Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Güncel 22 Eylül 2014 - 14:38 Yorum: 0

Ahilik Haftası

Kırşehir'de, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğü öncülüğünde düzenlenen etkinlikler başladı

Ahilik Haftası

KIRŞEHİR (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürlüğünce Kırşehir'de düzenlenen Ahilik Haftası etkinlikleri başladı.

Kutlamalar çerçevesinde çok sayıda esnaf, bayrak ve flamalarla Ahi Evran-ı Veli Türbesi'nden Anıt Meydanı'na kadar yürüdü. Burada düzenlenen törende, önceden okunan 99 hatmin duası yapıldı.

Vali Özdemir Çakacak, törende yaptığı konuşmada, Ahilik geleneğini yaşatmak, gelecek kuşaklara aktarmak ve Ahi Evran-ı Veli’yi anmak üzere Kırşehir'de düzenlenen kutlamalara katılanlara teşekkür etti.

Ahiliğin temellerinin 13. yüzyılda Kırşehir'de atıldığını ve daha sonra dalga dalga tüm Anadolu'ya yayıldığını ifade eden Çakacak, şunları söyledi:

"Ortaya çıktığı andan itibaren dini ve ahlaki yapının korunmasında, Anadolu insanının yetişmesi ve terbiyesinde, Osmanlı Devleti'nin kuruluşunda, Türklerin yerleşik hayata geçişinde, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşmasında büyük hizmetleri bulunan Ahilik geleneğinin, geçmişten bugüne sosyal, kültürel ve ekonomik hayatımızdaki yeri büyüktür. Anadolu insanının sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmesini sağlayan, bununla birlikte doğruluk, kardeşlik, yardımseverlik ve dayanışma gibi ahlaki değerleri üyelerine aşılamaya çalışan Ahilik teşkilatı, taşıdığı vasıflar sebebiyle kısa zamanda geniş bir coğrafyaya yayılarak büyük kabul görmüştür. Öyle ki Türk esnaf ve sanatkarları arasında sağlanan dayanışma sayesinde Ahilik önemli bir güç haline gelmiş, devlet otoritesinin zayıfladığı ve asayişin bozulduğu zamanlarda huzurun yeniden tesisinde önemli bir yapı olmuştur." 

Çakacak, Ahilik Külliyesi inşaatına destek veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği'ne (TESKOMB) teşekkür etti.

 

- "İnsanlık neye ihtiyaç duyuyorsa işte burada var"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel ise Ahiliğin tarihin derinliklerinde yaşanmış bir masal, Ahi Evran-ı Veli Hazretleri'nin ise bir masal kahramanı gibi anlatıldığını söyledi.

Ahiliğin böyle olmadığını dile getiren Yücel, "Ahilik bir meslek teşkilatı olmanın yanında, geçmişte yaşanmış, bugün yaşanan, yaşanması gereken ve inşallah gelecekte de yaşanacak gerçek bir yaşam disiplinidir. Yani gerçek bir yaşam kültürüdür, ticaret kültürüdür, sosyal yaşamı da kavrayan ahlaki bir disiplindir. Toplumda birlik ve beraberliğin, haklının hakkının ve adaletin, sevgi ve saygının güvencesidir. Ahilik ilkeleri, Anadolu'nun sevgi yüklü bereketli yüreğinden yeşermiş, kardeşlik, doğruluk, dürüstlük, cömertlik, saygı, sevgi, şefkat ve adalet tohumlarıdır" diye konuştu. 

Yücel, görevlerinin, insanlığın huzuru, barışı ve güveni için, Ahilik ilkelerinin yaşatılması için çalışmak olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca ahlakla ticareti bu kadar iyi bütünleştirerek hayata yansıtan Ahilikten başka bir sistem yoktur. Dünya nüfusunun büyük bir bölümü açlık ve sefaletle mücadele ediyor, büyük ekonomik krizler, toplumsal kargaşa ve kavgalar yaşanıyor. İnsanlık neye ihtiyaç duyuyorsa işte burada var, Kırşehir'de Ahi Evran ocağı var. Kardeşlik, hakça paylaşım, adalet, sevgi, saygı,  tüketici hakkı, kaliteli hizmet ilkesi, Kırşehir'de. İnsanlık belki de tarih boyunca Ahiliğe hiç bu kadar ihtiyaç duymamıştır. Kaynakların kıt, ihtiyaçların sonsuz olduğu yönündeki görüş, Ahilik sistemine uymamaktadır. Ahiliğe göre insanların ihtiyaçları değil, arzuları sonsuzdur. İnsanların arzularındaki bu sonsuzluk ise çoğu zaman hakkın ve hukukun ortadan kalkmasına ve savaşların ortaya çıkmasına neden olmuştur."

Esnaf ve sanatkarlar başta olmak üzere herkesin Ahilik Haftasını kutlayan Yücel, "Haftanın amacına uygun gerçekleşmesi için Kırşehir'de birlikte çalıştığımız, başta Kırşehir Valiliğimiz, Belediye Başkanlığımız, Ahi Evran Üniversitemiz, Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğimiz olmak üzere iş dünyasının önemli çatı kuruluşları TOBB ve TESK’e, TESKOMB’a, ülke genelinde Bakanlığımızla iş birliği yaparak katkı veren tüm kurum ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum" dedi.

Törende, Ahi duası yapıldı ve Ahi Sokağı'nın açılışı gerçekleştirildi. 

Protokol üyeleri, konuşmaların ardından, Bulgaristan, Sırbistan, Bosna-Hersek, Özbekistan, Kırgızistan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Ankara, Kilis, Şanlıurfa, Gaziantep, Sivas, Bilecik ve Bitlis'ten gelen esnaf ve sanatkarlar tarafından Ahi Sokağı'nda açılan stantları gezdi.

Törene, AK Parti Kırşehir milletvekilleri Abdullah Çalışkan ve Muzaffer Aslan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Esnaf ve Sanatkarlar Genel Müdürü Necmettin Erkan, Kırşehir Belediye Başkanı Yaşar Bahçeci, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber