Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Asayiş 26 Mayıs 2017 - 17:53 Yorum: 0

Anadolu Adalet Sarayı’nda Arabuluculuk Sempozyumu düzenlendi

İş Mahkemeleri Kanunu ve hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunun'da yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı...

Anadolu Adalet Sarayı’nda Arabuluculuk Sempozyumu düzenlendi

İş Mahkemeleri Kanunu ve hukuk uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunun'da yapılması düşünülen değişiklikler kapsamında, İstanbul Anadolu Adalet Sarayı Şehit Murat Uzun Konferans Salonunda Arabuluculuk sempozyumu düzenlendi.

Düzenlenen sempozyuma, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İstanbul Bölge Adliye Mahkemeleri 30.Hukuk Daire Başkanı Hakim Selma Sevim, İstanbul Barosu İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Komisyonu Başkanı Avukat Hasan Erdem'in de aralarında bulunduğu birçok konuşmacı katıldı.

"Bu bir reform"

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı'nın, işçilere ve işverenlere hayırlı olmasını dileyerek, "Bu bir reform. Çünkü işçi kardeşlerimiz şu anda iş davalarında ancak 2 ya da 3 yıllık süreçlerde alacaklarına kavuşurken, şu anda arabuluculuk sayesinde en geç 1 ay içerisinde işçimiz alacağına kavuşma hakkını elde ediyor. Bir anlamda işçisinin daha alın teri kurumadan varsa kıdem tazminatı, fazla mesaisi ve diğer alacaklarına kavuşma hakkı elde ediyor. Biz bu anlamda işçi ve işverenlerin iş barışına katkı sağlayacağını düşündüğümüz bir düzenleme" ifadelerini kullandı.

"İşçilerin adalete erişimleri anlamında çok önemli"

"Kanun tasarımızla birlikte yaklaşık olarak 400 bin iş dosyasının arabuluculuk süreci sonunda çözüleceğini düşünmekteyiz. Şu anda çözdüğümüz 13 bin 500 uyuşmazlığın yüzde 94'ü bir günde ve bir günden daha kısa zamanda çözümlenmiş durumda. Oysa uyuşmazlıklar dava sürecinde 431 gün gibi bir süreçte ancak çözümlenmekte" diyen Öztatar, "Tasarının işçilerin bir an önce adalete erişimleri anlamında çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Hem de aynı zamanda en önemlisi de bir an önce alacağına kavuşma hakkı var. İşveren yönünden de sorunun çözümlenmesi anlamında önemli" şeklinde konuştu.

İşe iade meselesinin de bu kanunla çözüldüğünü belirten Öztatar, "Arabuluculuk sürecinde bir tazminat şeklinde işe iadenin çözümlenmesi öngörülmekte. Hem işçimiz hem de işverenimiz için çok büyük bir reform. Bu sürecin sonunda iki tarafta "kazan kazan" yöntemiyle sorunu çözmüş olacak" dedi.

Hakan Öztatar, arabuluculuk sürecinde başvurunun ücretsiz olacağını belirterek, "İşçi kardeşimiz avukata ulaşamıyor, parası olmadığı için gider avansını yatıramıyor, hakkını arayamıyor. İşte bu hakkını arayamayan, parası olmayan insanlar da ücretsiz şekilde gelip arabuluculuk sayesinde bu alacağına kavuşma hakkı olacak ve anlaşamazlarsa 2 saatlik ücreti de devlet tarafından ödenecek" ifadelerini kullandı.

Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun, 2015 yılında adliyedeki yemekhane işçisi ile işverenleri arasındaki sorunu, arabulucuların katkısıyla çözdüklerini belirterek, "Adliyemizde bir arabuluculuk merkezimiz var. Bunun başında hem Adalet Bakanlığımızla hem de İstanbul Barosuyla irtibatlı bir avukat arkadaşımız bulunmakta. Bu hususta problemi olan veya yol gösterilmesi gereken hususlarda gönüllü olarak yol gösteriliyor. Arabulucuğun tanıtımının yapılmasına çalışılıyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber