Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 25 Mayıs 2017 - 11:54 Yorum: 0

Akgül: “Sağlıklı bir oruç dönemi için sahur şart”

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Ramazan ayında uzun süren açlık süresinin metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğunu...

Akgül: “Sağlıklı bir oruç dönemi için sahur şart”

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, Ramazan ayında uzun süren açlık süresinin metabolizma hızının yavaşlamasına neden olduğunu belirterek, sahur yapmadan oruç tutmanın yanlış olduğunu söyledi.

Akgül, Ramazan ayı öncesinde yeterli ve dengeli beslenme konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu. Akgül, bahar aylarının sonu ve yaz başına denk gelen Ramazan'da uzun süren oruç boyunca metabolizmayı sağlıklı tutmak için sahur öğünlerinin atlanmaması gerektiğini kaydetti.

"Sahurda doğru tercihler yapılmalı"

Ramazan ayı boyunca sahur yapmadan oruç tutmanın birçok sağlık problemini beraberinde getirebileceğini söyleyen Diyetisyen Gizem Akgül, "Ramazan ayının gelmesi ile birlikte beslenme saatleri de değişiyor. Ramazan sürecinde oruç tutan bazı bireylerde sağlık problemleri görülebiliyor. Bunun önüne geçebilmek için sahura önem verilmesi gerekiyor. Sahur öğününde rastgele beslenilmemeli, bol su içilmeli ve doğru besin tercihleri yapılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Sakatattan uzak durun"

Sahurda vatandaşların kaliteli protein tüketmelerinin önemli olduğunu da belirten Diyetisyen Akgül, "Sahurda, yumurta, domates, salatalık, yeşillik ve peynir mutlaka tüketilmesi gereken besinlerdir. Bizim kültürümüzde sahurda bulgur pilavı yeme ve hoşaf içme alışkanlığı var. Eğer hoşaf tüketilecekse hoşafın şekersiz hazırlanmış olması gerekmektedir. Bulgur pilavının yanında tüketilecek bir miktar yoğurt ise kas kayıplarının önüne geçmek için etkili olabilir. Sahurda çok yağlı ve tuzlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Ayrıca çok şekerli gıdalar da tercih edilmemelidir. Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek sağlıklı bir tercih olacaktır. Sakatat, salam, sucuk, sosis gibi gıdalardan ise bu süreçte özellikle kaçınılmalıdır" diye konuştu.

"Posalı yiyecekler tüketin"

Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişilerde sindirim sistemi problemleri yaşanabildiğini ve bunun önüne geçmek için posalı yiyecekler tüketmeleri gerektiğini söyleyen Gizem Akgül, "Bazı bireyler sahurda taze sıkılmış meyve suları veya hazır meyve suyu tüketiyorlar. Bunun yerine meyvenin kendisini yemeyi tercih etmek sindirim sistemini rahatlatacaktır. Ayrıca bol miktarda su içilmesi gerektiği de unutulmamalıdır" dedi.

"1 avuç pide yeter"

İftarda ise vatandaşların zeytin, hurma ve su ile oruçlarını açmalarının iyi bir tercih olacağını söyleyen Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, "Bunların yanı sıra, çok sıcak olmamakla beraber bir kase çorba da sağlıklı bir tercihtir. Sayılan hafif besinler ile oruç açıldıktan 15 dakika sonra ise kızartma olmamak kaydıyla hazırlanan yemekler yoğurt ve salata ile birlikte tüketilebilir. Ramazan ayının vazgeçilmezi pide ise 1 avuç içi kadar yenilebilir. Aksi durumda kontrolsüz kilo alımına zemin hazırlanmış olur" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber