Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 26 Eylül 2018 - 13:23 Yorum: 0

Aile planlaması nedir?

Aile planlaması sanılanın aksine evli çiftlerin çocuk sahibi olmasını engellemek ya da kısıtlamak değil; bilakis çiftlerin istedikleri, hazır oldukları...

Aile planlaması nedir?

Aile planlaması sanılanın aksine evli çiftlerin çocuk sahibi olmasını engellemek ya da kısıtlamak değil; bilakis çiftlerin istedikleri, hazır oldukları zamanda ve istedikleri sayıda çocuk sahibi olmasını planlamalarıdır diyen Türkiye Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Füreya Zilal Hocagil, 26 Eylül Doğum Kontrol günü olması nedeniyle önemli açıklamalarda bulundu.

Esasen amacın gelişen dünyada mutlu bir aile kurumunun temelini oluşturan çocuklar için uygun ortamın planlaması olduğunu söyleyen Dr. Hocagil, "Pek çok ülkede bu eğitimler ergenlere okul sıralarında verilmektedir. Aile planlaması prensipleri ile anne ve bebek açısından sağlıklı bir hamilelik sürecinin oluşması için gebelik öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler ortaya konur ve sürecin bilinçli bir şekilde yaşanması sağlanır" dedi.

Dr. Hocagil; Aile planlamasının amaçlarını şöyle sıraladı;

Çiftlerin çocuk sahibi olabilmesini desteklemek

Doğum ve sonrası dönemde kadın sağlını korumak

Toplumu üreme sağlığı konusunda bilinçlendirmek

Riskli adölesan ve ileri yaş gebeliklerini kontrol etmek

Beklenmeyen gebelikleri önlemek- planlı gebeliği desteklemek

Aşırı doğurganlığı önlemek

Hamilelikler arası sağlıklı bir zaman dilimi oluşturmak

Sağlıklı çocuklardan oluşan sağlıklı bir toplum oluşturmaktır

Gerekli durumlarda danışmanlık almak önemlidir

Evli çiftlerin çocuk istemi olduğunda öncelikle birinci basamak da hekimleri ile görüşmeleri ve gerekli durumda uzman hekime yönlendirilmelerinin önemli olduğunu kaydeden Dr. Hocagil; fiziksel ve psikolojik olarak normal olan çiftlerin çocuk sahibi olmaları için neler yapmaları gerektiği ile ilgili olarak danışmanlık almalarının önemine de vurgu yaptı. Dr. Hocagil, "Yumurtlama dönemi, anne adayının beslenmesi, anne adayına verilecek gebelik öncesi folik asit desteği, sigara ve alkol gibi zararlı maddelerin kadın ve erkek üreme sağlına olan olumsuz etkileri gibi konularda danışmanlık alınabilir" dedi.

"Planlanmış bir toplum daha hızlı ve emin adımlarla gelişir"

Denemiş ancak başarılı gebelik elde edememiş çiftlerin araştırılmasının ve gerekli tetkiklerin ve takibin yapılmasın da aile planlaması hizmetleri kapsamında olduğunu söyleyen, Dr.Hocagil; "Planlanmış bir toplum daha hızlı ve emin adımlarla gelişir. Aile planlaması yöntemleri geleneksel ve modern yöntemler, ya da başka bir sınıflamaya göre cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler olarak sınıflandırılır. Geleneksel yöntemlerde etkin korunma yüzde 60'larda iken, modern yöntemlerde yüzde 98 gibi yüksek başarı oranları görülür. Herhangi bir yöntem kullanmış ve sonrasında çocuk istemi olan çiftler, yöntemi bıraktığında en geç 1 yıl içinde yüzde 90 gebelik sahibi olur" şeklinde konuştu.

Dr.Hocagil; aile planlaması yöntemlerini şöyle sıraladı;

Hormonal Teknikler: Doğum Kontrol Hapları, aylık iğneler, üç aylık iğneler

NuvaRing: Gebelikten Önleyici Halka

Rahim İçi Araçlar: Spiral (RİA) ve Hormonlu Spiral (Mirena)

Cilt Altı İmplantları: Norplant, İmplanon

Bariyer Yöntemleri: Prezervatif (Kondom) ,Vajinal Fitiller, Diyafram ve Kadın Prezervatifi (Femidom)

Geri çekme Yöntemi

Takvim Yöntemi

Vajinal Duş

Kadında Tüplerin Bağlanması

Erkek İçin Tüplerin Bağlanması (Vazektomi)

Bu yöntemlerin belli avantaj ve dezavantajlarının olduğunu da ifade eden Dr.Hocagil, çiftlerin hekimleri ile konuşarak onlar için en uygun yöntemi bulmalarını tavsiye etti. Her yöntemin bireyselleştirilerek kullanılması gerektiğine de değinen Dr. Hocagil, "Birisi için tercih edilen yöntem bir diğeri için uygun olmayabilir. Ertesi gün hapları ve kürtaj, aile planlaması yöntemleri arasında sayılmaz" diyerek sözlerini tamamladı.

Aile planlaması nedir?

Aile planlaması nedir?

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber