Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 26 Temmuz 2016 - 12:43 Yorum: 0

Anne oğluna, baba kızına, aynı anda böbreğini verdi

Antalya'da, kronik böbrek yetmezliği çeken biri 7 diğeri 12 yaşındaki iki kardeş, anne ve babalarından aynı anda nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Anne oğluna, baba kızına, aynı anda böbreğini verdi

Antalya'da, kronik böbrek yetmezliği çeken biri 7 diğeri 12 yaşındaki iki kardeş, anne ve babalarından aynı anda nakledilen böbrekle hayata tutundu.

Kahramanmaraş'ın Türkoğlu ilçesinde yaşayan ev hanımı Sultan Gök ile serbest meslek sahibi eşi Hasan Gök'ün (37) ilk çocukları 12 yaşındaki Saadet'e 6 yıl önce kronik böbrek yetmezliği teşhisi konuldu. Aile, Saadet'in hastalığına ilaçla tedavisine devam ederken çiftin Mehmet adını verdikleri bir çocuğu daha dünyaya geldi. 4 yaşına gelen Mehmet'in de ablası gibi kronik böbrek yetmezliği hastası olduğu belirlendi. Aile, her iki çocuğunun da böbrek rahatsızlığının tedavisi için hastane hastane gezmeye başladı.

"Nakil yapılamıyordu"

Tedavilerden olumlu sonuç alınamamasının ardından Saadet, 4 yıl önce diyalize girmeye başladı. Doktorların nakil yapılmasını söylemesi üzerine aile kızlarını Ulusal Organ Nakli Bekleme Listesi'ne yazdırdı. Küçük Mehmet'in de sağlık durumunun her geçen gün kötüye gitmesi ve diyalizin eşiğine gelmesi üzerine aile, böbrek vericisi olmak üzere harekete geçti. Fakat doktorlar hastalığın genetik olması nedeniyle anne babaya verici olamayacakları bildirildi.

"Müjdeli haber"

Bir kızları diyalizde gözlerinin önünde eriyen, diğer çocukları da diyalize girmesine ramak kalan Gök ailesi, çareyi bir arkadaşlarının tavsiyesiyle Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof Dr. Alper Demirbaş'a başvurmakta buldu. Kısa sürede çocukları ve kendilerinin tetkikleri yapılan Gök ailesine organ nakli yapılabileceği müjdesi verildi. Bir hafta önce vücut yapıları nedeniyle baba Hasan Gök, kızı Saadet'e, anne Sultan Gök ise oğlu Mehmet'e böbreğini bağışladı. Aynı gün arka arkaya Prof. Dr. Alper Demirbaş ve ekibi tarafından operasyona alınan Gök ailesinin nakil işlemleri başarıyla gerçekleştirildi.

"Her iki nakil aynı gün"

Medical Park Hastanesi Organ Nakli Bölüm Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, toplum olarak zor günler geçirdiklerini belirterek, yaptıkları naklin yaşamın devam ettiğini, insanların hastalığa karşı her türlü mücadeleyi verdiğinin gösterilmesi adına iki kardeşin böbrek naklinin önemli olduğunu kaydetti.

Saadet'in 12, Mehmet'in 7 yaşında olduğunu ve her ikisinin de aynı hastalıktan zor yıllar geçirdiğini aktaran Prof. Dr. Demirbaş, "Mehmet'in diyalize girmesine az kalmışken, Saadet ise 4 yıldır diyalize giriyordu. Acil böbrek nakli olmaları gerekiyordu, fakat diğer merkezlerde yapılan tetkiklerde nakilleri tehlikeli bulunmuş. Bize başvurdular. Yaptığımız hazırlıkların ardından anne Sultan oğlu Mehmet'e, baba kızı Saadet'e bir böbreğini bağışladı. Her iki ameliyat da aynı gün arka arkaya gerçekleştirildi. Şuan her iki çocuğumuzun da böbrek fonksiyonları normal" dedi.

"Sağlık durumları iyi"

Kronik böbrek yetmezliğine bağlı olarak Mehmet'te gelişim geriliği olduğunu dile getiren Prof. Dr. Demirbaş, "Sağlık durumları iyiye gidiyor. Onlar adına çok mutluyuz. Ülkemizde güzel şeyler de oluyor. Babanın iri olması nedeniyle büyük olan kızına böbrek boyutları açısından böbreğini vermesinin uygun olduğunu düşündük. Aynı hastalığa sahip iki kardeşin biri 4 yıldır diyalize giriyor, naklin ardından çocuğumuz kendini toplayacaktır. Darbe girişiminden 3 gün sonra nakli gerçekleştirdik. Umarım bundan sonra hayatları sağlıklı devam eder. Bu kadar ölümün ardından yaşama tutunan iki çocuğumuz önemli" ifadelerine yer verdi.

"Bir hafta içinde hayatları değişti"

Kahramanmaraş'ta yaşayan 29 yaşındaki ev hanımı Sultan Gök, kızının uzun yıllar böbrek hastalığı ile mücadele ederken, ardından dünyaya gelen oğlunun da böbrek hastası olduğunu kaydetti.

6 yıldır kızı ve oğlunun tevdisi için hastane hastane gezdiklerini dile getiren anne Gök, "Nakil olmak istiyorduk ama olmadı. Daha önceden genetik problemler nedeniyle nakil yapılamadı. 3 ay zamanımız boşa gitti. Sonra Antalya'ya geldik. Bir hafta içinde naklimiz gerçekleşti. Ben oğluma, eşim kızıma böbreğini verdi. Önemli olan çocuklarımızın hayatlarının kurtulmasıydı" diye konuştu.

"Her iki böbreğimi de veririm"

Kızına böbreğini veren baba Hasan Gök ise, "Çok mutlu ve huzurluyum. Gözümü kırpmadan her iki böbreğimi de çocuklarıma verebilirdim. Çocuklarımızda küçük yaşta bu hastalık ortaya çıktı. Daha önce böbreğimizi vermek istedik ama genetik olduğu için nakil olamayacağını söylediler. Arkadaşımızın tavsiyesi ile bu hastaneye geldik ve bir hafta içinde her şey değişti" dedi.

"Babasının böbreği ile iyileştim"

Sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu söyleyen Saadet Gök, "Babamın verdiği böbrek ile iyileştim. Şuan her şeyi yapabiliyorum. Daha önce okulda etkinliklere katılmıyordum, şimdi katılabileceğim. Suyumu rahatlıkla içebiliyorum. İleride inşallah doktor olup, hastaları sağlığına kavuşturacağım" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber