Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 20 Ağustos 2014 - 17:14 Yorum: 0

"Anayasa ihlali yapıyorlar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, "Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, görevlerinin gereklerini yerine getirmek durumundalar. Ortaklaşa hareket ederek Anayasa ihlali yapmaktalar ve suç işlemektedirler" dedi.

'Anayasa ihlali yapıyorlar'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç,  'Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, görevlerinin gereklerini yerine getirmek durumundalar. Ortaklaşa devinim ederek Anayasa ihlali yapmaktalar ve suç işlemektedirler' dedi. 

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) ,Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı. 

Koç, toplantı devam ederken basın mensuplarına açıklamalarda bulundu ve soruları yanıtladı.

CHP'de müthiş kurultayın, 5-6 Eylül tarihlerinde yapılacağını anımsatan Koç, MYK'da kurultay hazırlıklarının ve iç siyasetin değerlendirildiğini söyledi.

Türkiye'de Resmi Gazete'nin ilk kez 'lokavt ilan ettiğini' öne süren Koç, yasal zorunluluk itibarıyla yayımlanması gereken YSK kararlarının bizzat Başbakanlık talimatıyla gizlenir, yayımlatılmaz bir hale getirildiğini iddia etti.  

YSK'nın geçen cuma cumhurbaşkanı seçimleri hakkında resmi kararını açıkladığını ve ilgili kararı Resmi Gazete'ye yayımlanmak üzere sunduğunu hatırlatan Koç, şöyle devam etti:

'Beş gündür Resmi Gazete susmuş, susturulmuş durumda. Onun için lokavt dedim. Anayasamıza göre, bütün kuruluş ve kuruluşlar, kişiler, YSK'nın kararlarına uymak zorundalar. Başbakanlık ve Resmi Gazete, maalesef bu işin üstüne yatar pozisyona geldi. Anayasa gereğine ilişkin buyruğu yerine getirmiyor. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürü Sayın Mustafa Özyar, nedense izne çıkıyor, bu vakit bünyesinde veya izne çıkma talimatı alıyor. Yerine vekalet eden şahıs vazifesini tıpkı biçimde yapmıyor. Sonuç; Türkiye Cuma akşamından itibaren buharlaşmış yurt konumundadır. Tüm kurumları da siyaseten tanım edilemeyen bir yurt konumuna düşmüştür. Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, görevlerinin gereklerini yerine getirmek durumundalar. Ortaklaşa devinim ederek Anayasa ihlali yapmaktalar ve suç işlemektedirler.'

'Cumhurbaşkanlığı makamı, Başbakanlığa tayin etme yapmalı' 

Cumhurbaşkanlığı makamının, Başbakanlığa tayin etme yapması gerektiğini savunan Koç, 'Cumhurbaşkanı Anayasa'da görülen yetkilerini alenen çiğniyor, yasa deyimiyle Anayasa'yı ihlal suçu işliyor. TBMM Başkanı Sayın Çiçek de bu Anayasayı ihlal suçuna ortaklık etmektedir. Çiçek, cumhurbaşkanı seçilen Başbakan'ın Meclis üyeliğinin bittiğini ilan etmek zorundaydı. Başbakanlık ise YSK kararını yayımlattırmamaktadır, suça ortaklık etmektedir' diye konuştu. 

Koç, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının da seçilen cumhurbaşkanının, YSK'nın kararı ilan etmesinin ardından siyasi parti üyeliğinin bittiğinin ilan etmesi gerektiğini lakin bunu yapmadığını kaydetti.

'Bireysel referans yolu açılmış durumdadır'

Erdoğan'ın AK Parti Kongresi'ne katılamayacağının açık olduğunu savunan Koç, bu konuyla ilgili muhtelif başvuruları olduğunu da hatırlattı.

Koç, şunları söyledi:

'Devlet bütün kurumlarıyla, tek insanın siyasi çıkarları üstüne buharlaştırılmış durumda, yasa işletilmiyor, Anayasa devlet kurumları eliyle ihlal ediliyor. Tek bir kişi, bütün Anayasa ve hukuk sistemini çiğniyor. Bütün bunları topladığınızda, 17-25 Aralık süreçleriyle beraber, şimdi yaşatılan bu süreç eninde sonunda, sorumlularını yargı mutkala taşıyacaktır. Neler vardı? Hırsızlık, yolsuzluk, kalpazanlık...Savcılık fezlekesindeki yasal deyimleri söylüyorum. Şimdi Anayasa'yı da ihlal etmek suçu da eklenmiş vaziyettir. Bunun bedelinin, bir yasa devletinde eninde sonunda fazla fazla ağır bir biçimde ödetileceği açıktır. Türkiye'nin anayasal kurumları 15 Ağustos tarihsel itibarıyla, seçilmiş cumhurbaşkanı konumunda bulunan Recep Tayyip Erdoğan'ın şahsi ve siyasi çıkarları doğrultusunda devinim eder noktadadırlar. Anayasal kurullar, iri ölçüde işlevlerini kaybetmişlerdir. Artık Türkiye'de hak arama özgürlüğü, adil yargılanma konusunun gerçekleşmesi noktasında tesirli referans alternatifleri ortadan kalkmış durumdadır. Bu konu hakkında toplumun yasal alanda taleplerini karşılama noktasında Anayasa Mahkemesine bireysel referans yoluyla talepte bulunma aşamasına gelinmiştir. Bununla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Bireysel referans yolu açılmış durumdadır.'

Alman istihbaratının Türkiye'yi dinlediği iddiası

Koç, Alman istihbarat örgütünün, Türkiye'yi dinlediği yolundaki iddiaları Alman medyasından öğrendiğini dile getirdi.

Türkiye'de böyle bir haber yapma tablosunun olmadığını iddia eden Koç, şunları kaydetti:

'Dışişleri Bakanı, Sayın Recep Tayyip Erdoğan sebep bu konu hakkında konuşmuyorlar? Neden konuşmuyorsunuz kardeşim? Sen değil miydin, Mısır için ortalığı ayağa kaldıran? Sen değil miydin, Suriye'nin, Irak'ın içişlerine karışan? Dışişleri Bakanlığındaki dinleme kayıtları ortaya çıktığında ortalığı bir birine katan. Niye sesin çıkmıyor? Hadi IŞİD'in rehinesi durumundasın, bütün yaptıklarınız ettikleriniz uluslararası istihbaratın bilgisi dahilinde. O vakit siz sırf IŞİD'in rehinesi değilsiniz, siz uluslararası rehinesiniz. Şu kadroya bakar mısınız? Sus puslar. Alman istihbaratı da paralelcilerin eline mi geçti? Neler karıştırdınız, hangi pisliklere bulaştınız? Hangi bilgilerin şantajı altındasınız? Sadece siz değil, Türkiye'yi de o şantajın içine soktunuz. Nasıl rehin düştün sen? Seni hangi bilgiler, uluslararası rehine noktasına taşıdı? Acı bulunan devletin bu kademesinde bütün yaşananlar, uluslararası örgütlerin takibinde ve ne yazık ki arşivinde.' 

Cumhurbaşkanı Gül'ün açıklamaları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, dünkü açıklamalarına değinen Koç, 'Türkiye'nin temel gündem maddesine gelmek istiyorum. CHP kurultayını yapar, namzet olur, adaylar olur, tüzük ortadadır, en fazla fazla biçimde biz o işi yapmaktayız ondan sonra da hep birlikte kucaklaşarak yolumuza devam ederiz. Ana sorun, CHP'nin kurultayını fırsat bilerek örtülmeye çalışılan sorun, AKP'nin iç çatışmalarıdır' diye konuştu.

Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: 

'CHP'deki bit lama oluyor, fakat belirgin odaklar AKP içindeki bu fokurdanmayı görmemezlikten gelemezler. AKP arasında parti içi harp kapıya dayanmıştır. Silahlar çekilmiştir, saflar netleşmiştir. Sayın Gül, oyun dışı bırakılmış, İstanbul'a hicreti mecbur kılınmıştır. Sayın Gül diğer bir deyişle kendi elleriyle partiye kazandırdığı Davutoğlu Ahmet'in stratejik derinliğinin dehlizine atılmış durumdadır. Bu vaziyeti içine sindiremediği açık. İlk manevrasını dün yapıyor. Sitemkar bir ifadeyle yeni Başbakanı deşifre ediyor. 'Bizim cenahtan epey de saygısızlık gördüm doğrusu. Hepsini takip ettim.' Bu sözleriyle Sayın Gül, kendisine bu saygısızlığı yapanlarla hesaplaşacağı günü dört gözle beklediğini bir biçimde ortaya koymuştur. Kardeşlik, mardeşlik böyle bir hukukun yakın devirde de olmayacağını kanıtlamıştır.'

'Yeni parti arayışında olacağını ifade etmek için kahin olmaya gerek yok'

Gül'ün 'İstanbul'a yerleşip, boğazdan geçen gemileri seyredereceğine' inanmadığını belirten Koç, 'Kurduğu partinin bundan sonra elinden yitik gittiğini gören Sayın Gül, ya bu hale dur diyecek. Parti içi muhalefete soyunarak kendi elleriyle partiye kazandırdığı, Davutoğlu'na rakip olacak ve ya yeni devirde yeni bir partinin arayışı arasında olacağını ifade etmek için kahin olmaya gerek yoktur. Kıdemlilerle, yeni yetmelerin bir iç siyasi mücadelesine AKP'de Şahit olacağız' görüşünü savundu. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber