Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 24 Ekim 2014 - 12:03 Yorum: 0

Alternatif tıp uygulamaları "hekimlere" emanet

Sağlık Bakanlığı, geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kanıta dayalı yapılabilmesi için yeni düzenlemeye gidiyor.

Alternatif tıp uygulamaları 'hekimlere' emanet

Sağlık Bakanlığı, hazırladığı 'Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları' yönetmelik taslağı ile geleneksel, tamamlayıcı ve alternatif tıp uygulamalarının kanıta dayalı şekilde yapılabilmesi için yeni düzenlemeye gidiyor.

Sadece bölgeye ait sertifikası bulunan hekimlerin yapabileceği uygulamalar, arka ödeme kapsamında bulunmayacak.

Uygulama yetkisi hekimlere veriliyor. 

Birkaç gün arasında Resmi Gazete'de yayımlanması öngörülen yönetmeliğe göre, yıllardır muhtelif sıhhat kuruluşlarında yapılan akupunktur, hipnoz ve refleksolojiyi de içine alan 15 geleneksel, seçenek ve tamamlayıcı yöntemi içeriyor.

Bu alanlara giren natürel kaynaklı bitkilerin, hayvansal ürünlerin, madenlerin, suların ve dinsel temaların kullanıldığı yolları tek tek inceleyen Sağlık Bakanlığı, bu çeşit yöntemlerin belirli sıhhat merkezlerinde yapılabilmesi, uygulayıcıların tanımlanması için mevzuat çalışmaları yaptı.

Geleneksel, tamamlayıcı ve seçenek tıp uygulamalarının kanıta dayalı olabilmesi, işlemlerin kayıt altına alınabilmesi için hazırlanmakta bulunan yönetmelik taslağı öncesinde, yurt dışı uygulamaları ve uygulayıcıları inceleyen Bakanlık, olay çalışmalarının neticeleri değerlendirdi. Bakanlık, bu kapsamda, kanıta dayalı alt yapı, yöntemlerin Türkiye'deki ve ülke dışındaki yaygınlığı, uygulanabilirliği, mevzuat, maliyet analizi, uygulama alanlarını belirledi.

Çalışma sonucunda, 'akupunktur, hipnoz, refleksoloji (sinir noktalarının belirli tekniklerle uyarılması), hirudoterapi (sülükle tedavi), ozonla tedavi, mezoterapi (deri tedavisi), fizoterapi (hareket yetersizliğine yol açan durumların tedavisi), homeopati (bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir kişilerde ortaya çıkarabilecek maddelerin çok çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan yöntem), osteopati (kas-iskelet sisteminin etkinliği üstünde duran tamamlayıcı metot), kayroprakti (Omurga ve sinir sisteminin sağlığının korunması için tasarlanan ve kullanılan bir tedavi), maggot (sericata sineğinin steril bir vaziyete getirilmiş larvalarının kronik yaraların tedavisinde kullanılması), proloterapi (yumuşak doku zararlarının enjeksiyon kullanılarak tedavi edilmesi), apiterapi (arı ürünlerinin bir yada aniden çok hastalığın önlenmesi yada iyileştirilmesi amacıyla kullanılması) ve kupa (hacamat- sağlığı korumak veya hastalıklardan kurtulmak için bünyenin belirli noktalarına veya gereksinim şeklinde derhal her yerine kupa kapatmaya ve kan almaya dayanan yöntem) uygulama yapılacak metodlar şekilde belirlenerek, yönetmelik taslağında yer aldı.

Uygulayıcılar 'hekim' olacak

'Anadolu kamu tıbbı' şekilde isimlendirilen tedavi yöntemlerinin kanıta dayalı olanların ülkeye kazandırılmasının ve şuursuzca yapılan uygulamaların önüne geçilmesi amaçlanan yönetmelik taslağında, uygulayıcıların kimler ve uygulama yapılacak alanların nereler olabileceği da belirlendi.

Uygulayan insanların muhakkak 'hekim' olması mecbur kılınan yönetmelik taslağına göre, işlem eğitim inceleme hastaneleri ile üniversitelerden tahsil edilen sertifikası bulunan uzman, pratisyen, diş hekimlerince yapılabilecek. Diğer sıhhat mensupları da eğitimlerini tamamladıktan sonra doktor ayırımı altında uygulama yapabilecek.

Sertifikasyon, denklik, denetleme bu şeklinde hususlara açıklık getirilecek bulunan taslağa göre, uygulama gerçekleştirilecek fiziki mekanlar da üniversite ve eğitim inceleme hastanelerinde bulunacak birim ve uygulama merkezlerinde yapılabilecek. Uygulama Merkezleri içinde işlemlerin dışında tıpkı sürede incelemeler da yapılacak. Bu kapsamda, Atatürk, Gazi, Yıldırım Beyazıt, Medipol, Adnan Menderes, Kütahya, Üsküdar, Bezm-i Alem üniversitelerinde Geleneksel Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Uygulamaları Merkezi açıldı. Buralarda, özellikle eğitim ve Ar-Ge çalışmaları yapılacak. 

Belirlenen yöntemlerden faydalanmak dileyen her vatandaşın yararlanabileceği uygulamalar, arka ödeme kapsamında olmayacak. Vatandaşlar, yaptırdıkları uygulamanın bedelini, kendisi ödeyecek. hususi tedavi şekilde devlet ,özel hastane ve başka sıhhat kuruluşlarında yapılabilecek.

Uygulamalar, şu an için var sıhhat kuruluşları arasında hizmet verecek, yeni bir ruhsatlandırma olmayacak. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber