Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 23 Kasım 2015 - 17:40 Yorum: 0

'Anında mukabele talimatı verildi'

Bayırbucak'taki gelişmeler üzerine güvenlik zirvesi gerçekleştiren Başbakan Davutoğlu, "Sınır güvenliği bağlamında Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit teşkil eden gelişme olursa anında mukabele etme talimatı güvenlik birimlerimize verilmiştir" dedi

'Anında mukabele talimatı verildi'

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Suriye rejiminin Rusların desteğiyle Bayırbucak bölgesini hedef alan operasyonları üzerine güvenlik zirvesi topladı. Davutoğlu daha sonra Meclis'te gazetecilerin zirveye ilişkin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de konuyu değerlendirdiklerini söyleyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

BM'DE GÜNDEME GETİRİYORLAR: Suriye'deki her gelişmeyi yakından takip ediyoruz. Özellikle son dönemde Bayırbucak Türkmen bölgesindeki gelişmeler güvenlik birimleri ve bizim tarafımızdan an be an takip edilmektedir. Her şeyden önce bunun kamuoyu tarafından bilinmesini isterim. Dün gece ve evvelsi gece bir kaç kez hem MİT Müsteşarımızla hem Genelkurmay Başkanlığımıza temaslarımız oldu. Dışişleri Bakanımıza bu konuyu BM'de gündeme getirmesi için gerekli talimatları verdik. Bu konudaki hassasiyetimiz hergün, her saat itibariyle devam etmektedir. bugün de ilgili güvenlik birimlerimizle bir toplantı gerçekleştirdik.

ANINDA MUKABELE: Burada bir kaç husus önemli. Birincisi sınır güvenliğimiz. Sınır güvenliği bağlamında Türkiye'ye dönük herhangi bir tehdit teşkil eden gelişme olursa anında mukabele etme talimatı güvenlik birimlerimize verilmiştir. Bu hem TBMM'den aldığımız tezkerenin gereği hem de şuana kadar ki angajman kurallarının gereği. İkincisi, Türkiye'ye dönük yoğun bir mülteci akınına yol açacak şekilde bir saldırı söz konusu olduğunda bu konuda da gerekli tedbirler Suriye içinde ve Türkiye içinde alınır. Üçüncüsü de, Suriye'de Türkiye müzahir gruplar, topluluklar; bunlar ister Arap, ister Kürt, ister Türkmen olsun saldırıya uğradıklarında onlara her türlü insani yardımı ve ayrıca onların bulundukları bölgelerde kalmasını temin edecek her türlü yardımı yaparız. Bu konuda da gerekli talimatlar verilmiştir.

DEAŞ UNSURLARI DEĞİL: Bu saldırıların arka planına bakıldığında çok açık şekilde, hiçbir DAEŞ unsuru barınmayan, hiçbir terör grubunun barınmadığı bir bölgede önce Rus savaş uçakları arkasında da yabancı savaşçılar destekli; bunun özellikle altını çiziyorum, yabancı savaşçılar sadece Suriye'deki DAEŞ unsurları değil. Bayırbucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru yoktur, tek bir terör unsuru yoktur. DAEŞ'e karşı operasyon yapılıyorsa bu uluslararası anlamda bir koordinasyon içinde yürütülmeli ve DAEŞ'e operasyon yapılıyor görüntüsü altında masum Suriyeli sivillere ve özellikle bu bölgede Türkmenlere dönük bir katliama yol açılmamalıdır. Buradan mesajımız son derece açık ve nettir. Biz buradaki kardeşlerimizin bulundukları yerde korunmaları için ve herhangi bir tehdit karşısında insani haklarının korunması için de gerekli tedbirleri diplomatik açından da alanda da alırız. Diplomatik anlamda BM'de temaslarımız sürüyor. BM Güvenlik Konseyi nezdinde mektuplar gönderdik.

MİT TIRLARINI HATIRLATTI: Bayırbucak bölgesindeki kardeşlerimizin korunması, onların kendi öz vatanlarında onurlu bir şekilde hayatlarının devamı için de her türlü tedbiri bu anlamda aldık, alma talimatını da bugün verdik. Kamuoyunun bu konudaki hassasiyetimizden emin olmasını ve baskılar karşısında nasıl diğer bölgelerden gelen kardeşlerimize kucak açtıysak, Bayırbucak'tan gelen kardeşlerimize de kucağımızı açacağımızın kamuoyu tarafından bilinmesini isterim. Şimdi çıkan bazı eleştiriler duyuyorum. MİT tırlarına yönelik yaklaşık 1.5 sene önce operasyon yapanlar, bugünkü bu katliamlardan da sorumlu olan çevrelerdir. O günlerde tabi bazıları devlet ketumiyeti ve mahremiyeti içinde bayır bucaktaki Türkmen kardeşlerimizin bulundukları yerde muhafazaları için oralarda kendi topraklarında bulundukları alanda kalabilmeleri için yaptığımız yardımlara dönük operasyon yapanların da bu anlamda arkalarında hangi güçler olduğu herhalde şimdi herkes tarafından çok açık bir şekilde görülüyor.

Harita ile toplantı

Başbakan Davutoğlu başkanlığında düzenlenen Suriye konulu güvenlik toplantısı 40 dakika sürdü. Toplantı salonuna Bayırbucak bölgesinin büyük bir de haritası konulduğu görüldü. Toplantıya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, İçişleri Bakanı Selami Altınok, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Bahadır Köse, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, MİT Müsteşar Yardımcısı İsmail Hakkı Musa ile Ak Parti İstanbul Milletvekili Ali Sarıkaya katıldı.

http://www.milliyet.com.tr/

 

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber