Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 30 Temmuz 2014 - 14:41 Yorum: 0

Algı yönetimi yapıldığını izliyoruz

Adalet Bakanı Bozdağ, "paralel yapı" operasyonuna ilişkin "Bilerek ve isteyerek bir algı yönetimi yapıldığını bütün Türkiye gibi biz de takip ediyoruz" dedi.

Algı yönetimi yapıldığını izliyoruz

Bekir Bozdağ, Yozgat'ın Aydıncık ilçesinde partisinin ilçe teşkilatı yönünden düzenlenen bayramlaşma programı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozdağ, bir gazetecinin 'emniyetteki enlem yapı operasyonu kapsamında gözaltındaki polislerin ifadesinin alınmadığı yönündeki iddiaları' sorması üzerine, bazı suç isnatları sebebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı yönünden yürütülen soruşturmaların olduğunu söyledi.

Bu soruşturmalar kapsamında gözaltılar olduğunu ve tutuklama kararları çıktığını ifade eden Bozdağ, şunları kaydetti:

'Bazı şüphelilerin de serbest yargılanmasına karar verildi. Soruşturmaların nasıl olabileceği bizim hukukumuzda açıktır. Usul yasamız bunun usulünü ortaya koymaktadır. Tabi bunun usul yasaları çerçevesinde yürütülmesinde her daim esastır. Ancak Türkiye’de maalesef medya çevreleri soruşturma üstünden bir algı operasyonu yürütüyor. Bunu daima birlikte görüyoruz. Gerçek olmayan bazı hususları gerçek benzeri göstererek değişik olan bazı konuları çarpıtarak, kamuoyunun gündemine getiriliyor ve soruşturmanın usulsüz ve kanunsuz bulunduğu iddialarını güçlendirmek için bilerek ve isteyerek yanlı bir algı yönetimi yapıldığını tüm Türkiye benzeri biz de takip ediyoruz.'

Algı operasyonları 

Yargı süreçlerinde yapılan tüm işlemlerin denetimi olduğunu vurgulayan Bozdağ, 'Kim denetler, nebati itiraz yöntemleri vardır, temyiz yöntemleri vardır, yargının kendi bünyesinde bunları denetleme ve karar eda mekanizmaları vardır. Bunlar zaten bu mekanizmalardan geçecektir' diye konuştu.

Bozdağ, bu olayda bir algı operasyonu olduğunu fazla fazla yakınen gördüklerini dile getirerek, geçmişte de bazı dava ve soruşturmalarla ilgili öteki çevreler yönünden aynı algı operasyonu yapıldığını kaydetti.

'Daha öncelikle de anlatım ettim. Bu dinlemeler hukuku kullanarak, hukukun dışına çıkmalar bizim Anayasamız ve hukukumuz yönünden himaye edilmez, himaye edilmesi de olası değildir' diyen Bozdağ, şöyle devam etti:

'Bir yurt düşünün ki Başbakanı dinleniyor, Cumhurbaşkanı dinleniyor Meclis Başkanı dinleniyor ve Başbakan'ın çalışma ofisine, ikametine dinleme cihazları konuluyor, kriptolu telefonları dinleniyor Dışişleri Bakanlığının yurt güvenliği ile alakalı yaptığı toplantılar dinleniyor ve pek fazla fazla insanımız da kendilerinin de dinlendiğine dair şüpheler var. İnsanlar otururken telefonlarını yanlarına koymaktan imtina ediyor. Böylesi iddialar fazla fazla ciddi şeyler var. Böyle bir  noktada adam kim dinliyorsa dinlesin, sebep dinliyorsa dinlesin diyebilir mi bir  yasa devleti, elbette demez.'

Olayları çarpıtmak için büyük bir gayretin içerisine giriliyor

Vatandaşının hukuksal güvenliğini temin edecek yasa mekanizmalarının işletilmesinin gerektiğinin altını çizen Bozdağ, şöyle konuştu:

'Şu anda İstanbul’da devam eden soruşturmalar bu noktada ortaya atılan ciddi iddiaların aslının olup olmadığının araştırılması Şayet deliller olur ve bunlara dair kuvvetli şeyler ortaya çıkarsa nebati hukukun emrettiği biçimde bunun gereğinin yapılması için yürütülen bir soruşturmadır. Sonuçta bunun mahkeme aşaması mevcut ve orada kararlar çıkacaktır, ne yönde olacağını kararların daima birlikte göreceğiz. Geçen de anlatım ettim bugüne kadar enlem yapı 'bu dinlemelerle bizim irtibatımız yok. Hukuksuzluğu oluşturan halk görevlileriyle bizim hiç irtibatımız yok, hukuku çiğneyenlerle bizim hiç irtibatımız yok. Bizi bununla taraf yana koymak bize hazırlanmış büyük bir iftiradır, haksızlıktır' diye defalarca enlem yapı ile irtibatlı olan ve ya bulunduğu adlandırılan kişilerden açıklamalar geldi. Ama şimdi bu soruşturmalar sürecinde ortaya çıkan fotoğrafa baktığınızda bu değerlendirmelerin asılsız bulunduğu da ortaya çıkıyor. Madem sizlerle bir alakası bulunmaz o süre sebep bu olayları çarpıtmak için büyük bir gayretin içerisine giriliyor. Olayları doğru bir biçimde haberleştirmek ve kamuoyuna ulaştırmak varken, her olayda bir cümlenin düz şekilde kurulmamasındaki yanlışlığı bile istismar edecek biçimde her hadiseyi çarpıtma gayreti içerisine giriyorlar. Bütün bu olaylar karşısında bazı medya organlarının, bazı kesimlerin bazı çevrelerin takındığı tutum esasında bu hadiseleri yapanlarla olan yakınlık ve uzaklıkları bakımından fazla fazla mühim ipuçları vermektedir. Bütün bunları milletimiz yakından takip etmektedir.'

Bozdağ, 'ifadelerin uzatılmasının soruşturmayı etkilediği yönünde iddiaların' hatırlatılması üzerine, 'Şu anda devam eden soruşturmalar üzerinde kim ne hesap yapıyor bilemem, ifadeleri uzatarak ve ya orada hukuksuz haksız görüntüler oluşturmak için gayretler çabalar sarf ederek, uğraşanlar olabilmekte ona dair kesin bir bilgim yok. Ama sonuçta yasa işleyecektir' yanıtını verdi.

Ayak oyunlarıyla mahkemenin kararları değişmez 

 Bu süreç arasında hukukun gereği ne ise onun olacağını vurgulayan Bozdağ, 'Bugüne kadar memleketimizde başlatılmış herhangi bir soruşturma adli bir karar yapılmaksızın sonuçlanmamıştır. Şu anda devam eden soruşturmalar da lakin adli kararlarla sonuçlandırılabilir.  Adli kararlar ne süre çıkacak, nasıl olacak bunun usulü  hukukumuzda mevcuttur. Algı operasyonlarıyla ayak oyunlarıyla ve ya gerçekleri çarpıtarak, iftira atarak, mahkemenin kararlarının değişmesi ve ya soruşturma süreçlerinin hukukun dışına taşması söz konusu olamaz' ifadeleri kullandı.

Muhabir: Özcan Güney, Ferhat Kayhan

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber