Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 25 Kasım 2014 - 11:43 Yorum: 0

Ameliyatlar "3D teknolojisi"yle kolaylaştı ve süreleri kısaldı

Türkiye'de kısa bir süre önce başlanan 3D teknolojili laparoskopi ameliyatlarla yara iltihaplanması büyük ölçüde azalırken operasyon sonrası ağrıların az olması ve hastanın günlük hayatına hızlı dönmesi mümkün hale geliyor

Ameliyatlar '3D teknolojisi'yle kolaylaştı ve süreleri kısaldı

BURSA (AA) - VEDAT YÜCEBAŞ - Sinema, televizyon ve telefon alanında günlük yaşamda çok önemli bir yer edinen 3D teknolojisi, sağlık sektöründe de yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu teknolojiyle gerçekleştirilen laparoskopik ameliyatlarla yara iltihaplanması büyük ölçüde azalırken operasyon sonrası iyileşme süresinin az olması ve hastanın günlük yaşama hızlı dönmesi mümkün hale gelebiliyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi Organ Nakli Merkezi Sorumlusu Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yaz mevsimi başından bu yana Türkiye'de kullanılmaya başlanan 3D laparoskopik ameliyatların gittikçe yaygınlaştığını söyledi.

Kamu ve özel hastanelerin bu yönteme yöneldiğini belirten Oktay, sistemin pahalı görülmesine rağmen hem hastanın sağlığına kavuşması hem de süre azalmasına bağlı olarak ameliyat sayısının artacağı dikkate alındığında kısa zamana kendisini amorti ettiğini dile getirdi.

Oktay, bu sistemde ameliyat ekibinin özel bir gözlük taktığını, geniş bir ekranda ameliyat edilecek bölgenin net bir şekilde görülebildiğini, derinlik hissinin fazla olması sayesinde organın arka bölümüne de rahatlıkla müdahale edilebildiğini anlatarak, uzun damarların bile risksiz bir şekilde temizlenebildiği bilgisini verdi.

Söz konusu yöntemle damarların arkasına rahatlıkla müdahale edebildiklerini vurgulayan Oktay, "Bu yöntemin çok avantajı var. Hastada kanama riski çok az. Uzun kesiler yok denecek kadar az. Bu sayede ameliyatlardaki kan kullanımı da ciddi anlamda azaldı. Bu yöntemin, ameliyat sürelerinde de büyük katkısı oldu. Örneğin canlı vericili böbrek nakli ameliyatında verici ameliyatı 2,5 saat sürerken bu yöntemle ortalama 1,5 saate indi" diye konuştu.

Bülent Oktay, bu yöntemle hastanın vücudunda laparoskopi için gerekli cihazların girebileceği 1-2 santimetrelik 3-4 kesi yapıldığını, çıkarılacak parça büyüklüğü kadar bir bölümün kesildiğini ifade ederek, bu sayede iyileşmesi çabuk gerçekleşen hastanın günlük yaşamına kolay dönebildiğini bildirdi. 

Yöntemin, böbrek, idrar darlığı, prostat, mesane ve üroloji ameliyatlarında rahatlıkla kullanılabildiğine değinen Oktay, "Bu yöntem, ağırlıklı olarak etrafında boşluk sağlanabilen organlarda kullanılıyor. Dikiş atmak daha rahat olduğu için kalpte robot yardımıyla laparoskopiyi kullananlar var ama yaygın olarak karın ameliyatlarında kullanılıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Oktay, zamanla yarışılan organ nakli operasyonlarına 3D teknolojisinin zaman anlamında ciddi katkı sağladığını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber