Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 24 Temmuz 2014 - 15:58 Yorum: 0

Anız yangınları toprağı öldürüyor

ŞIRNAK (AA) - Anız yangınlarının toprak verimini düşürdüğü belirtildi.Silopi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ferdi Encu, yaptığı açıklamada, anız yakılmasının toprağa...

Anız yangınları toprağı öldürüyor

ŞIRNAK (AA) - Anız yangınlarının toprak verimini düşürdüğü belirtildi.

Silopi Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ferdi Encu, yaptığı açıklamada, anız yakılmasının toprağa fayda vermeyeceğini, aksine toprak içerisinde yaşayan mikro organizmaları yok ederek topraktan elde edilecek ürünlerde kalite düşüşüne neden olacağını ifade etti. 

Silopi'de ilk hasat mevsiminden sonra ikinci hasat için çiftçilerin yakma işlemlerini sürdürmesinin yasal olmadığına dikkat çeken Encu, şöyle konuştu: 

"Topraklarımıza, su varlığımıza, biyolojik çeşitliliğimize ve ekonomimize büyük zarar veren anız yakma işlemi yasadışı olmasına rağmen, bilinçsiz kişiler tarafından kolaycılığa kaçılarak uygulanmaya devam etmektedir. Tarlaları yeniden ekime hazırlamak için anızların yakılması yönteminden vazgeçilmelidir. Çünkü, anız yakıldığında, toprağın yüzeyi ve 2-3 santimetre altında yaşayarak onu besleyen, havalandıran milyonlarca mikro organizma yok olur. Toprağı besleyecek organik atıklar ortadan kalkar, toprak fakirleşir, verim gücü düşer ve çevre kirliliği artar. Üzeri çıplak kalan toprak, yağış suyu yer altı su kaynaklarına ulaşamaz, doğal denge bozulur. Toprağımızın 1 santimetre karesinde 1,5 milyar mikro organizma yaşamaktadır ve bu mikro organizmalar, zararlı mikropları yok ederek, bizlere organik ürünlerin sunulmasını sağlarlar."

Çiftçinin anız yakarak toprağı verimsizleştirdiğini ve bunu ticari gübre ile telafi etmesinin mümkün olmayacağını kaydeden Encu, anız yakılması halinde çiftçilerin bir sonraki yıl daha az ürün alacağını bildirdi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber