Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 02 Eylül 2016 - 09:03 Yorum: 0

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Türkiye'de yalnızca Antalya Düzlerçamı bölgesinde bulunan ve soylarının korunması için bir kısmı 2011 yılının Mart ayından itibaren Dilek Yarımadası...

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Türkiye'de yalnızca Antalya Düzlerçamı bölgesinde bulunan ve soylarının korunması için bir kısmı 2011 yılının Mart ayından itibaren Dilek Yarımadası Milli Parkı'na nakledilen alageyikler Güzelçamlı Milli Parkı'nı vatan edindi. 5 yıl önce 20 adet olarak salınan geyiklerin sayısı foto kapan verilerine göre yapılan sayımda 5 kat artarak yaklaşık 80 civarına ulaştı. Fotokapan verilerine göre Millipark'taki alageyikleri gayet mutlu gördüklerini belirten Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürü Koray Aşık, "Alageyiklerimizin ailesi her geçen gün genişliyor. Bu yıl da çok sayıda yeni yavrular doğdu. Şu anda fotokapanlarla izliyoruz. İlerleyen yıllarda burada çıplak gözle geyik izlenmesi en büyük arzumuz" dedi.

Bilindiği gibi; Koruma altındaki alageyik soyunun salgın hastalık ya da orman yangınlarında yok olmaması için harekete geçilmiş, bu çerçevede Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında "Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Protokolü" imzalanmıştı. Protokol çerçevesinde alageyiklerin soylarının korunması için geyiklerin bir kısmı Antalya Düzlerçamı bölgesinden Kuşadası'na bağlı Güzelçamlı Beldesindeki Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'na nakledilmişti.

Oldukça hassas olan ve strese girdiğinde hayatını kaybeden alageyiklerin yeni yaşam alanlarına adapte olması için nakiller de gece hava karardıktan sonra özel araçlarla yapılmıştı. 2011 yılının Mart ayından itibaren başlayan ve birkaç ay süren nakiller sonucu Alageyikler için Kuşadası'ndaki Milli Park'ın vatandaşlara kapalı olan kısmında 4 hektarlık bir alan ayrılmış, adaptasyon sürecinin ardından da alageyikler doğal yaşam alanına bırakılmıştı.

İlk doğumlarını 2012 yılının Temmuz ayında yapan anne alageyikler Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'na vatan edinince ailelerini genişletmeye devam etti. Yeni yavrularını da doğurmaya devam eden alageyiklerin fotokapanlara toplu halde görüntüleri yansımaya başladı.

"Çok mutlu oluyoruz"

Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı'nın her geçen güzelleştiğini ve önümüzdeki dönemlerde bu bölgenin en önemli foto safari alanı olacağını belirten Milli Park Müdürü Koray Aşık, bu türün dünyada saf olarak sadece Türkiye'de bulunduğunu ve neslini sağlıklı bir şekilde Dilek Yarımadasında devam ettirdiğini söyledi. Büyük Menderes Deltası Dilek Yarımadası Milli Parkı Müdürü Aşık, "2011 yılında Antalya Düzlerçamı Yaban Hayatı Geliştirme Sahasından alınarak, Dilek Yarımadası ve Büyük Menderes Deltası Milli Parkına 20 adet alageyik yerleştirilmişti. Çeşitli yerlere yerleştirilen fotokapan görüntülerinde yeni yavruların dünyaya geldiğini görüyoruz. Alageyik aileleri yeni fertleri ile dolaşıyor. Milli Parkımızın yeni bir canlı türüne daha ev sahipliği yapması mutluluk verici" diye konuştu.

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Alageyikler Dilek Yarımadası’nı vatan edindi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber