Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 18 Aralık 2017 - 11:38 Yorum: 0

Ali Serim, popüler para birimi ’bitcoin’in bilinmeyenlerini açıkladı

Fin-As Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, son dönemde küresel piyasalarda rekorlar kıran bitcoin ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Ali Serim, popüler para birimi ’bitcoin’in bilinmeyenlerini açıkladı

Fin-As Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Ali Serim, son dönemde küresel piyasalarda rekorlar kıran bitcoin ile ilgili merak edilenleri açıkladı.

Fin-As Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı, Strateji ve Finans Uzmanı Ali Serim'in özellikle son ayda kırdığı rekorlar ile konuşulmaya başlayan bitcoin (BTC) sanal para birimi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

"İlk Bitcoin yatırımcılarının milyoner olma hikayeleri ülkemizde de etkisi görülen global bir çılgınlığa dönüştü. Yüzbinlerce kişi BTC almanın yollarını araştırıyor. Çeşitli kurumlarda işlem yapabilmek için hesap açma başvuruları yapıyor" diyen strateji ve finans uzmanı Ali Serim, "Türkiye'nin önde gelen ve milyonlarca ziyaretçisi olan web sitelerinde BTC ile mal satış ilanları karşımıza çıkmaya başlıyor. Öyle ki Aksaray adresli traktör ilanında fiyat 1 BTC, Yeni Erenköy adresli Motoryat ilanında fiyat 14 BTC, Antalya adresli başka bir ilanda 250 bin euro fiyat belirlenmiş olsa da başlık "Bitcoin karşılığında Müstakil 4+1 yüzme havuzlu villa" şeklinde verilmiş" dedi.

Ali Serim'in sözlerine şöyle devam etti: "Bu ve benzeri örneklerin gelişmiş ülkelerde daha da görünür hale gelmesi "bildiğimiz paranın sonu mu geldi?" sorusunu tartışmaya açmış gibi görülüyor. Bugün kullandığımız şekliyle ilk madeni paralar Türkiye'nin batısında kurulmuş olan Lidyalılar tarafından Lidya kralı Alyattes emriyle basıldı. M.Ö. 7. yüzyıldan kalma bu paralar yanları yassıca oval şekilde neredeyse birbirine eşit altın ve gümüş madenlerinde sikkeler olarak basılmıştır. Paraların bir tarafında kralın simgesi olan aslan ve boğa figürü, diğer tarafında ise paranın değerini gösteren işaretler vardı. Esasen tarihi hikayeyi milattan önce 318'de Çin imparatorluğunun para politikası ilan olunmuştu.

Frankların Kralı Kısa Pepin yani Pepin Le Bref yani Karolenj Hanedanından ilk hükümdarı para ağırlık ve şekillerine standart getirdiğinde yıl milattan sonra 755'dir. 12. yy'da kira ve emek para birimine bağlanmıştı. 14. yy'da çek kullanıma girdi. 16. yy'da Avrupa'da borçlanma piyasaları ortaya çıktı. Takip eden bir sürü gelişmeden sonra 1819'da altın standardı ile tanışıldı. 1879'da ABD altın standardını kanunlaştırdı. 1913'de FED kuruldu. 1925'de İngiltere 1933'de ABD altın standardı sistemini gevşetti. 1946'da Bretton Woods uluslararası para idare sistemi, dünyanın önde gelen devletleri arasındaki ticari ve finansal işlemlerde uyulması gereken kuralları belirledi. Bu sistem, dünya tarihinde ilk kez, bağımsız ulus-devletlerin kendi aralarında ortak bir parasal düzen üzerinde anlaşmaları sonucunda uygulamaya konulmuştur. 1971'de altın standardı sistemi dünya merkez bankalarında bolca dolar birikince, ülkeler ABD'den bu paranın karşılığı olan altını isterler korkusu ve başkaca birçok sebepten sonlandı. 2008 yılında bugün en yaygın olarak bilinen sanal para birimi BTC icat edildi.

"Kim, ne icat etti?"

Bitcoini kimin icat ettiği sorusunun cevabını vermenin daha zor olduğunu belirten Ali Serim, "BTC'nin konuşuluyor olmasının tek sebebi icad edilen teknoloji olan Blockchain'i kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan dağınık bir veri tabanı olarak tanımlayabiliriz. Adından da anlaşılacağı gibi zincirleme bir modelle inşa edilen, takip edilebilen ama kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor. Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor. Tıpkı bir zamanlar Napster üzerinde kişiler arası müzik paylaşımının yapılması gibi. Aracıları ortadan kaldırdığı için mevcut sistemlere muhalif olduğu doğru. Ancak günümüzde bankaların da dahil olduğu farklı oyuncular e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi sistemler için Blockchain'i keşfetmeye ve kullanmaya başlıyor. Daha basit anlatımla sahtekarlığa oldukça kapalı bir kayıt sistemi üzerinde alan ve satanın kaydını tutabilen bir sistemden bahsediyoruz. Biri BTC satacağı zaman dijital dünyanın bu yeni defteri kebiri önce kayıtlarındaki satıcıda gerçekten satacağı kadar BTC var mı kontrol ediyor. Satışı kayda geçip kitliyor. Alışı da yeni BTC sahibi adına kaydedip kitliyor. Çok teknik konulara girmek istemiyorum, zira serverların hacklenmesi veya enerji kesintisi gibi konular olsa da hepsi yedekleme farklı noktadan kontrol ve kayıt alan bilgisayarların çokça olması ve birbirini sağlaması vb. gibi açıklamalarla şimdilik çürütülebiliyor. Bu teknolojinin ve BTC'nin babası da sözde adı Satoshi Nakamoto isimli zat" ifadelerini kullandı.

Nakamoto'nun kim olduğunun belli olmadığını söyleyen Serim, "Yüzünü gören yok. Kim olduğuna dair spekülasyon çok zira kendisi dünyanın gözünde milenyum yeni Lidya Kralı. 2011 yılında bilgisayar teknolojileri gürusu Michael Clear'ın gerçek Nakamoto olabileceği iddia edildi. Bunun sebebi kendisinin kriptolama konusundaki lider konumuydu ama bu iddiayi şiddetle reddetti. Reddini takip eden günlerde New Yorker Dergisi 3 isim ortaya attı; Neal King, Vladimir Oksman ve Charles Bry. Fakat bu isimlerde Nakamoto olmadıklarını açıkladılar. Online BTC islemleri yapan Mt. Gox'un kurucusu Jed McCaleb'den şüphelenenler oldu. İsim listesine Ross Ulbrich ve Hal Finney gibi uzmanlar da katıldıysa da herhangi bir kanıt bulunamadı. Dünya teknoloji basını işin peşinde. 2015'de yazılan Digital Gold isimli kitapta gerçek Nakamoto'nun Nick Szabo olduğu iddia edildi ve tabiki kendisi şiddetle reddetti. Son zamanlarda Avustralyalı Dave Kleiman'ın adı ön plana çıksa da kesin bir bilgimiz yok" şeklinde konuştu.

"Sanal para birimi gelişmeye açık bir alan"

Uzmanların yayınlarından takip edildiği üzere BTC sanal parabirimlerinin lideri olduğunun altını çizen Ali Serim, "Ancak hiçbiri BTC kadar değerli olmasa da alternatifsiz değil.Ethereum'un BTC'den en büyük farkı kullandığı Blockchain teknolojisinin sadece bir sanal para birimi olarak değil yazılım geliştiriciler için farklı amaçlar ile kullanılabilecek bir platform şeklinde tasarlanmış olması. Ripple ilk kez 2012 yılında popüler bir ödeme sistemi ve sanal para birimi olarak ortaya çıktı. Litecoin 2011 yılında piyasaya giren en eski sanal para birimlerinden birisi. Yapısal olarak Bitcoin'e göre farklılıklar gösteren bir yapıya sahip. Steem, Dash ve Dogecoin diğerleri" dedi.

"Görüşler olumsuz, dikkatli olmak gerekli"

Serim, diyanet işlerine vatandaş BTC hakkındaki görüşleri sorulduğunda, "Diyanet sanal paraların merkezi bir otoriteye sahip olmadığına ve bu yüzden devlet teminatı altında olmadığına dikkat çekerken; değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyonlara açık olması ve kara para aklamak için kullanıldığı gerekçesiyle şu aşamada dinen uygun olmadığı yönünde soruyu cevaplıyor. JP Morgan CEO'su Jamie Dimon, "Herhangi bir çalışanım bitcoin ile işlem yaparsa işten çıkarırım"derken benzer kaygılar taşıyordur şüphesiz" ifadelerini kullandı.

"Ya yasaklanır ya da devletlerin kontrolüne geçmesi zorlanır"

Terörün finansmanının en önemli sorun olduğu günümüz dünyasınca BTC'nin sistemin düşmanı konumunda olduğunun kaydeden Serim, "Hatta biliyoruz ki2018 başı itibariyle AB ve İsviçre karşılıklı olarak vergi mükelleflerinin bankalarda bulunan finansal kayıtlarını, Otomatik Bilgi Değişim Sistemi (OBD) aracılığıyla paylaşmak mecburiyetinde kalacak. Otomatik Bilgi Değişim Sistemi (Automatic Exchange Of Information), vergi mükelleflerinin kazanç ve finansal bilgilerinin, gelir sağlanan kaynak ülkeden ikamet edilen ülkeye düzenli ve sistematik bir şekilde paylaşılmasını hedefleyen bir sistemdir. Sanal para birimleri tamamen şeffaflaşmasının önünde bir engel olduğundan eminim ki ya bir şekilde yasaklanacak ya da devletlerin kontrolü altına alınacaktır. Başka bir opsiyonu gerçekçi bulmuyorum. İlk sinyal Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Devlet ve Hükümet Başkanları Konseyi'nde geçen Cuma günü tartışılan yönerge ile geldi bile. BTC dahil olmak üzere sanal para birimlerinin çevrimiçi döviz platformlarına yeni kurallar getireceği açıklandı" dedi.

"Bitcoini bilmem ama Blockchain teknolojisi dünyayı değiştirecek gibi"

Blockchain teknolojisi geleneksel finansal işlemler için aracılık yapacak her türlü kurumu elimine ederken, her yerden ulaşılması mümkün olan ve dijital kimliklerin güvenli ve tahrip edilmesi neredeyse imkansız bir şekilde kayıt altına alınabilmesinin yolunu açtığı için birçok kurum ve devletin ilgisini çektiğini belirten Serim sözlerini şöyle tamamladı: "Güzel bir örnek Finlandiya'da önemli bir sorunun çözülmesi için kullanıma girdi. Finlandiya'daki mültecilere devlet tarafından yapılan yardımların kayıtlarının tutulmasında Blockchain teknolojisi devrede. Mültecilerin banka hesabı yol ve açmaları da neredeyse imkansız. Kimlikleri olmayanlar dahi var. Helsinki'de kurulu Mopi isimli şirket Blockchain teknolojisi ile bu sorunu çözmüş. Mültecilere nakit para vermek yerine devlet birer MasterCad tanımlamış. Bu kartlar Blockchain teknolojisi ile kaydı tutulan hesaplara bağlı çalışıyor. Emin olduğum konu finansal sistemi bu yeni teknoloji bugün tamamen yabancı olduğumuz, hayallerimizin ötesinde ve bugün ancak Hollywood filmlerine senaryo olabilecek bir şekilde geliştirecektir. Yakından takip ettiğim girişim sermayesi gruplarıSocial Capital ve Golden State Warriors kurucusu 2037 yılında BTC'nin 1 milyon dolar değerine ulaşacağını tahmin ettiğini söylüyor. Burada kendisinin toplam BTC'nin yüzde 5'ine sahip olduğunu not etmek gerekir. Bu kendisinin bir hayali de olabilir. Siz de kullanımdakitüm BTC'nin yüzde 5'inin sahibi olsanız belki bu hayalleri sizde görüp dillendireceksiniz. Ama işlerindeki başarılarıyla milyarder olmuş,daha ciddiye aldığımJohn McAfee ve Jeremy Liew gibi isimler 2020 ve 2030 yıllarını 1 BTC'nin 500 bin dolar edeceği yıllar olarak görüyorlar. Bu tahminlerin temelinde yüksek taleple oluşacak bir balon olmadığını ispatlayabilen yok. Modellemeler spekülasyona açık".

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber