Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 24 Ağustos 2016 - 11:38 Yorum: 0

Anız yangınlarına kalıcı çözüm önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, her yıl olduğu gibi bu yıl da Adana'nın anız yangınları nedeniyle büyük sorun...

Anız yangınlarına kalıcı çözüm önerisi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, her yıl olduğu gibi bu yıl da Adana'nın anız yangınları nedeniyle büyük sorun yaşadığını ancak bu konunun çiftçiye sap parçalayıcı makine verilerek çözülebileceğini bildirdi.

Adana'da hava sıcaklığına anız yakma olaylarından dolayı bir de hava kirliliği eklendiğini dile getiren Tümer, yetkililerin çiftçilerle bir araya gelip soruna kalıcı bir çözüm üretmesi gerektiğini vurguladı.

Anız yangınlarının havayı kirlettiği gibi topraktaki mineralleri de öldürdüğünü dile getiren Tümer, yoğun sis nedeniyle insan sağlığının olumsuz etkilendiğini söyledi. Çiftçilerin, toprağı ikinci ürün ekimine hazırlamak, işlemede kolaylık sağlamak, hastalık ve zararlılarla mücadele etmek, yabancı otları kontrol altına almak gibi düşüncelerle yaktığı anızların tam tersi bir durum yarattığını dile getiren Tümer, anız yangınlarının toprağın yapısını bozduğu gibi insan sağlığını da tehdit eden boyutlara ulaştığını kaydetti.

Çukurovalı çiftçilerin kaliteli ürün elde ettiğini ancak merkezi yönetim tarafından yeterince desteklenmediğini ifade eden Tümer, anız yangınlarının bitirilmesi gerektiğini, çiftçilerin sap parçalayıcı makineleri kolaylıkla temin edebilmesi ve bu makineleri kullanması için de mazotta özel indirim yapılmasını istedi.

"Tarım paydaşları bir araya gelsin"

Adana'da nefes almayı bile zorlaştıran, trafikte seyreden araçların görüş mesafesini oldukça düşüren, trafik kazalarına neden olan, topraktaki minerallerin yok olmasına neden olan, anızın yandığı tarlaların yakınındaki diğer tarlaları da tehdit altına alan tehlikenin son bulması için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na çağrı yapan Tümer, "Çiftçiye sağlayacağınız kolaylıklarla bu çağdışı uygulamanın sona ereceğine inanıyorum. Yoğun uğraşlarla bereketli ve kaliteli ürün elde eden Çukurovalı üretici her türlü desteği hak ediyor. Sap parçalama makinelerini kolaylıkla edinecek çiftçimiz bu sorunun önüne geçecektir" diye konuştu.

Tümer, toprağın, çevrenin gelecek nesillere sağlıklı bir şekilde aktarılması, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği, tarım sektörünün dünya ile rekabette geriye gidişinin önlenmesi için tarım paydaşlarının bir araya gelerek soruna kalıcı çözüm üretmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber