Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 13 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

Alay sancakları şehit torunlarının önünden geçecek

Çanakkale'de 18 Mart'ta yapılacak törenin resmigeçit bölümünde, bu yıl ilk kez, Osmanlı Ordusunun savaşlara katılan alaylarının sancaklarının ipekten birebir örnekleri de yer alacak

Alay sancakları şehit torunlarının önünden geçecek

ÇANAKKALE (AA) - ZAFER AKPINAR - Çanakkale Savaşları'nda Osmanlı Ordusunun alay sancaklarının ipekten birebir örneklerinin yer alacağı 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümünde gerçekleştirilecek geçiş törenine, yurt içinden 100, yurt dışından 110 şehit torunu katılacak.

Vali Ahmet Çınar, AA muhabirine, 100'üncü senesi olması dolayısıyla Çanakkale Savaşları ile ilgili etkinliklerin bu yıl çok kapsamlı yapıldığını söyledi.

İlk kez bu sene, Osmanlı Ordusunun savaşlara katılan alaylarının sancaklarını ipekten birebir örneklerini hazırlattıklarını dile getiren Çınar, şöyle konuştu:

"57'nci Alay dahil 34 sancak olacak. Aslına uygun ancak sadece üzerlerinde hangi alaya ait olduğunu belirten numaralar yazıyor. 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'üncü yıl dönümündeki resmigeçit töreninde, o dönemin asker kıyafetlerini giyenler tarafından taşınacak. Sunucu, önünden geçen her bir alayla ilgili 10-20 saniyelik bilgi verecek, alayı belirtip hangi cephede savaştığını, kaç şehit verdiğini ve komutanını anlatacak."

Çınar, o günlerde Osmanlı coğrafyasında bulunan, Balkanlar, Suriye, Kosova, Filistin ile diğer bazı ülkelerdeki 141 askerlik şubesinden Çanakkale Savaşları'na katılıp şehit düşenler olduğunu ifade etti.

O şehitlerin torunlarına törenler için davette bulunduklarını bildiren Çınar, "Törenlere yurt içinden 100, yurt dışından 110 şehit torunu da katılacak. Bu tören, o dönemdeki savaşın büyüklüğünü de ortaya koyacak" ifadesini kullandı.

Valilikçe desteklenen, Özhan Eren'in yönettiği dönem filmi "Son Mektup"un galasının 18 Mart'ta yapılacağını anlatan Çınar, bu filmin geniş yankı uyandıracağına inandığını belirtti.

Törenlere Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar ile çok sayıda davetlinin katılacağını aktaran Çınar, "Çanakkale geçilmez" destanının yazıldığı Gelibolu Yarımadası'nda savaşların 100'üncü yılında gerçekleştirilecek törenler için hazırlıkların tamamlandığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber