Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 06 Mart 2015 - 11:08 Yorum: 0

Annesinin sevgisi sayesinde "yapamaz" denilenleri başardı

Antalya'da 21 haftalıkken 510 gram ağırlığında dünyaya gelen, 4,5 ay kaldığı yoğun bakımda 5 defa kalbi duran Mehmet Ercan Sönmez, doktorların tabiriyle "mucizeyi başararak" bin 270 gram ağırlığında hastaneden taburcu edildi

Annesinin sevgisi sayesinde 'yapamaz' denilenleri başardı

ANTALYA (AA) - SÜLEYMAN ELÇİN - Antalya'da 510 gram ağırlığında dünyaya gelen, yoğun bakımda 5 kez kalbi durmasına rağmen bin 270 gram ağırlığında hastaneden taburcu edilmeyi başaran 5 yaşındaki serabral palsi hastası Mehmet Ercan Sönmez, annesinin desteğiyle kendisi için "yapamaz" denilen her şeyi başardı.

Kepez ilçesinde yaşayan Semra Sönmez'in ikinci çocuğu olan Mehmet Ercan Sönmez, 5 yıl önce 21 haftalık olarak 510 gram ağırlığında dünyaya geldi. Hastane çalışanlarınca "parmak bebek" olarak nitelendirilen Sönmez, bazı organları tam gelişmediği için yoğun bakım ünitesinde tedavi görmeye başladı.

Doktorlar anne Sönmez'e, "Hastaneye 3 ay gelme, sadece anne sütü gönder" demesine rağmen Sönmez, aylarca yoğun bakım kapısında oğluna bir kez olsun dokunabilmek için bekledi. Sönmez, oğluna ilk kez doğumdan 2 ay sonra dokunabildi.

- Yoğun bakımda 5 kez kalbi durdu

Yoğun bakımda tedavi görürken solunum yetmezliği nedeniyle 5 kez duran kalbi çalıştırılan minik Mehmet, doktorların tabiriyle "mucizeyi" başardı. Mehmet bebek, yoğun bakımda geçen 4,5 ayın ardından bin 270 gram ağırlığında hastaneden taburcu edildi. Tam her şey yoluna girmişti derken anne Sönmez, 13 aylıkken oğlunun kafasını sabit tutamadığını, insanlarla göz teması kuramadığını fark etti.

Atatürk Devlet Hastanesine götürülen Mehmet'e "serebral palsi" (Merkezi sinir sisteminin hareket işlev alanlarının hasar görmesinden dolayı oluşan durum) hastalığı teşhisi konuldu. 

- "Konuşamaz, yürüyemez" denildi ama anne yılmadı

Doktorlar, küçük Mehmet'in konuşması ve yürümesinin zor olduğunu bildirdi. Çevresindeki umutsuz söylemlere rağmen anne Semra Sönmez, bir gün bile umutsuzluğa düşmeden oğluna her şeyi anlatmaya başladı.

Oğlu için evinin bir odasını adeta anasınıfına çeviren anne Sönmez, yaptığı her şeyi oğluna bir bir anlattı. Komşularının "Sen deli misin, konuşmayan bir çocukla her gün saatlerce sohbet ediyorsun. Seni anlamıyor" demesine rağmen oğlunun konuşacağı inancını bir gün bile yitirmeyen Sönmez'in hayali, 4 yaşındayken oğlunun ağzından çıkan "anne" sözüyle gerçek oldu. 

-  Ayaklarının üzerinde durmaya da başladı

Mehmet, 5 yaşına ulaştığında yaşıtları gibi olmasa da kısa cümleler kurabilmeye başladı. Bu sırada özel bir rehabilitasyon merkezi ve annenin girişimleriyle hayırseverler tarafından alınan cihazlarla evde fizik tedavi gören Mehmet, kimsenin yardımı olmadan kısa süre de olsa ayakta durabiliyor.

Epilepsi ve reflü rahatsızlıkları da bulunan Mehmet, evinde hastanelerdeki gibi otomatik yatak bulunmadığı için her gün bebek sandalyesinde uyumak zorunda kalıyor.

Anne Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, oğlunu yatağında uyutursa ilerlemiş reflü ve epilepsiden dolayı nöbet geçirmesi halinde kusmalar olabileceğini, bu nedenle oğlunun boğulabileceğini vurguladı.  

Tek isteğinin bir hayırseverin kendilerine doğru yatış pozisyonlaması sunduğu için hastanelerde kullanılan yataklardan alması olduğunu dile getiren Sönmez, 5 yıllık hayatında büyük zorluklarla karşılaşan oğlunun 7-8 defa cerrahi operasyon geçirdiğini kaydetti.

- "Mehmet ile gerçek annelik duygusunu tattım"

"Bu zorlu yolculukta oğlum savaştı, ben savaştım. O güçlü durdu, ben de güçlü durdum" diyen Sönmez, şöyle konuştu:

"Yolumuza bu şekilde devam ettik. Zor bir dönemdi ama yaşadı. Onu hiçbir zaman sosyal hayattan koparmadım. Çocuklarla arkadaşlık kurmasını sağladım. Dışarıya çıkamadığı için sokaktaki çocukları 'oğlumla arkadaş olsunlar' diye sürekli evime çağırdım. Bir gün bana 'anne' dedi. Unutamayacağım bir andı. Daha önce bir çocuğum vardı ancak Mehmet ile gerçek annelik duygusunu tattım. Mehmet yapılamaz denilen her şeyi yapmayı başardı. En büyük hayalim oğlumla el ele tutuşup parka, okula gitmek. O günlerin de geleceğine inanıyorum."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber