Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 02 Ekim 2014 - 17:18 Yorum: 0

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Altaç:

"Surlara yapılan tahribata asla izin vermeyeceğiz"

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Altaç:

DİYARBAKIR (AA) - AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Aydın Altaç, surlara yapılan tahribata izin vermeyeceklerini belirtti.

Altaç, yaptığı açıklamada, Diyarbakır'ın tarih boyunca önemli medeniyetlerin yerleşim merkezi olduğunu belirterek, dünyanın en eski ve sağlam surlarının bulunduğu ve her medeniyetin sanatsal üsluplarını yansıtan motiflere sahip insan eli ile yapılan en görkemli anıtsal yapılarından biri olduğunu anlattı.

Surların içinde her medeniyete ait yüzlerce vakıf eserinin bulunduğunu kaydeden Altaç, hükümetleri döneminde bu eserlerin modern restorasyon ilkeleri doğrultusunda, aslına uygun olarak onarılması için çok ciddi bir bütçe ayrıldığını bildirdi.

Diyarbakır surlarında 2013 yılında Kültür Turizm Bakanlığı ve Diyarbakır Valiliği tarafından "Cazibe Merkezi Destekleme Programı" kapsamında restorasyon çalışması başlatıldığını anımsatan Altaç, şöyle devam etti:

"Bu restorasyon çalışmalarının bir kısmında aslına uygun olmadan restore edildiği iddia edilmiştir. Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi Türkiye Milli Komitesi (ICOMOS) uzmanları tarafından da yapılan teknik inceleme sonucunda surlarda ve İçkale'de yapılan restorasyonların aslına uygun olmadan, yapıtın tarihi kimliği ve belge değerinin yok olmasına neden olduğu tespiti edildi."

Altaç, ICOMOS uzmanları tarafından hazırlanan rapor sonucunda, Kültür Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından bir inceleme başlatıldığını, yapılacak incelemeler sonucunda ICOMOS komitesinin hazırladığı rapor şayet doğrulanırsa, restorasyon çalışması yapan yüklenici firmalar ve ilgili kurumların gerekli denetimi yapmadığı veya ihmali oldukları tespit edilirse yasalar gereği idari ve cezai işlemlerin yapılması için gerekenlerin yapılacağını kaydetti.

Anadolu'da egemenlik kurmuş birçok medeniyetin izlerini taşıyan binlerce yıllık tarihi ve kültürel geçmişi olan, mimari dokusu ile günümüze gelen Diyarbakır surları ve diğer tarihi yapılarına sahip çıkacaklarını anlatan Altaç, "Surlara yapılacak tahribatta asla izin vermeyeceğiz. Atalarımızdan bize emanet edilen bu tarihi mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber