Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 27 Kasım 2014 - 12:13 Yorum: 0

Aileleri ikna edip çocuklarını tedaviye başlatıyorlar

Sağlık Bakanlığı'nca Aydın'da pilot uygulama olarak kurulan Otizm ve Aile Destek Merkezi, ebeveynlerin hastalığı kabullenmemesi nedeniyle evlerinde "saklı kalmış" otistik çocuklara ulaşıp tedavi edilmelerini sağlıyor

Aileleri ikna edip çocuklarını tedaviye başlatıyorlar

AYDIN (AA) - GÖKMEN ŞİRECİ - Sağlık Bakanlığı tarafından Türkiye'de ilk kez Aydın'da "pilot uygulama" olarak kurulan Otizm ve Aile Destek Merkezi, anne ve babalarının hastalıklarını kabullenmemesi nedeniyle evlerinde saklı kalmış otistik çocuklara ulaşıp tedavi edilmeleri sağlıyor. 

Aydın Halk Sağlığı Müdürü Şenol Okur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 ay önce kurulan merkezde, doktor, hemşire, psikolog ve çocuk gelişim uzmanlarının görev yaptığını belirtti. 

Merkezin, öncelikli hedefinin otistik çocukların tespiti olduğunu aktaran Okur, psikolojik nedenlerle çocuğunun otistik olduğunu kabullenemeyen aileleri ikna edip tedavi sürecinin başlatıldığını anlattı.   

Otizmli çocukların, aile hekimlerine aşı için gelen ailelerin doldurduğu formlar sayesinde tespit edildiğini kaydeden Okur, şunları söyledi:

"Aile hekimlerine aşıya getirilen, 0-1, 1-3 ve 3-5 yaş aralığındaki çocuklar için hazırladığımız özel formlar var. Bu formlar aile hekimleri tarafından çocuklarını aşıya getiren ailelere doldurtuluyor. Formlar incelendikten sonra otizm şüphesi bulunan çocuklar merkeze davet ediliyor. Çocuklar, burada belirli bir süre izlendikten sonra olası vakalar Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Hastanesi'ne yönlendiriliyor. Burada da yapılan incelemeler sonucunda otizm tanısı konulan çocuklar eğitim merkezlerine kaydettiriliyor. Böylelikle çocukların tedavileri yaşları çok ilerlemeden başlatılmış oluyor."

- 5 ayda 3 bin çocuk incelendi

Merkezin faaliyet gösterdiği 5 aylık dönemde 3 bin çocuğun tarandığını, 250'sinin merkeze yönlendirildiğini ifade eden Okur, 45 çocuğun olası vaka şüphesiyle üniversite hastanesine sevk edildiğini, 9'una kesin otizm tanısı konulduğunu söyledi. 

Okur, Türkiye'de her 88 çocuktan birinde görülen otizmin tedavisine vakit geçirmeden başlatılmasının önemli olduğunu ifade etti. 

- Ailelere psikolojik destek

Tedavi sürecine giren çocukların ailelerine de psikolojik ve sosyal destek verildiğini aktaran Okur, şunları söyledi:

"Aileler çocuklarının otistik olduğunu kabullenmek istemiyor. Psikolojik ve sosyal desteklerle mevcut durumu kabullenmesi sağlanan ailelerin çocukları özel eğitim merkezlerine yönlendirilerek geç kalmadan tedavileri başlatılıyor. Bu süreçte kendisini yalnız ve çaresiz hisseden, nereye başvurup nereden destek alacağını bilemeyen aileler merkezimizde bir araya getirilip yalnız olmadıkları duygusu aşılanmaya çalışılıyor. Ailelere grup terapileri uygulanıyor. Merkezimizdeki faaliyetlerin dışında evlerinde, okullarında çocuklar ve aileleri ziyaret edilerek ihtiyaç duydukları konularda tüm destekler sunulmaya çalışılıyor."

Tarama faaliyetleri sırasında otistik çocukların yanı sıra gelişme geriliği ve konuşma bozukluğu bulunan çocukların da tespit edilip tedavilerine başlandığını ifade eden Okur, merkezin Sağlık Bakanlığınca Türkiye geneline yaygınlaştırılmasının planlandığını sözlerine ekledi. 

- Destek alan aileler memnun

Otizm teşhisi konulan çocuğunu tedavi ettiren Elveda Avcı, otistik çocuğu ile ilgili önemli bilgiler edindiğini, sıkıntısını aşma sürecinde büyük destek gördüğünü dile getirerek, "Darda kaldığım, çıkar yol bulamadığım zaman gelip bu merkezden destek alıyorum. Kurumun kapısından girdiğimde kendimi huzurlu hissediyorum, sanki her sorunum çözülecekmiş gibi geliyor. Tüm ailelerin buradan destek almasını, çocuklarını tedavi ettirmesini istiyorum" dedi. 

Merkezin sağladığı destek sayesinde otistik çocuğa karşı nasıl davranması gerektiğini öğrendiğini söyleyen Mehmet Aydın ise, "Otistik çocuğu bulunan anne ve babalar bu durumu mutlaka kabullenmeli ve çocuklarının tedavilerini başlatmalı. Ben bu merkezden gerekli tüm desteği alıyorum. Çocuklarımıza nasıl davranmamız, bu durumu nasıl karşılamamız gerektiğini bizlere anlatıyorlar. Herkesin bu hizmetten yararlanması önemli. Buna vesile olanlara çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber