Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 29 Ağustos 2014 - 19:14 Yorum: 0

Analistler yeni kabineyi AA Finans'a değerlendirdi

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, istikrarın artıp siyasi tartışmaların gündemden çıkmasıyla Türkiye ekonomisinin eylül ayında ivme kazanmasını beklediklerini ifade etti.

Analistler yeni kabineyi AA Finans'a değerlendirdi

Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, istikrarın artıp siyasal tartışmaların gündemden çıkmasıyla Türkiye ekonomisinin eylül ayında ivme kazanmasını beklediklerini anlatım etti.

Siyasi istikrarın sürmesi ve beklentilerin gerçekleşmesiyle kısa vadede satış olsa da orta ve uzun vadeli perspektifte pozitif gelişmelerin yaşanabileceğini ifade eden analistler, gelecek zamanlarda veri akışında olumsuzluk olmadıkça Türk lirası varlıklarda kıymet kazancının yaşanabileceğini öngörüyor.

AA muhabirine konuyla ilgili değerlendirmelerde olan Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, açıklanan 62. Hükümetin Türkiye'nin güçlenen kurumsallık kültürünü yansıttığını ve iktisat kadrosunun görevinin başında yola devam ettiğini anlatım etti.

Özellikle istikbal yıl G-20 toplantılarının çağ liderliğini yürütecek Türkiye'nin diplomatik arena ve uluslararası ekonomide ciddi kazanımlar yapabileceğine işaret ettiğini belirten Yılmaz, 'Bu nedenle ekonomiden mesul Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın vazifesini devam ettirmesini ek yararlı gelişim şekilde değerlendirmekteyiz. Geçmiş toplantılarda Türkiye heyetine başkanlık oluşturan Babacan'ın G-20 toplantılarında yer alacak olması Türkiye'ye kaldıraç etkisi sağlayacaktır' dedi.

İstikrarın artıp siyasal tartışmaların gündemden çıkmasıyla Türkiye ekonomisinin eylül ayında ivme kazanmasını beklediklerini dile getiren Yılmaz, ABD'de senenin ilk çeyreğinde yüzde 2  daralan ekonominin senenin ikinci çeyreğinde yüzde 4,2 oranında gelişim performansı gösterdiğini anımsatarak, ekonomilerin esnek ve dinamik binalar olduğuna dikkati çekti.

Türkiye'nin de mevsimsel sebeplerle yavaş geçen temmuz ve ağustos aylarının peşinden ekonomik faaliyetini eylül ayında artırmasının sürpriz olmayacağını vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

'TCMB’nin İktisadi Yönelim Anketi'nde geleceğe dönük sipariş beklentileri artış eğilimlerini korumakta. İstikrar ortamında eylül ayında hem reel kesim hem de tüketici itimat endeksinin artış göstermesi beklenebilir. 62. Hükümet'in işbaşı yapmasıyla TL varlıkların da kıymet kazanma eğilimlerini sürdürmeleri mümkün. Hisse senetlerinde risk priminin azalmasıyla kıymet kazanımlarının devam etmesini ve önümüzdeki günlerde TL'nin de veri akışında olumsuzluk olmadıkça dolar karşısında 2,15 seviyesini test etmesini bekliyoruz.'

'Ekonomi bakanlıklarında değişme olmaması piyasaları destekleyecek' 

HSBC Portföy Yönetimi Stratejisti Ali Çakıroğlu ekonomi ile alakalı bakanlıklarda değişiklik olmadığını, Ali Babacan'ın Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı, Nihat Zeybekci'nin Ekonomi Bakanı ve Mehmet Şimşek'in Maliye Bakanı şekilde yeni kabinede de yer aldığını belirtti.

Açıklanan yeni kabinenin sürpriz adlar içermediğini, özellikle ekonomi ile alakalı bakanlıklarda bir değişikliğin olmamasının piyasaları destekleyebilecek bir gelişim olduğunu anlatım etti.

'İçerideki stresin azalmasıyla memleket dışı piyasalarla korelasyonun yeniden yükselmesi şaşırtıcı olmayacak'

Marbaş Menkul Değerler Araştırmalar Müdürü Üzeyir Doğan ise açıklanan kabinede aşırı kocaman sürpriz şekilde nitelendirilecek bir değişimin olmadığını belirterek, yeni Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yola kocaman oranda eski kabine ile devam ettiğini söyledi.

Ekonomi kanadında ise neredeyse hiç bir değişim olmadığını dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

'Sadece Başbakan Yardımcılığı’na getirilen Numan Kurtulmuş'un üç çağ kuralı ile bir sonraki kabinede olmayacağı adlandırılan Ali Babacan'ın yerine hazırlandığı izlenimi edinildi. Bu nedenle kabine arasında özellikle Kurtulmuş'tan istikbal açıklamalar yeni devirde biraz daha dikkatle izlenmeli. Eğer Kurtulmuş'un kabineye giriş misyonu bu ise takribî 10 ay sonra iktisat yönetiminin dümeninde olabileceği ve politikaları şekillendireceği bir gerçek. 

Piyasa kısmına gelince kabinede aşırı kökünden bir değişim olmayacağı son günlerde biliniyor ve fiyatlamalar buna kıyasla yapılıyordu. Kabinenin açıklanması kısa vadede bu değişim için tahsil edilen pozisyonların kar realizasyonu için kapatılmasına sebep olabilir. Ancak belirsizliğin ortadan kalkması itibarı ile bu kar realizasyonların çabuk atlatılacağını düşünüyoruz. Yeni yönetimin de kredibilitesini artırmak için ilk günlerde sektöre itimat verecek açıklamalar yapma meselesi için biraz daha gayretli olacağını düşünüyoruz. Bu süreçte içerideki stresin azalmasıyla memleket dışı piyasalarla korelasyonun da tekrar yükselmesi şaşırtıcı olmayacaktır.'

Muhabir: Murat Birinci

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber