Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 31 Ocak 2015 - 12:23 Yorum: 0

Akranları tatilde, onlar pazarda

Diyarbakır'da yaşları 10 ila 15 arasında değişen çocuklar, semt pazarlarında el arabası ile sebze ve meyve taşıyarak hem ailelerine katkı sunuyor hem de okul masraflarını karşılıyor

Akranları tatilde, onlar pazarda

DİYARBAKIR (AA) - MAŞALLAH DAĞ - Diyarbakır'da yaşları 10 ila 15 arasında değişen çocuklar, semt pazarlarında el arabası ile sebze ve meyve taşıyarak hem ailelerine katkı sunuyor hem de okul giderlerini karşılıyor.

İl merkezinde kurulan semt pazarlarında el arabalarıyla dolaşan çocuklar, sebze ve meyve taşıyarak aile ekonomisine katkı sağlıyor. Pazarda, okullarından arta kalan zamanlarda çalışan çocuklar günde 15-20 lira kazanç elde ediyor. Semt pazarlarında çalışan çocuk sayısı yarıyıl tatili nedeniyle daha da arttı.

- Doktor olmak istiyor

Pazarda çalışan 7. sınıf öğrencisi R.Y, AA muhabirine, hem okula gittiğini hem de pazarda çalıştığını söyledi.

Aile gelirinin düşük olması nedeniyle çalışmak zorunda kaldığını anlatan R.Y, şöyle konuştu:

 "Babam işsiz olduğu için pazara gelip çalışıyorum. Kazandıklarımla hem okul harçlığımı çıkarıyorum hem de aileme katkı sunuyorum. Günde 9-10 kez eşya taşıyıp 15-20 lira kazanıyorum. Gittiğim en uzak mesafe 500-600 metreyi buluyor."

Derslerine akşam zaman ayırdığını kaydeden R.Y, "Hem çalışıp hem okuyorum, derslerim çok iyi. Takdir aldığım için ailem çok mutlu oldu. Büyünce doktor olmak istiyorum" dedi.

- "Okul harçlığım için biriktiriyorum"

12 yaşındaki R.T de pazardan evlere sebze ve meyve taşıma karşılığında günlük 10-15 lira kazandığını belirterek, "Bu parayı okul harçlığım için biriktiriyorum. Okulda derslerim de iyi, teşekkür aldım" ifadelerini kullandı.

- "Eğitimlerine devam etmeleri gerekir"

Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yunus Memiş ise bölgedeki ailelerin ekonomik düzeyinin çok düşük olduğunu kaydederek, bunun çocuk işçiliğine neden olduğunu söyledi.

Bunun önlenmesi için bölgeye yönelik istihdam projelerinin hayata geçirilmesi gerektiğini ifade eden Memiş, aile gelirinin yükselmesi durumunda çocuk işçiliğinin azalacağını dile getirdi.

Pazarda çalışan çocuklar için valilik ve belediyenin bir araya gelip çalışma yürütmesini isteyen Memiş, "Bu çocukların geleceğe hazırlanması gerekiyor. Bu konuda valilik ve belediyenin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına da büyük görev düşüyor. Yoksa bu çocukların geleceği kararır. Çocukların eğitim alamaması çok ciddi sıkıntılara yol açar" dedi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber