Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 18 Eylül 2014 - 16:38 Yorum: 0

Amasya Şeker Fabrikası'nda 61. pancar alım kampanyası başladı

AMASYA (AA) - Amasya Şeker Fabrikası'nın 61. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.Yağmur nedeniyle şeker ambarında düzenlenen törende açıklamalarda...

Amasya Şeker Fabrikası'nda 61. pancar alım kampanyası başladı

AMASYA (AA) - Amasya Şeker Fabrikası'nın 61. pancar alım kampanyası, Suluova'daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.

Yağmur nedeniyle şeker ambarında düzenlenen törende açıklamalarda bulunan Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, fabrikanın kurulduğu yıldan itibaren bölgenin çehresini değiştiren ve ile önemli katkılar sağlayan önemli lokomotif fabrikalardan biri olduğunu söyledi.

"Bu fabrikamızın buradaki varlığının en güzel sonucu kırsal alandaki çiftçimizi ve köylümüzü kendi toprağına bağlaması, kırsal alanda refah seviyesini yükseltmesi" diyen Vali Çomaktekin, şöyle devam etti:

"Buradaki çiftçi ve köylülerimizin topraklarından ayrılıp başka bölgelere göç etmeden kendi topraklarına bağlı olarak kendi geçimlerini sağlamaları gibi ülke ve milli ekonomiye önemli katkılar sağlıyor olmasıdır. Fabrikamız sadece ilimize değil çevredeki 4 il, 10 bölge ve 302 köye hitap etmesiyle birlikte aynı zamanda bölge ekonomisinde de önemli yeri vardır. İstihdama çok önemli ekonomik katkılar sağlıyor, işsizliği azaltıyor ve insanlarımızın refah ve de huzurlu yaşamalarına vesile olması acısından şeker fabrikamız bizim için çok önemlidir. Ayrıca fabrikamız kazanmış olduğu gelirleriyle sürekli kendini yenileyen, çağın ihtiyaçlarına göre kendini adapte etmeye çalışıyor ve çevre konusunda hassasiyet gösteren bir fabrikamızdır, kendi enerjisini kendi üreten bir fabrikamız olup tarım sektörü yanı sıra hayvancılık sektörüne de çok önemli katkılar sağlayan bir fabrikadır."

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Uysal ise şeker fabrikasında kristal şekerin yanı sıra yan ürün olarak melas ve yaş küspe üretildiğini ve şeker üretim döneminin eylül - aralık ayları arası olduğunu belirtti.

Rahmetli Başbakan Adnan Menderes’in 1954 yılında temelini atması ile üretime başlayan Amasya Şeker Fabrikası'nın 4 il, 10 bölge 302 köydeki 7 bin 535 çiftçiyle üretici sözleşmesi yaptığını ifade eden Uysal, şunları kaydetti:

"Bu yıl 100 bin 510 dekar alanda pancar ekimi yapılmış olup tahmini olarak 450 bin ton pancar üretilecektir. 2014 - 2015 pancar alım kampanya dönemimizde 56 bin ton kristal şeker, 18 bin ton melas, 15 bin ton melaslı kuru küspe ve 135 bin ton yaş küspe üretimi yapılacaktır. Yaklaşık 80 gün sürecek olan kampanya süresince 720 kişi çalışacak ve fabrikamız ülke ekonomisine bu yıl 150 milyon lira civarında katma değer sağlayacaktır. Fabrikamız Türkiye’deki ikinci 500 şirket arasında 134. sıraya yükselmiş olup hedefimiz ilk 500 şirket arasına girebilmektir."

Konuşmalar sonrasında şeker fabrikasına ilk pancarını teslim eden 10 çiftçiye Çomaktekin ve protokol mensupları tarafından çeşitli hediyeler verildi.

İlçe Müftüsü Hüseyin Okuş’un duaları eşliğinde kurban kesilmesinin ardından Vali Çomaktekin’in "hayırlı ve bereketli olsun" temennileriyle 61. pancar alım kampanyası başladı.

Törene, İl Jandarma Komutanı Albay Ünsal Ağaoğlu, Suluova Kaymakamı Hayatı Taşdan, İl Emniyet Müdür Vekili Hasan Hüseyin Yaylagül, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ömer Bolat, İlçe Garnizon Komutanı Yüzbaşı Yusuf Avcı, Belediye Başkanı Fatih Üçok, İlçe Emniyet Müdürü Murat Oflaz, Şeker Fabrikası Genel Müdürü Selahattin Akbel, Pancar Ekicileri Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Fakı, Merzifon Belediye Başkanı Alp Kargı, Hamaamözü Belediye Başkanı Bahattin Destebaş, çeşitli kurum, kuruluş temsilcileriyle çiftçiler katıldı.  

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber