Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ocak 2015 - 15:48 Yorum: 0

AK Parti Çankırı 5. Olağan Kongresi

Adalet Bakanı Bozdağ: (1)

AK Parti Çankırı 5. Olağan Kongresi

ÇANKIRI (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Başkanlık sisteminde hesap soracak belli, aziz millet. Hesap verecek belli, başkan. Program belli, hangi programa iktidar hakkı veriyorsa o da belli. Her şey belli ama bütün bunlara rağmen rahatsızlık var" dedi.

Bozdağ, Çankırı Hasan Fehmi Gökşen Spor Salonu'nda düzenlenen AK Parti 5. Olağan Kongresi'nde yaptığı konuşmada, kongrelerin bir anlamda hesap verme ve gelecek için talep etme yeri olduğunu söyledi.

İktidar oldukları günden beri Türkiye'de birçok alanda gelişim yaşandığını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Şu anda Türkiye'ye başkanlık sisteminin gelmesi halinde ne olacağı tartışmaları yapılıyor. Başkanlık sistemi gelirse Türkiye daha çok büyür, siyasi istikrar olur, güçlü iktidar olur. Milletin sandıktaki iradesi Ankara'da iktidar olur. Türkiye, hızlı karar alır, zaman kaybetmez. Her şey anında yapılabilir, bir güç ve kuvvet olur. Onun için, Türkiye daha ileri gidecek, daha güçlenecektir. Başkanlık sistemi değerli kardeşlerim, eleştiriliyor. Başkanlık sistemi her türlü operasyona karşı dimdik duran bir sistemdir. Şimdi siz düşünün, sandıktan millet tek başına iktidar çıkarmadı. İşte 1999'da koalisyon vardı. Operasyon yaptılar mı yaptılar. Merhum Ecevit, yanında evladı gibi sadık olan sayın Özkan, istifa etti. Dışişleri Bakanı istifa etti merhum Cem. Birileri düğmeye bastı, 'Ben senin iktidarına son veriyorum' dedi, verdi. Ana-Yol böyle bozuldu, Refah-Yol böyle bozuldu."

- "Başkanlık sisteminde hesap soracak belli, aziz millet"

Bozdağ, bazı medya ve sermaye çevreleri ile dışarıdan ve içeriden işbirlikçi çevrelerin Türkiye'nin başbakanlarını ve bakanlarını tayin ettiklerini savundu.

Başkanlık sisteminin, sandıkta başkan belli olacağı için koalisyona, istikrarsızlığa, başkanı düşürmek için sermaye çevrelerinin, darbe heveslilerinin, dışarıdaki ve içerideki hainlerin işbirlikçisine karşı korunaklı bir yapı olduğunu vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:

"Ona karşı yaptıklarının hiçbirisini yapamazlar. Milletin iradesi, her zaman Ankara'da iktidar olur. Şimdi, parlamenter sistemde eğer tek başına güçlü bir iktidar olmazsa hesap veren belli değil. Vatandaş kime oy vereceğini de bilmiyor. Sandığa gidiyorsunuz, oy veriyorsunuz, başbakan kim olacak belli değil. Koalisyon oluyor, sizin öngörmediğiniz biri başbakan oluyor. Siz bir parti programına oy veriyorsunuz, seçim beyannamesine oy veriyorsunuz, seçim oluyor koalisyon geliyor. Koalisyon programına göre yönetiliyor, senin oy verdiğin program, iktidarın programı olamıyor. Sonra başarısız olunca hesap soruyorsunuz, 'Beni tek başına iktidar yapmadın ki, yapsaydın da göreydin' diyor. Hesap soran belli ama hesap verecek belli değil ama başkanlık sisteminde hesap soracak belli, aziz millet. Hesap verecek belli, başkan. Program belli, hangi programa iktidar hakkı veriyorsa o da belli. Her şey belli ama bütün bunlara rağmen rahatsızlık var."

- "Başkanlık sistemi radikalizmi de ortadan kaldırır"

Bakan Bozdağ, Türkiye'de başkanlıktan padişahlık çıkacağını söyleyenlerin olduğunu anımsattı.

Başkanlıktan padişahlığın çıkmayacağını vurgulayan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Demokrasi yok olur, şöyle diyorlar, böyle diyorlar. Vallahi, yalan söylüyorlar. Çok net, çarpıtıyorlar. Padişahlık, anadan, babadan evlada sirayet eder, miras kalır. Başkan adayı olmak için herkes, şartları taşıyan aday olabilir. Padişahlık miras yoluyla geçiyor, başkan seçilmek için sandık kurulacak. Milletin yüzde 51'inin oyunu alacaksın. Padişahlık ölünceye kadar, başkan seçilen 4 yıl, bilemedin 5 yıl. Millet seçmezse dahası yok, seçerse de en fazla 8 veya 10 yıl, nasıl kanunlaşırsa konu. Bütün dert şu, millet iktidarı sandıkta tam verirse iktidara ölümü gösterip sıtmaya razı edecek olanlar, 'Biz artık bunlara ölümü gösterip sıtmaya razı edemeyiz'. İktidarı Verdi mi millet, geri alma imkanı yok artık. Operasyon yok, şu yok bu yok. Ondan korkuyorlar. Öte yandan MHP karşı, diyor ki, 'Ben iktidar olamam', CHP karşı, 'Ben de iktidar olamam'. Değerli kardeşlerim, başkanlık sistemi radikalizmi de ortadan kaldırır. Şimdi HDP'li biri Türkiye'ye başkan olabilir mi, ırkçılık yaparak, olamaz. MHP'li biri ırkçılık yaparak Türkiye'ye başkan olabilir mi, olamaz. CHP'li biri laikçilik yaparak Türkiye'ye başkan olabilir mi, olamaz. Ne yapacak, herkes ortaya gelecek, ortaya."

Bozdağ, bunun kutuplaşmayı ortadan kaldırarak, uzlaşma noktalarını çoğaltacağını ve siyasetteki sertliği ortadan kaldıracağını belirtti.

(Sürecek)

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber