Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 27 Mart 2015 - 18:13 Yorum: 0

"Alternatif İletişim Sistemi Tasarımı" Projesi

Trabzon Valisi Öz: "Bu proje işitme engellilerin eğitimiyle ilgili yeni bir sistemin alfabesini ve altyapısını oluşturuyor"

'Alternatif İletişim Sistemi Tasarımı' Projesi

TRABZON (AA) - Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, "Alternatif İletişim Sistemi Tasarımı" projesinin, işitme engellilerin eğitimiyle ilgili yeni bir sistemin alfabesini ve altyapısını oluşturduğunu bildirdi.

Çamlık İşitme Engelliler ilkokulunu ziyaret eden Öz, Milli Eğitim Bakanlığı ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) arasında imzalanan ön protokol çerçevesinde Türkiye'de ilk defa Çamlık İşitme Engelliler ilkokulunda uygulanan Alternatif İletişim Sistemi Tasarımı (ALİS) projesi hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Öz, burada yaptığı konuşmada, işitme engelli çocukların da eğitilmesinin ve hayata bilinçli hazırlanmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, bu kapsamda ALİS projesini önemsediklerini söyledi.

KTÜ'nün de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarıyla işbirliği içinde olmasının önemine dikkati çeken Öz, "Bu proje işitme engellilerin eğitimiyle ilgili yeni bir sistemin alfabesini ve altyapısını oluşturuyor. Proje 1 yıllık olmasına rağmen Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızın ilgilisini çekmeyi başarmıştır" dedi.

Öz, pilot uygulamanın Çamlık İşitme Engelliler İlkokulunda yapıldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öncelikli olarak ilk dört sınıfta uygulanan projemiz sonraki dönemlerde geliştirilerek devam edecektir. Bu kampüsümüzde engelli öğrencilerimize yönelik her türlü imkan var. Yüzde 95'lere varan eğitilebilir engellilerimizin eğitimi çok önemli. Bu proje engelli öğrencilerimizin geleceğe daha iyi hazırlanması ve öğrenme kabiliyetlerinin daha kolay geliştirilmesi için büyük bir aşamadır. Eğitim alanında sistem projesi olan bu proje Türkiye'de ilk kez Trabzon’da uygulanıyor. Projeyi sonuna kadar destekleyeceğiz."

Proje Yürütücüsü Hasan Karal da "ALİS" projesinin Türkçe için alternatif iletişim aracı olarak geliştirilmiş bir grafik sembol sistemi olduğunu ifade etti.

Projenin Türkçe grafik sembollerle yazılabilir mi sorusuna cevap verdiğini belirten Karal, "ALİS projesinin gelişim süreci devam etmektedir. Proje kapsamında engellerinden dolayı iletişim ve öğrenme problemleri yaşayan bireylerin kavram, okuma yazma ve müfredat öğrenmelerine yönelik grafik sembol temelli öğrenme ortamlarının geliştirilmesi amaçlanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardandan Vali Öz ve beraberindekiler projenin uygulandığı sınıfları gezerek, projenin uygulanmasını ve öğrenciler üzerindeki etkilerini inceledi.

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber