Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Sağlık 24 Kasım 2016 - 12:48 Yorum: 0

Anjiyografik girişimle diyaliz hastalarının hayatı biraz daha kolaylaşıyor

Hastaların diyalize girmeleri için açılan fistüllerin yıllarca kullanılması sonucu fistülün olduğu yerde tıkanıklıkların olduğunu belirten Prof.

Anjiyografik girişimle diyaliz hastalarının hayatı biraz daha kolaylaşıyor

Hastaların diyalize girmeleri için açılan fistüllerin yıllarca kullanılması sonucu fistülün olduğu yerde tıkanıklıkların olduğunu belirten Prof. Dr. Necati Dağlı, yeni yaptıkları ileri vasküler girişim teknikleriyle cerrahi müdahale uygulamadan anjiyografi yöntemi ile tıkanan fistülü açtıklarını söyledi.

Medical Park Elazığ Hastanesi Kardiyoloji Kliniği Hekimi Prof. Dr. Necati Dağlı, diyaliz hastalarına uyguladıkları anjiyografi yöntemi hakkında bilgi verdi. Fistül hakkında bilgi veren Prof. Dr. Dağlı, "Fistül, diyaliz hastalarının diyalize girmeleri için kolundaki atar ve toplardamarı kalp damar cerrahileri birbirlerine yapıştırıyorlar. Hastanın atardamarından gelen kan tekrar toplardamarından kalbe dönüyor. Bu suretle toplardamarından girilen iğneler sayesinde hasta diyaliz makinesine bağlanıyor. Haftada 3 veya 4 gün böbrek yetmezliğini durumuna göre diyalize girme imkanı sağlıyor" dedi.

İleri vasküler girişimler konusunda yeni bir girişim daha yaptıklarını vurgulayan Dağlı, "Diyaliz hastalarının diyalize girmeleri için hastalara fistül açılıyor. Yıllarca kullanıldığı zaman bu fistüller hem toplardamarların hem de atardamarlarında fistülün olduğu yerde kronik tıkanıklıklar olmaktadır. Nadiren de pıhtı oluşmaktadır. Bu tür hastalar diyalize giremeyecek duruma geldiği zaman hastaların diyaliz fistülünün yeniden açılması gerekmektedir. Şimdiye kadar bu tıkanan fistüller tıkalı olarak bırakılıp yeni fistül açılmaktaydı. Dolayısıyla da hastaların çoğu da birkaç tane fistülle devam etmek zorunda kalıyordu. Hastaların bu suretle çok ilerleyen yıllarda kollardan diyalize girme imkanı da ortadan kayboluyordu. Yeni uyguladığımız ileri vasküler girişim teknikleriyle yüzde 100 tıkalı diyaliz fistülünü bacaktan girilerek anjiyografi yöntemi ile açmaktayız. Koldan ve bacaktan girdiğimiz iki tane kateter yardımıyla arter ve venin birbirine bağlandığı yerdeki tıkanıklıkları yeni geliştirilen özel teller ve kateterler yardımıyla açmaktayız. Böylece hastaların yeniden fistül açılması engellenip, eski fistülü ile diyalize girme imkanı sağlanmaktadır" diye konuştu.

Bu yöntem sayesinde hastaya cerrahi müdahale yapılmadığını ifade eden Dağlı, "Tıkalı fistüller ya koldan deri açılarak açık cerrahi ile açılmakta idi veya da tıkalı bırakılıp yeni bir fistül açımı yoluna gidilmekte idi. Bu yöntem damarın daha üst kısmında yeni bir tane fistül açılması şeklinde yapılıyordu. Böylece de hastaya aynı koldan iki ve ya üç fistül açılmakta ve hastanın daha sonraki tıkanıklarında diyalize girme sorunu yaşıyordu. Ama biz bu yöntemle hiçbir kesi açmadan sadece koldan ve bacaktan bir iğneyle girerek hiçbir dikişe gerek kalmadan eski fistülünü kullanılabilir hale getiriyoruz. Bu hastanın uzun yıllardır diyalize girebilme kabiliyetini artırmış oluyoruz. Böylelikle damarlarındaki hızlı hasarlanma önlenmiş oluyor. Daha üstten bir fistül açıldığı ve o da tıkandığı zaman bu kez diyalize girme konusunda çok zorluklar çekebiliyor. İlerleyen dönemlerde kalıcı kateter, yabancı bir cisimle yaşamak zorunda kalıyor. Bu yöntem sayesinde tıkalı olan fistülünü tekrar kullanıma açılıyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber