Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 15 Ekim 2016 - 13:48 Yorum: 0

Ahmet Ercan: ’’Bu deprem yıkıcı ve ölümcül değildir’’

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Karadeniz'de meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin yıkıcı ve ölümcül olmadığını...

Ahmet Ercan: ’’Bu deprem yıkıcı ve ölümcül değildir’’

İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Karadeniz'de meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki depremin yıkıcı ve ölümcül olmadığını söyledi.

Ercan, yaptığı açıklamada, "15 Eylül 2016 Cumartesi günü 11.15'de odağı Batı Karadeniz içinde olan küçük bir deprem olmuştur. Depremin derinliği 11,4 km, büyüklüğü ise 4,8 ile 5,0 arasındadır. Bu büyüklükteki deprem Kocaeli-Kandıra, Devrek, İstanbul, Bursa'da duyulsa da yıkıcı, ölümcül değildir. Karadeniz bölgesinde yer yapısı şöyledir, Karadeniz kabuğu Anadolu'nun altına tıpkı bir kürek gibi dalar. Ancak bu dalma hızı çok yavaş olduğundan sıkışma ile gerginlik birikimi ancak küçük depremlerle ortaya çıkar. İstanbul-Riva-Ağva-Kandıra- Ereğli-Zonguldak kıyılarından dalan Karadeniz kabuğunun arkasında derin Karadeniz çukurları yer alır.

Batı Karadeniz bölgesinde iki tane ana kırık kuşağı vardır. Bunlardan birisi, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna önünden, yaklaşık Kuzey 15 Batı doğrultulu bu kırık, Istranca Kuşağı ile İstanbul Kuşağını ayıran, öteleyen bir diri kırıktır. Bu kırığın adı Batı Karadeniz kırığıdır. Bu kırığın Türkiye topraklarında olan baş kesimi Durusu-Çatalca-Mimarsinan doğrultusunda uzanıp, Büyükçekmece koyu önünde Kuzey Anadolu Kırığı ile kesişir.

Daha doğudaki kırık ise Kastamonu-İnebolu ile Batı Kırım doğrultusunda, K20B doğrultulu olup, üzerinde Kocaeli yarımadasının yer aldığı İstanbul Kuşağının doğu sınırını oluşturur. Buna Batı Kırım kırığı denir.

Bunlar arasında, kuzeyde Odessa Selfi yer alır. İşte bugün olan deprem bu iki kırığın arasında, Batı Karadeniz Çanağına yakın bir yerde oluşmuştur. Dolayısıyla, sarsıntılar Bulgaristan, Romanya ile Ukrayna'da güçlü olarak duyulmuş olmalı. Görünüşe göre bu deprem, bir öncü deprem değil, ana depremin ta kendisidir. Bilimsel verilere göre, göreceli olarak gerginliği düşük olan Batı Karadeniz'in daha büyük bir deprem benim için şaşırtıcı olur. Kaçışmaya, olayı abartmaya gerek yoktur" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber