Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 17 Nisan 2018 - 09:33 Yorum: 0

Akaryakıt zamlarından sonra at ve eşekler yeniden kıymete bindi

Türkiye'de yılın 12 ayı tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü Aydın'da akaryakıt zamlarından sonra at, eşek ve katır gibi yük taşıma ve ulaşımda...

Akaryakıt zamlarından sonra at ve eşekler yeniden kıymete bindi

Türkiye'de yılın 12 ayı tarımsal faaliyetlerin sürdürüldüğü Aydın'da akaryakıt zamlarından sonra at, eşek ve katır gibi yük taşıma ve ulaşımda kullanılan hayvanlar yeniden kıymete bindi. Baharın güzel olduğu dönemlerde binek ve yük hayvanlarının masrafını oldukça düşük bulan çiftçiler, gerek ekonomik gerekse doğal şartlardan dolayı eski usul ulaşım ve taşımaya devam ettiklerini belirttiler.

Ülke genelinde kişi başına düşen araç sayısının en yoğun olduğu illerin başında gelen Aydın'da artan akaryakıt fiyatları ve otomobillerin giderleri nedeniyle karakaçanlar yeniden kıymete bindi.Yılın neredeyse 9-10 ayı Aydın'ın ılıman iklimi nedeniyle doğal ortamda kendiliğinden beslenen at, eşek ve katırları ulaşım ve taşımacılıkta kullanmanın daha hesaplı olduğunu belirten Dağeymiri Mahallesi sakinlerinden Mehmet Karataş, "Özellikle dağlık alanlarda ve ulaşım sorunu olan bölgelerde atları mecburiyetten kullanıyoruz. Ancak son zamanlarda bir çok kişi artan akaryakıt fiyatları nedeniyle at, eşek ve katırlarla ulaşım ve taşıma yapmayı daha tasarruflu buluyor. Mahsul döneminde taşıma için kullandığımız at ve katırlardan, imar döneminde traktör niyetine çift sürerek faydalanıyoruz. Bahar mevsimi iyi olduğu dönemlerde binek hayvanlarının tek masrafı nal çaktırmak oluyor. 5-6 yılda bir de semer tamiri yaptırıyoruz. Algısı yok vergisi yok. Yakıt zammından da etkilenmiyor" diyerek dağ köylerinde hayvanlarla taşıma ve ulaşım sağlamanın halen revaçta olduğunu söyledi.

"Tek sıkıntı zaman kaybı"

Ulaşımda yeterli hıza ulaşamadığı için at, eşek ve katırların motorlu araçlara göre zaman kaybına neden olduğunu belirten Mehmet Karataş, "Zaman kaybını telefi etmek için binek hayvanı kullananlar yola bira zerken çıkıyor. Otomobil yerine kısa mesafelerde hayvanla yolculuk yapanlar aynı zamanda sporunu da yapmış olduğu için daha sağlıklı yaşıyor" diyerek son akaryakıt zamlarının ardından binek ve yük taşıma hayvanlarının cazibesinin arttığını belirtti.

Akaryakıt zamlarından sonra at ve eşekler yeniden kıymete bindi

Akaryakıt zamlarından sonra at ve eşekler yeniden kıymete bindi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber