Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 21 Temmuz 2014 - 15:28 Yorum: 0

Anavarza Artik Kenti gün yüzüne çıkartılıyor

Adana'nın Kozan ilçesinde bulunan antik kentteki kazı çalışmalarında, 30-35 metre genişliğinde taşlarla döşeli antik cadde bulundu

Anavarza Artik Kenti gün yüzüne çıkartılıyor

ADANA (AA) - Kozan ilçesinde bulunan Anavarza Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında 30-35 metre genişliğinde taşlarla döşeli antik cadde gün yüzüne çıkarılıyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyum ve antik tiyatrosuyla bin 143 dönümlük bir alanda kurulmuş olan ve Türkiye’nin "İkinci Efes Antik Kenti" olarak tanımlanan Anavarza Artik Kenti’nde kazı çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Çukurova Üniversitesi bilimsel danışmanlığında, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne bağlı arkeologların yaptığı titiz çalışmalar sayesinde, antik kentin gün yüzüne çıkmaya başladığı ifade edilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Arkeologların yaptığı titiz çalışmalar sayesinde Ala Kapı'dan antik kente uzanan antik cadde gün ışığına çıkarılmaya başlandı. 30-35 metre genişliğindeki taşlarla döşeli cadde, Efes, Side gibi antik kentlerde bulunan caddelerden daha geniştir. Bu geniş cadde bile Anavarza Antik Kenti'nin ne kadar büyük ve ihtişamlı bir kent olduğunu göstermektedir. Bir zamanlar Kilikya bölgesinde düzenlenen şenliklerin ve olimpiyatların düzenlendiği antik şehir, tarihte 'Metropolis' unvanı almıştır. Anavarza’nın toprak altında kalan kalıntıları, kazılarla açığa çıkarıldığında kent binlerce yıllık uykusundan uyanarak o eski ihtişamlı günlerine tekrar kavuşacak ve caddelerinde binlerce turist tarihte yolculuk yapacaktır.''

Açıklamada, kazı çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Kozan ilçesinin 28 kilometre güneyinde Dilekkaya köyü sınırlarında bulunan Anavarza Antik Kenti, Roma döneminde milattan sonra 2. yüzyıldan itibaren Anadolu'nun en önemli metropollerinden biri olarak biliniyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber