Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 10 Mart 2015 - 15:03 Yorum: 0

Amasya'nın Efsaneleri kitaplaştı

AMASYA (AA) -  Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban tarafından hazırlanan 2Amasya Efsane, Menkabe ve Memoratları" adlı çalışma, Amasya Valiliğince yayımlandı.Amasya'nın...

Amasya'nın Efsaneleri kitaplaştı

AMASYA (AA) -  Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Tuğrul Balaban tarafından hazırlanan 2Amasya Efsane, Menkabe ve Memoratları" adlı çalışma, Amasya Valiliğince yayımlandı.

Amasya'nın 220 yerleşim biriminde gerçekleştirilen alan araştırmasına dayanan eser, 743 sayfadan oluşuyor. 

Yrd. Doç. Dr.  Balaban, yaptığı açıklamada, Amasya'ya ait halk bilimi unsurları üzerine bugüne kadar yeterli akademik çalışmanın yapılamaması sebebiyle Amasya ili ve ilçele­rinde efsane, menkabe ve memoratlarla ilgili doktora çalışması yapmaya karar verdiğini söyledi.

Amasya'da anlatılan efsane ve menkabeler üzerinde az sayıda amatör araştırmacının çalışmasının mevcut olduğunu ve  bu alandaki eksikliği görerek Amasya efsanelerini çalışma konusu olarak belirlediklerini ifade eden Balaban, şunları kaydetti:

''Başlangıçta yalnızca efsaneler üze­rine durulmasına karar verilmişti fakat derleme aşamasında arzu edilen oran­da efsaneye rastlanmadığı gibi derlenen menkabe ve memoratların da birbirine yaklaşık sayıda olması, bölgedeki efsane, menkabe ve memorat türlerinin muka­yeseli olarak ele alınması fikrini doğurmuştur. Böylece türler arasında benzerlik ve farklılıkların tespit edilmesi imkanı ortaya çıktı. Derleme sırasında çok sayıda kaynak kişiyle görüşülmüş ve 175 kişiden derlenen 323 met­nin çalışmada yer almasına karar verilmiştir. Bu metinlerin yazımın­da kaynak kişilere ait yöresel konuşma ve ağız özelliklerinin korunmasına özen gösterilmiştir. Sahada yaptığımız çalışmalarda kültürel de­ğerlerini bizimle paylaşan Amasya halkına, araştırmanın yazım aşamalarında bilgi ve fikirlerinden yararlandığım dostlarıma ve bu çalışmanın kitap bütünlüğünde yayımlanmasını sağlayan Amasya Valiliğine teşekkür ederim."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber