Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yaşam 18 Ekim 2014 - 22:33 Yorum: 0

Amacımız camileri hayatın kalbine çekebilmek

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Asıl amacımız aslında, camilerimizi hayatın kıyısından, hayatın merkezine kalbine çekebilmek" dedi.

Amacımız camileri hayatın kalbine çekebilmek

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, 'Asıl maksadımız aslında, camilerimizi hayatın kıyısından, hayatın merkezine kalbine çekebilmek' dedi.

Görmez, Camiler ve Din Görevlileri Haftası kapsamında İl Müftülüğü ve Erguvan Gençlik Derneğince Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 'Başkan Gençlerle Buluşuyor' programına katıldı.

Programdan evvela gazetecilere açıklamada bulunan Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı olarak, amaçlarının geçmişteki ihmallerini ve  hizmet kusurlarını ortadan kaldırmak olduğunu söyledi.

Camileri vatandaşların daha sık kullanmak için gayret göstereceklerini belirten Görmez, 'Asıl maksadımız aslında, camilerimizi hayatın kıyısından hayatın merkezine kalbine çekebilmek. Sadece göze çarpan bir yaşın üstünde vatandaşlarımızın gidip ibadet ettiği mekan değil de çocukların, gençlerin, kadınların, toplumun her kesiminin tıpkı sürede gidip muhabbet edebildikleri, kaynaşabildikleri ruhen ve manen çıkarlarını geliştirdikleri bir mekana dönüştürmek 'diye konuştu.

Her sene camiler için bir tema seçtiklerini hatırlatan Görmez, şöyle konuştu:

'Başkanlık şekilde 2011 yılında cami ve çocuk buluşması üstünde durduk. 2012 yılında cami ve engelliler konusu üstünde durduk. Geçen sene cami ve bayan konusunu işledik. Bu sene de cami ve gençlik üstünde duruyoruz. Asıl maksadımız özellikle gençliğin mana arayışına yanıt verebilecek bir mekana dönüştürmek camileri. Asıl üstünde durduğumuz öteki bir husus da cami içerisinde diyanet şekilde tercih ettiğimiz dil. ne yazık ki gençliği kuşatan bir lisan değil. Onların sevgi dünyasına hitap edebilecek, sevgi dili arayışını gençlerle ortak gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. Onun için 81 ilimizde bütün il müftülüklerimiz aynı sürede bu çalışmaları gençlerle yanında yürüttüler. Ben de bugün burada gençlerle buluşacağım.'

 'Geç kalma genç gel' sloganı

Bu yılki sloganı kendilerinin belirlemediğine dikkati çeken Görmez, 'Sloganı gençler kendileri buldu, biz bulmadık. Biz onlara sorduk ne diyelim, onlar da, 'geç kalma genç gel  dememizi istediler. Modern yıllarda gençliği kuşatan pek fazla aşırı manevi hayatı kemiren tehlikelerle gençlik karşı karşıya' dedi.

Tarih boyunca camilerin insanoğlunun sevgi dünyasını, ruh dünyasını imal, inşa etmesine destekçi bulunan fazla aşırı mühim müesseseler olduğunu vurgulayan Görmez, şöyle devam etti:

'Ama bizim toplumumuzda yıllardır cami biraz hayatın kenarında kıyısında kaldı. Sadece bir yaşın üstünde kişilerin gidip ibadet ettikleri, sırf namaz vakitlerinde açılan namazdan sonra da kapanan birer mekan şekilde algılanmaya başladı. Bu tam olarak doğru değil. Diyanet İşleri Başkanlığı şekilde camileri günün tüm saatlerinde kapısı açık bulunan özellikle genç kardeşlerimizin gidip muhabbet ettikleri, konuşabildikleri ve sohbet ettikleri mekanlara dönüştürmek istiyoruz. Biz camilerimiz de bundan sonra bütün bu hedefleri dikkate alarak yeniden tasarlamak mecburiyetinde olduğumuzu saptama etmiş bulunuyoruz.'

'Camiler  sıradan ülke daireleri değil'

Camilerin işlevinin ayrıcalıklı olduğunu belirten Görmez, şunları kaydetti:

'Camiler alelade ülke daireleri değil. Yani günün göze çarpan saatlerinde açılan ve göze çarpan saatlerinde kapanan, kapatılması gereken mekanlar değildir. Doğrusu 24 saat camiler açık olmalı ve onun yanından geçen herhangi bir insan gönlüne doğduğu süre rahatlıkla içerisine girip hem ibadetini yapabilmeli hem de orada arkadaşlarımızla buluşup sorularına yanıt alabilmeli. Aynı biçimde gençliği kuşatan mekanlar şekilde yine tasarlanması gerekir. Ben bir çağrıda bulundum, toplumda hata bir algı var. Gençler camiye gittiği zaman birbirlerinin kulağına bir şeyler fısıldadığı zaman dahi büyükler sebebi ile 'camide dünya kelamı konuşulmaz' deniliyor. Bu doğru değildir. Ben gençliğe çağrıda bulundum. Gelin camiye ortak dünya kelamı konuşalım. Yeter ki konuştuğumuz kelam güzel, hoş anlamlı ve faydalı olsun.'

Görmez, Nilüfer Müftülüğü ve Doğanköy Din Akademisi içerisinde 'Spor Salonu ve Spor Tesisleri İnşaatı' hakkında işbirliği protokolü imza törenine de katıldı.

Muhabir: İsmil Ersan

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber