Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 14 Ekim 2016 - 16:08 Yorum: 0

Akademisyenler Yunus’u anlatıyor

2. Uluslararası Yunus Emre Günleri etkinlikleri sempozyumla devam ediyor.

Akademisyenler Yunus’u anlatıyor

2. Uluslararası Yunus Emre Günleri etkinlikleri sempozyumla devam ediyor. 2 gün sürecek sempozyumda Yunus Emre'nin hayatı ve öğretileri katılımcılara aktarılacak. Sempozyumda açılış konuşmasını yapan Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, organizasyona katılan akademisyenlere teşekkür ederek, "Yunus'un insanı merkeze alan felsefesi çok iyi anlatılmalı. Belki bizden on yıllar sonra bu attığımız adım dünyaya yayılacak" dedi.

İkinci Uluslararası Yunus Emre Günleri kapsamında iki gün sürecek sempozyumların başlangıcı Kültür Sitesi Lale Salonu'nda gerçekleştirildi. Sempozyumun açılış programına Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ve Eşi Melek Çerçi'nin yanı sıra Vali Mustafa Hakan Güvençer, Yunusemre Kaymakam Vekili İsmail Çorumluoğlu, Adilcevaz Belediye Başkanı Necati Gürsoy, belediye başkan yardımcıları, Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Halil Arslan, daire müdürleri, akademisyenler, yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirler katıldı.

Programın açılış konuşmasını Sempozyum Düzenleme Kurulu Üyesi İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel gerçekleştirdi. Yunus Emre'nin Türk medeniyetinin yetiştirdiği en önemli değerlerden birisi olduğunu belirten Şenel, "İşte bu Türkmen Kocasının, bu büyük Hak aşığının hikmetli sözleri dilden dile, gönülden gönüle yüzyılları aşarak bugüne ulaşmıştır. Bugün de Anadolu'da, Balkanlar'da ve gönül coğrafyamızın birçok yerinde gönülleri aydınlatmaya devam etmektedir. İnanıyoruz ki Yunus'un fikirleri, gelecek yüzyılları da aşacak ve ebediyen yaşayacaktır. Bizler, bu akışta ve devamlılıkta bir köprü olmak vazifesiyle kendimizi yükümlü sayıyoruz. Zira, Türkiyemizin Yunus Emre'nin "Gelin Tanış Olalım" diyen birliğe çağrısına ihtiyacı var. Başta Ortadoğu coğrafyası olmak üzere bütün İslam diyarlarının Yunus'un aklına, izanına, irfanına ve hoş görü anlayışına ihtiyacı var. Bütün bu gerçekler göz önünde bulundurulduğunda Yunusemre Belediyesi tarafından düzenlenen uluslararası sempozyumların misyonu daha iyi anlaşılmaktadır. Sempozyum düzenleme kurulu olarak bu büyük misyonu üstlenen başta saygıdeğer başkanımız Dr. Mehmet Çerçi olmak üzere Yunusemre Belediyesi'nin yöneticilerine teşekkür borçluyum" dedi.

Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi ise yaptığı konuşmada modern dünyanın Yunus Emre felsefesine ihtiyacı olduğunu belirterek şunları söyledi; "Biz geçtiğimiz yıl bu organizasyonu Yunus Emre'nin misyonuna sahip çıkalım, evrensel değerlerini gün yüzüne çıkaralım, gelecek nesillere aktarmak amacıyla yola çıktık. Bugün özellikle Batı dünyasının, neredeyse ruhunu kaybetmiş modern dünyanın Yunus Emre'nin ruh dünyasına ne kadar ihtiyacı olduğu ortaya çıkıyor. Yunus Emre "gönüller yapmaya geldim" diyor. Bir büyüğümüzün ifadesiyle; yeryüzünde en kutsal mekanKabe ama Kabe dahi bir kul eliyle inşa edilmiş bir yapıdır. Ancak gönül dediğimiz soyut varlığı cenabı hak inşa etmiştir. Gönül böyle bir şey. O bakımdan insanlığın erdemi dünyaya hakim olacaksa, bunun yolu gönül inşa etmekten geçiyor. Yunus'un değerlerine sahip çıkmak ve İslam coğrafyasına yaymaktan geçiyor"

'Henüz farkında değiller'

Yapılan organizasyonun kamuoyu tarafından henüz anlaşılamadığını ifade eden Çerçi konuşmasını şu şekilde tamamladı; "Bir hocamızın ifadesidir; UNESCO'nun değerlerine dünyada en çok uyan kişi Yunus Emre'dir. Daha isabetli bir isim yok demişti. Yunus Emre'nin felsefesi tüm dünyanın ihtiyacı olduğu felsefe. Bu yıl etkinliğimizin ikincisini yapıyoruz. Henüz bizim ne yaptığımızın farkında olan yok. Belki de biz iyi anlatamadık. Bunun daha iyi anlatılması lazım. Yunus'un gönlü, aşkı, insanı merkeze alan felsefesi çok iyi anlatılmalı. Belki bizden on yıllar sonra bu attığımız adım dünyaya yayılacak. Temennimiz bu yönde"

Protokol konuşmalarının son konuşmacısı Vali Mustafa Hakan Güvençer oldu. Güvençer, Yunus Emre'nin Türk tarihinde yeri doldurulmayacak bir öneme sahip olduğunu belirttiği konuşmasında, organizasyon için Yunusemre Belediyesi'ne teşekkür ederek, "Bu sempozyumu düzenleyen, düzenlemenin ötesinde Yunus Emre hazretlerini anmak, anlamak ve anlatmak için bu organizasyonu yapan Yunusemre Belediyesi'ni tüm organlarıyla takdir ediyorum. Yunus bir kişi, bir nefes. Ancak sadece böyle nitelendirmemek gerekiyor. Hz.Yunus bu milletin yapı taşlarından biri. Türk milletin tarihinden Hz. Yunus'u çıkardığınız zaman yeri doldurulmayacak bir boşluk oluşur. Hz. Yunus bir gönül ehli olmakla beraber, imkanı dar kelimelerle üçüncü şahıslara aktarma kabiliyetine sahip bir söz üstadı. Böyle bir programda sözün önemini bilip, kelamı kısa kesmek gerekiyor. Yunus Emre bir anahtar. Bir hazine anahtarı. O hazine gönlümüzdedir. Anahtarı hazineyle buluşturabilirsek, manevi zenginliğe ulaşabiliriz. Ben tekrardan bu organizasyon için emektarların hepsine şükranlarımı sunuyorum"

Kültür Sitesi Lale Salonu ve Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen ve Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi'nin Onursal Başkanlığı'nı üstlendiği sempozyumlar 2 gün sürecek. İlk oturumun başkanlığını Mehmet Demirci yaptı. "Yunus Bir Söz Söylemiş Hiçbir Söze Benzemez" isimli ilk oturumun konuşmacıları ise; Mustafa Tatcı, Leyla İpek ve Sadık Yalsızuçanlar oldu. Lale Salonu'nda gerçekleştirilen ikinci oturumun başkanlığını ise, Metin Ekici üstlendi. İkinci oturumun konuşmacaları ise; Mehmet Demirci, Fikret Türkmen, Tahir Kahhar ve Mustafa Arslan oldu. Lale Salonu'nda gerçekleştirilen ilk günün son oturumuna ise Fikret Türkmen başkanlık yaptı. Oturumun konuşmacıları ise Osman Bilen, Namık Açıkgöz, Zhanat Aimukhambet ve Gonca Kuzay Demir oldu. Sempozyumun düzenlendiği diğer salon olan Tiyatro Salonu'nda düzenlenen ve başkanlığını Gürer Gülsevin'in yaptığı oturumun konuşmacıları Ayşe İlker, Maral Taganova, Serpil Ersöz ve Ümral Deveci oldu. Tiyatro Salonu'nda gerçekleştirilen son oturumda ise, başkanlığı Ayşe İlker üstlenirken, oturumun konuşmacıları Fidan Uğur Çerikan, Betül Bülbül Oğuz, Karlygash Sarekenova ve Nevnihal Bayar oldu.

İkinci Uluslararası Yunus Emre Günleri kapsamında gerçekleştirilen sempozyumların düzenleme kurulunda; Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Demirci, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ayşe İlker, Ege Üniversitesi'nden Doç. Dr. Mehmet Temizkan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Ünal Şenel, Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Nejdet Bilgi, İzmir Katip çelebi Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ersal ve Yunusemre Belediyesi'nden Kefaettin Öz yer aldı.

Akademisyenler Yunus’u anlatıyor

Akademisyenler Yunus’u anlatıyor

Akademisyenler Yunus’u anlatıyor

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber