Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 26 Haziran 2015 - 16:33 Yorum: 0

AKP’nin Meclis Başkanı adayı İsmet Yılmaz oldu

Davutoğlu, AKP'nin Meclis Başkan Adayı olarak İsmet Yılmaz'ın ismini açıkladı.

AKP’nin Meclis Başkanı adayı İsmet Yılmaz oldu

Başbakan Ahmet Davutoğlu AKP’nin Meclis Başkanı adayını açıkladı. AKP’nin adayı Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz oldu. Partinin kararının Başbakan Ahmet Davutoğlu düzenleriği basın toplantısında açıkladı.

Son iki gün içinde 50’şer kişilik topluluklar halinde istişareler yaptıklarını belirten Başbakan Davutoğlu  “Biz ilk andan itibaren cumhurbaşkanımızın partimizin kuruluşunu gerçekleştirdiği andan itibaren ortak akla değer verdik. Hem seçimin değerlendirilmesi, hem koalisyonda takınılacak tavır, hemde meclis başkanlığı konusunu gündemimizde tuttuk.” dedi.

YILMAZ VE AVCI

İstişare toplantıları sonrasında ortaya çıkan kanaatleri değerlendirdiklerini belirten Davutoğlu ” İki arkadaşımızın isminin çok açık şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. Her iki arkadaşımızla ayrı ayrı görüştük. Ve sonra birlikte görüştük. Hiçbir arkadaşımız kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla görüştüğümüzde, diğer arkadaşı lehine feragat etmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Bu bende büyük bir memnuniyet oluşturdu. En büyük grup olarak biz Meclis başkan adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan, en son iki isim üzerinde bu istişareler yoğunlaştığı için zikrediyorum. 300’ü aşkın arkadaş fikir beyan etmiş oldu. bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu iki arkadaşımızla ortak değerlendirmemizde bir arkadaşımızın ismi öne çıktık. Ben de kanaatimi de bugün MYK’ya aktardım. Her iki arkadaşımız da üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Diğer ismi geçen ve vekillerimizden destek alan arkadaşlar da sahipti.” dedi.

54 yaşındaki Sivas milletvekili İsmet Yılmaz yaklaşık 4 yıldır Milli Savunma Bakanı olarak kabinede görev yapıyordu.

İSMET YILMAZ’I KARARLAŞTIRDIK

Davutoğlu sözlerini şöyle sürdürdü “TBMM Başkan adaylığı için Ak Parti olarak sayın İsmet Yılmaz’ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, TBMM’ye katılan vekiller için hayırlı olmasını diliyorum. Kendisi bugünden itibaren temasları yapacak. En hayırlı kararın oluşacağı kanaatimi belirtmek istiyorum.”

KOALİSYON ÇALIŞMALARI İLE İLGİLİ

Açıklama sonrası gazeteciler koalisyon görüşmeleri ile ilgili sorularını da yanıtlayan Davutoğlu “Önümüzdeki günlerde özellikle Sayın Cumhurbaşkanımızın görevlendirmesine müteakip, bu sefer koalisyon çalışmaları ile ilgili olarak da faaliyetlerimizi sürdüreceğiz. En doğru kararı alabilmek, ülkemiz için en hayırlı sonuca ulaşabilmek için bundan sonraki çalışmalarımızı yoğunlaştırarak devam edeceğiz” dedi.

İsmet Yılmaz’ın adaylık ilanıyla Meclis Başkanlığı için yarışacak isim sayısı dörde çıktı.

İşte partilerin adayları

AKP: İsmet Yılmaz (AKP’nin 258 milletvekili bulunuyor)
CHP: Deniz Baykal (CHP’nin 132 milletvekili bulunuyor)
MHP: Ekmeleddin İhsanoğlu (MHP’nin 80 milletvekili bulunuyor)
HDP: Dengir Mehmet Fırat (HDP’nin 80 milletvekili bulunuyor)

MECLİS BAŞKANI NASIL SEÇİLECEK?

Yeminle birlikte Meclis Başkanlığı adaylık süreci de başladı. Adaylık başvuruları 27 Haziran Cumartesi saat 24.00’te sona erecek. 25’inci dönem parlamentosu 26’ıncı Meclis Başkanı’nı seçecek.

SEÇİM YÖNTEMİ

TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İlk tur oylamanın pazar günü yapılması planlandı. Ancak grup temsilcilerinden oluşacak Danışma Kurulu’nun alacağı kararla turların birkaç gün ertelenebileceği konuşuluyor.

İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor.

Haber Kaynağı: SÖZCÜ
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber