Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 16 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:

"Ümit ediyorum ki Türkiye'de parti kapatma işi siyasi husumetin bir parçası olmaktan çıkar"

AK Parti Grup Başkanvekili Bostancı:

AMASYA (AA) - CİHAN OKUR - MURAT BİLEN -  AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "Ümit ediyorum ki Türkiye'de parti kapatma işi siyasi husumetin bir parçası olmaktan çıkar" dedi.

Bostancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, modern dünyada ve ülkelerde siyasi partiler hakkındaki yaklaşımın, parti kapatmayı zorlaştırma istikametinde olduğunu söyledi.

AK Parti'nin, 2010 yılında Türkiye'nin demokratikleşmesine paralel olarak siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak bir anayasa değişikliğini meclis gündemine getirdiğini vurgulayan Bostancı, o dönemde de muhalefetten destek göremediklerini anlattı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, partilerinin kapatılmak istendiğine yönelik bazı beyanlarda bulunduğuna işaret eden Bostancı, Kılıçdaroğlu'nun bu beyanlarının nereden çıktığını ve hangi gerekçeye  dayandığını bilmediğini kaydetti.

Bostancı, Türkiye'de bir siyasi partiyi kapatmaya yönelik yaklaşımın uygun olmayacağı kanaatiyle AK Parti'nin bir anayasa değişikliği teklifini mecliste imzaya açtığını vurgulayarak, "İntikal ettirdi, komisyonda görüşüldü ve geçti. Bize ilginç gelen, 'partimiz kapatılacak' diye feveran eden sayın Kılıçdaroğlu'nun bu defa teklif Anayasa Komisyonu'na geldiğinde bu teklife destek vermemesi ve itiraz etmesi şeklinde tavır alması oldu" ifadesini kullandı.

Bu durumun esasen şaşırtıcı olmadığını belirten Bostancı, şöyle konuştu:

"CHP'nin kapatılmasına yönelik hazırlık var' iddiasının kanıtları nerededir bilemiyorum ama bunun ne derece sahih olduğuna ilişkin kamuoyunda ciddi şüpheler vardı. Esasen bu şüpheleri destekleyecek tahkim edecek bir yaklaşım sergilemişlerdir. Eğer gerçekten bir risk, bir tehlike görüyorlarsa, hazır iktidar partisi parti kapatmayı neredeyse imkansız hale getiren bir anayasa değişikliği getirmiş, bu duruma destek vermek ve bu demokratik adımın şerefinin paydaşı olmak uygun olurdu ama böyle bi tavır göremedik.''

- "Muhalefetin tavrının değişmesini ümit ediyoruz"

Bostancı, AK Parti'nin kabul edilen önergesi ile anayasa değişikliği teklifinde değişiklik yapıldığını ve siyasi partilere kapatma davası açılmasına ilişkin kararın Meclis Genel Kurulu'nda da onaylanması koşulu getirildiğine vurgu yaparak, genel kurulda, sadece CHP'nin değil MHP ve HDP'nin de tavrının değişmesini ümit ettiklerini söyledi.

Söz konusu teklifin muhalefetin de desteğiyle bir anayasa hükmü haline geleceğini ümit ettiklerini anlatan Bostancı, şunları kaydetti:

"Türkiye'de parti kapatma işi evrensel normlar hariç olmak üzere siyasi husumetin bir parçası olmaktan çıkar ve parti kapatmaya yönelik düşüncelerin ortadan kalktığı demokratik bir adımı gerçekleştirmiş oluruz. Eğer  bu duruma muhalefet destek vermezse muhalefetin bu konulara ilişkin güvenilirlik problemlerinin olduğu kamuoyuna intikal edecek ve demokrasiye ilişkin, demokrasinin en temel kurumu olan partilere ilişkin bu sınavdan muhalefet geçememiş olacaktır. Milletimiz bunu takdir edecektir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber