Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 07 Ocak 2019 - 19:18 Yorum: 0

Altın, Yeni Yıla Girerken Güçlü Seyrini Koruyor

Piyasalardaki oynaklık, ekonomik görünümdeki endişeler ve Amerika'daki politik sıkıntılar nedeniyle geçen haftayı 1.281,07 dolar seviyesinde kapatan altın yılın son gününde güçlü konumunu koruyor.

Altın, Yeni Yıla Girerken Güçlü Seyrini Koruyor

Piyasalardaki oynaklık, ekonomik görünümdeki endişeler ve Amerika’daki politik sıkıntılar nedeniyle geçen haftayı 1.281,07 dolar seviyesinde kapatan altın yılın son gününde güçlü konumunu koruyor. ABD - Çin arasındaki ticari gerginlikte belirsizlik sürerken iki lider Cumartesi günü gerçekleştirilen telefon görüşmesi sonrasında olumlu açıklamalarda bulundu. Küresel büyümeye dair endişeler sürerken Çin’den açıklanan son PMI verisinde ise daralma görülüyor.

Altın fiyatları geçen hafta yükselişini sürdürmüş ve 1.280 dolar seviyesini geçerek altı ayın zirvesini görmüştü. Ağustos ayında 1.175 dolar ile en düşük seviyesini gören altın şu ana kadar 100 doların üzerinde değer kazanmış görünüyor. Küresel piyasalarda özellikle dördüncü çeyrekte ortaya çıkan düşüş ve oynaklıkla birlikte dünya ekonomilerinden gelen zayıf veriler ve büyüme endişeleri yatırımcıları güvenli liman arayışına yöneltirken jeopolitik belirsizlikler altın fiyatlarına destek olmaya devam ediyor.

Citi analistleri yayınlanan son raporda altın fiyatlarında orta vadede iyimser olduklarını belirtirken Amerikan piyasalarındaki artan oynaklık ve parasal gevşeme politikasının sona ermesinin altın için olumlu olduğunu belirtti. Banka gelecek yıl  fiyatların 1.300 dolara kadar çıkmasını beklerken altının ons başına 1400 dolar seviyesine çıkmasına ise %30 ihtimal verdi. Diğer taraftan doların güçlü kalmasının altın için en büyük tehdit olduğunu belirten Citi’ye göre, eğer piyasalar daha da düşerse doların altın üzerindeki etkisi azalabilir.

ABD ile Çin arasındaki ticari gerginlik sürerken Cumartesi günü Trump’ın Twitter’dan yaptığı açıklamalar olumlu hava estirdi. Çin lideri Xi Jinping ile yapılan görüşmenin “çok olumlu” geçtiğini belirten Trump, anlaşma olması durumunda bunun oldukça kapsayıcı olacağını belirtti. Çin liderinin ise görüşmede en kısa zamanda iki ülkenin de menfaatine olan bir anlaşmanın sağlanmasını umut ettiğini söylediği belirtildi. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lu Kang ise Çin’in ikili ilişkileri daha ileriye götürmeye hazır olduğunu söyledi. Geçen hafta Beyaz Saray yönetiminin Çinli şirketler Huawei ve ZTE ekipmanlarının Amerikan şirketleri tarafından kullanılmasını engellemeye yönelik bir girişim hazırlığında olduğu iddiaları ortaya atılmıştı. Bu arada Çin Aralık ayı PMI verileri açıklandı. 49,4 ile 50 seviyesinin altına inen endeks 2016’nın başından bu yana ilk defa daralma sinyalleri gösterdi. 90 günlük ticari ateşkes sonrasında ne olacağı belirsizliğini korurken iki taraf arasında G20 sonrası ilk yüz yüze görüşme 7 Ocak haftasında gerçekleştirilecek.

Diğer taraftan Amerika’da hükümetin kısmi kapanması sürerken görüşmeler Kongre’nin yeniden toplanacağı 3 Ocak’ta gerçekleştirilecek. Brexit belirsizliği devam ederken parlamento oylaması Ocak ayının üçüncü haftasında gerçekleştirilecek. İtalya’da AB Komisyonu baskısıyla %2,04’e çekilen bütçe İtalyan parlamentosundan geçti. Fransa’da ise “Sarı Yelek” gösterilerinin bu hafta da sürdüğü görülüyor.

Spot altın 11:20 itibariyle 1.281,36 dolardan işlem görürken 96,33 seviyesinde bulunan dolar endeksiyle birlikte dolar/TL kuru 5,28 seviyesinde işlem görüyor. Yerel altın fiyatlarında ise dolar/TL kurunun sakin ilerlemesiyle çok önemli bir hareket görünmüyor. Altının uluslararası piyasalardaki sakin seyri ile birlikte gram altın 217 ve çeyrek altın 359 liradan alıcı buluyor. Cumhuriyet altını 1.466 liraya satılırken 22 ayar bilezik 199 liradan işlem görüyor. Anlık altın fiyatlarını bu kaynak aracılığıyla öğrenebilirsiniz.

ETİKETLER: Altın fiyatları
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber