Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Mayıs 2016 - 16:33 Yorum: 0

Ahilik Haftası Kutlandı

İlk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı...

Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası dolayısıyla Malatya'da kutlama töreni düzenlendi.

İlk tören Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu ile başladı. Kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri ile esnaf odası başkanlarının katıldığı törende Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu yapıldı. Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile sona erdi. İkinci tören ise Halk Eğitim Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Törene Vali Yardımcısı Miktat Alan, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret İl Müdürü Ahmet Demirbağ, kamu kurum ve kuruluşu yönetici ve temsilcileri, MHP İl Başkanı Mehmet Erdem, oda başkanları ve davetliler katıldılar.

Törende konuşan TESK Yönetim Kurulu Üyesi ve MESOB Başkanı Şevket Keskin, esnafların törene katılmamasına sitem etti. Keskin, " Malatya esnaf ve sanatkar camiası olarak ne yazık ki yaptığımız toplantılarda, etkinliklerde çoğu kimseyi göremiyoruz. Ama eleştiriye geldiği zaman müthiş bir şekilde eleştiri okları üzerimize çevrilir. Bu bütün toplantılarda böyle, bu salonu sevgili gençlerimizle beraber, esnaf ve sanatkar kesiminin de burayı doldurması gerekirdi. Ahilik bir yaşam biçimidir. Ama ahilik deminde duran kimse yok. Hepimizin iftiharla baktığı Avrupa Birliği diye bir kriter vardır. Aslında Avrupa'nın bizden çaldığı ahilik kriterleri bugün günümüzde okullarda ders olarak okutulmalı. O zaman çocuklarımız bu ahilik kültürünün ne olduğunu öğrenebilir" şeklinde konuştu.

TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise konuşmasında, "Taptuk Emre döneminde ahilik ile ilgili bir sohbette şöyle diyor. "Ahilik nedir? Ahilik, bölüşürsek tok oluruz, bölünürsek yok oluruz. "Ahiliği çok güzel şekilde özetleyen bir cümledir. Yine ahilikte esas olan mesleki örgütlenmede, ahlaki kuralları öne çıkarak o ahlaki kurallardan ders almaktır. Ahiliği çok iyi değerlendirmemiz lazım" şeklinde konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise ahiliğin çok önemli bir konu olduğuna vurgu yaptı. Çakır, "Bugün ticaret odalarımız, esnaf odalarımız, sivil toplum kuruluşları, patent enstitüleri aslında bütün bu kurumlar esnafın, ticaretin, üretimin, vatandaşın korunmasına yönelik ve her aşamasının denetlenmesi, bir standardın getirilmesi amaçlanıyor. Ama biz asırlar öncesine döndüğümüz zaman 13. yüzyıllarda bunu başarabilmiş bir toplumuz" şeklinde konuştu.

Son olarak konuşan Vali Yardımcısı Miktat Alan da, "Ahilik, sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğrulduğu çok özel bir gelenektir. Ahiliğin temel kuralı alın teri ile geçinmektir ve yardımlaşarak toplum düzenini korumak başlıca ilkeleridir. Halka sanat, meslek ve genel bilgiler öğretmek için var gücü ile çalışan ahiler mesleki anlamda olduğu kadar, sosyal ve ahlaki anlamda da insanını eğiten toplumun mimarlarıdır. Ahiler kendilerinden önce başkalarını düşünür ve hak ettiğinden fazlasını istemezler" diye konuştu.

Törende İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hasan Aslan tarafından, "Küresel Gelişmeler Işığında Ahiliğin Günümüze Yansımaları ve Yeniden Etkin Hale Getirilmesi" konulu bir konferans verildi.

Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Ahilik Haftası Kutlandı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber