sıcak...

Ağrı’da vatandaşların kış hazırlığı

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesi Aşağı Toklu Köyü'nde geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşlar, biçerler ve tırpanlarla biçtikleri otları sıcak havalara aldırış etmeden toplayarak kışın hayvanların ihtiyaçlarını karşılıyor.

Taşlıçay ilçe merkezine 6 kilometre uzaklıkta bulunan Aşağı Toklu Köyü'nde geçimini hayvancılıkla sağlayan çiftçilerin hummalı çalışmaları sürüyor. 7'den 70'e sabahın erken saatlerinde tarla ve bahçelerinde çalışmaya başlayan köylüler kavurucu sıcaklara aldırış etmeden akşam saatlerine kadar çalışıyorlar. Dağlık alanlarda tırpanla ot biçen vatandaşlar düzlük arazilerde modern tarım araçları olarak bilinen biçer ve traktörlerle biçtikleri otları tırmıklarla topluyorlar.

Dere kenarında biçtiği otu toplayan emekli Abdullah Deniz adlı vatandaş, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yazın merada otladığını, kar yağdıktan sonra hayvanları ahırda ilkbahara kadar beslediklerini söyledi. Hayvanların kışın yiyecekleri için tarlaları biçip otları köye traktörlerle taşıdıklarını vurgulayan Deniz, kış mevsiminde zorluk çekmemek için Temmuz ayı itibariyle tarla ve bahçeleri biçtiklerini ifade etti. Havaların çok sıcak olduğunu ancak mecburen çalışmak zorunda olduklarını anlatan Deniz, "Emekliyim, köyde çiftçilik yapıyorum. Şuan ot biçiyoruz, biçtiğimiz otları daha sonra baliye makinesi ile baliye yaptıktan sonra traktörlerle köye taşıyıp üst üste yığıyoruz. Kendi hayvanlarımızın temini için aşağı yukarı 15-20 traktör ot topluyoruz. Bu biraz kuraklık olduğu için ot biraz pahalıdır, piyasada tam belli değildir, bakalım nasıl oluyor" dedi.

Ağrı'da kışın çok çetin geçtiğini ve oldukça zorlandıklarını dile getiren Deniz, "Bu otları biçerle biçiyoruz, el tırmıkları ve traktörlerle de topluyoruz. Bazen taşlı olan yerleri de tırpanlarla biçiyoruz. Bu sıcağın altında ve güneşin altında çalışmak kolay değildir. Allah çalışanlara yardım etsin. Çalışmak zordur, ama yapacak bir şeyde yoktur. Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri yoksulluk bölgeleridir. Başka iş yok, mecbur ot ve samanla uğraşıyoruz. 6 ay kışımız var ve çok zor geçiyor. Traktörleri çalıştırıyoruz, mazot pahalıdır yetiştiremiyoruz. Patos işimiz oluyor millet altın kalkamıyor, parasını ödeyemiyor. Allah milletimize yardım etsin. Bu arada 15 Temmuz şehitlerimize de Allah rahmet eylesin. Ülkemizin başı sağ olsun. Bizde nöbetlerde bulunmak isterdik, ama çalışıyoruz imkânımız yoktur, tekrardan devletimiz ve milletimizin başı sağ olsun. Allah ülkemize bir daha böyle şeyler yaşatmasın" şeklinde konuştu.

Ağrı’da vatandaşların kış hazırlığı

Ağrı’da vatandaşların kış hazırlığı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber