Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 12 Ekim 2016 - 11:03 Yorum: 0

Ağzı yanan esnaftan bankaları aratmayan uygulama

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde borç verdiği 45 bin TL'sini tahsil edemeyen esnafın 12 maddelik yeni uygulaması bankaları aratmıyor.

Ağzı yanan esnaftan bankaları aratmayan uygulama

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesinde borç verdiği 45 bin TL'sini tahsil edemeyen esnafın 12 maddelik yeni uygulaması bankaları aratmıyor.

Doğubayazıt TOKİ Konutlarında market işleten Yunus Baybaş, yıllardır borç verdiği müşterilerinden 45 bin TL'sini tahsil edemeyince ilginç bir yola başvurdu. İş yerinin camına astığı 12 maddelik listeyle hem güldüren hem de düşündüren Baybaş'ın bu yöntemi bankaları aratmıyor. Kimi müşteriler ise "sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer" atasözünün yaşanmış hali olarak değerlendirilirken, Baybaş ise artık halinden memnun.

"Borç yazdıranların sayısında azalma oldu"

45 bin TL'sini tahsil edemediği için 12 maddelik yola başvurduğunu dile getiren Yunus Baybaş, "Daha fazla borç eşya vermemek için kendince bir çözüm yolu buldum. Borç isteyen vatandaşların önüne 12 maddelik bir liste koydum. Bu listeye göre evraklarını tamamlayan kişilere borç verebileceğimi söylüyorum. Bu yol sayesinde borç isteyen kişilerin sayısı neredeyse bitme noktasına geldi" dedi.

"Artık halimden memnunum"

Yeni uygulaması sayesinde artık halinden memnun olduğunu söyleyen Yunus Baybaş, "İlk dönemler işlerim gayet iyiydi, sonra borç vere vere baya sıkışıklık yaşadım. Çareyi de böyle bir yöntemde buldum. Bundan sonra borç vermemek için elimden ne geldiyse yazdım buraya. Bu şekil ben memnunum, onlar memnun değil tabi. Keşke bunu daha önce yapsaydım, o zaman 45 milyar parayı da kaybetmezdim" diye konuştu.

İşte o 12 madde

Borç verebileceği kişilerden 12 maddelik talepte bulunan Yunus Baybaş, "Tanımak için kimlik fotokopisi istiyorum. En az 3 kişi memur kefil istiyorum. 2 fotoğraf istiyorum, son 2 gün içinde çekilmiş olmalı. Doğru olan bir ikametgah adresi istiyorum. Sabıka kaydı istiyorum, adam bir suçtan dolayı cezaevine girerse ben ne yapacağım? Adına kayıtlı fatura istiyorum, zaten düzenli faturalarını ödeyebiliyorsa benim borçlarımı da ödeyebilir. E sınıfı ehliyet istemişim, benim bir kamyonum olduğu için en azından borcunu ödemezse şoför yaparım öyle borcunu öder. Maaş bordrosu istiyorum, bakalım bu adamın düzenli bir geliri var mı diye. Sağlık raporu istiyorum, bana diyorlar "ne yapacaksın'? Sağlık raporunu ya kardeşim sen sigara içtiğinden dolayı ölürsen ben borcumu nereden alacağım. Üniversite mezunu olduğuna dair belge istiyorum, adam bana diyor ki "ben ne bileyim sen fazla yazmışsın', diyorum ki oku. "Okuma yazmam yok" diyor. Kredi kartı borcu olmadığına dair yazı. Aynı sıkıntıları yaşamamak için bunu söylüyorum. En önemlisi ve en sonuncusu da en yakın camiden yeterlilik belgesi istiyorum. Çünkü adam Allah'tan korkan biri olursa paramı da yemez" şeklinde konuştu.

Vatandaşlardan Cemal Polatlı ise "Bence çok doğal. Kendi açısından haklı ama biz de haklıyız. Olan olmayana verecek. Biraz trajikomik ama gerçekten haklı. Çünkü bugünden yarına çıkacağımız belli değil, o da kendisince haklı. Borç götürüp de bir daha görünmeyen kimseler var" dedi.

Murat Demir isimli vatandaş da, 12 maddeyi beğendiğini belirterek, "Bu yazı güzel olmuş. Aslında borç vermemek için bence bir bahane. Demek ki millet borcunu vermiyor, o yüzden böyle bir tercihte bulunmuş. Milletin bu belgeleri toplaması biraz zor. Millet imamdan yeterlilik belgesini nasıl getirecek?" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber