Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 13 Mayıs 2016 - 17:33 Yorum: 0

Ahlat’ta 6 Bin 100 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Bitlis İl Özel İdaresi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü "Meyveciliği Geliştirme Programı" kapsamında Ahlat'ta...

Ahlat’ta 6 Bin 100 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Bitlis İl Özel İdaresi ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa yürüttüğü "Meyveciliği Geliştirme Programı" kapsamında Ahlat'ta 6 bin 100 adet sertifikalı ceviz fidanı dağıtıldı.

Ahlat Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü önünde düzenlenen törenle birlikte çiftçilere fidan dağıtımı gerçekleştirildi. Burada düzenlenen tören öncesinde bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Nihat Keskin, dağıtımı gerçekleşen fidanların hayırlı olması temennisinde bulunarak; "Ceviz fidanlarının ilçemizde ki toplam maliyeti 109 bin lira olup, bunun 88 bin lirası İl Özel İdaresi kaynaklarıyla, geriye kalan 21 bin liralık kısmı ise çiftçi katkı payı ile karşılanmıştır. Allah'ın izniyle 6 bin 100 adet fidanla ilçemizde 340 dekarlık yeni ceviz bahçesi tesisi kurmuş olacağız. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.

Daha sonra konuşma yapan Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu ise, Doğu Anadolu bölgesinde tarımın en iyi yapıldığı ilçelerin başında Ahlat'ın geldiğini vurgulayarak: "Bu güzel bahar gününde, doğanın canlanmaya başladığı bugünlerde hepimiz çok güzel bir faaliyet için bir araya geldik. Bilindiği üzere ilçemiz bir tarım şehridir. Doğu Anadolu'da tarımın en iyi yapıldığı ilçelerin başında yer alıyor. Tarımsal gayri safi milli hasılaya ilçemizin katkısı 250 milyon liranın üzerindedir. Hayvancılık hariç. Bu bölge ilçelerine hatta illerine göre çok önemli bir rakamdır. Bu işlerin iyiye gittiğinin önemli işaretlerinden bir tanesidir" dedi.

"AHLAT, YÜZYILLAR BOYUNCA BİR MEYVE DEPOSU OLARAK KULLANILMIŞ"

Ahlat'ın yüzyıllar boyunca bir meyve deposu olarak kullanıldığını vurgulayan Ahlat Kaymakamı Tekbıyıkoğlu; "Tarihi veriler bize dönemin egemen olan saraylarına, mesala İlhanlı Sarayına buradan meyvelerin gittiğini gösteriyor. Demek ki burada meyveciliğin gelişmesi için gereken unsurların hepsi vücut bulmuş. Ahlat'ın çiftçileri de becerikli insanlar. Patates üretiminde yüzde 6'lık bir kısmı karşılıyoruz ama fasulye üretiminde de yüzde 4'lük bir karşılama oranımız var. Bununla beraber yöremizin önemli ağaçlarından bir tanesi de ceviz ağacıdır. Ahlat ve Adilcevaz cevizleri meşhurdur. Burada da fernor cinsi ceviz fidanlarımızı yüzde 20'si çiftçinin yüzde 80'ni de devlet katkısı olmak üzere çiftçilerimize takdim edeceğiz. Bunlarda kısa zamanda toprakla kaynaşacaklar. Sizlerde bunun kontrolünü yapacaksınız. İnşallah bu cevizleri bizlerde, çocuklarımızda yeriz. Ceviz çok uzun ömürlü bir ağaç. Torunlarımızda, onların çocukları da bu cevizlerden yerler. Bugün Adilcevaz ve Ahlat'ta büyük ceviz ağaçlarını gördüğümüz zaman bunları dedelerimizin diktiğini hepimiz biliyoruz ama dedelerin diktiğini torunlar yiyor. Hepimize hayırlı uğurlu olsun. İnşallah bereketli kazançlar elde ederiz. Katkılarından dolayı İl özel İdaresine, İlçe Tarım Müdürlüğümüze teşekkür ederiz" dedi.

Yapılan açıklamaların ardından Ahlat Kaymakamı Bülent Tekbıyıkoğlu, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı A.Zafer Bayram, Belediye Başkanı A.Mümtaz Çoban ve İlçe Emniyet Müdür Vekili Erdem Yaban tarafından çiftçilere sertifikalı ceviz fidanları takdim edildi. Daha sonra verilen ikramların ardından düzenlenen tören sona erdi.

Ahlat’ta 6 Bin 100 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Ahlat’ta 6 Bin 100 Adet Ceviz Fidanı Dağıtıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber