Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 21 Nisan 2014 - 12:18 Yorum: 0

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı:

"Birliğimizin 2014 yılı ihracat hedefi 1,8 milyar dolar, 2023 hedefimiz ise 5 milyar dolar"

Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Satıcı:

ANTALYA (AA) - Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, birliğin 2014 yılı ihracat hedefinin 1,8 milyar dolar, 2023 hedefinin ise 5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Mustafa Satıcı, Rixos Downtown Otel'de düzenlediği basın toplantısında, birliğin faaliyetlerini değerlendirdi.

Antalya İhracatçılar Birliğinin 1968 yılında kurulduğunu, 2011 yılına kadar yaş meyve ve sebze, kesme çiçek ve tekstil olmak üzere sadece 3 sektörde faaliyet gösterdiğini anlatan Satıcı, 2011 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Ekonomi Bakanlığının onayıyla bölgesel birlik statüsü kazandığını hatırlattı.

Birliğin bölgesel birlik statüsü kazanmasının ardından 26 sektörde hizmet vermeye başladığını belirten Satıcı, Antalya, Burdur ve Isparta bölgesinde maden, mermer, demir, elektrik-elektronik, kimya sektörü gibi birçok alanda faaliyet gösterildiğine dikkati çekti.

Bölge ihracatının ve ihracatçısının her geçen gün büyüdüğünü vurgulayan Satıcı, 2003 yılında 200 milyon dolar düzeyindeki bölge ihracatının 2011 yılında 1 milyar doları aştığını, 2013 yılının da 1 milyar 535 milyon dolarlık ihracatla tamamlandığını bildirdi.

Satıcı, bölgenin en önemli ihracatının yaş meyve ve sebze sektöründe olduğunu, bu sektörü mermer ve ağaç sanayinin takip ettiğini dile getirdi.

Antalya İhracatçılar Birliği üzerinden 156 ülkeye ihracat yapıldığına işaret eden Satıcı, en büyük pazarların ise Rusya, Çin, Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan olduğunu söyledi.

- Antalya Limanına ihtisas gümrüğü

Artan ihracata bağlı olarak Antalya Limanı'nın kapasitesinin giderek arttığının altını çizen Satıcı, limanın yük kapasitesinin son 4 yılda yıllık yüzde 20-25 civarında arttığını, bölge ihracatçılarının İzmir ve Mersin limanlarından ihraç ettikleri ürünlerin önemli bölümünü Antalya Limanı'na kaydırdıklarını kaydetti.

Antalya liman sahası içerisinde 6-7 resmi kurumun yerinin bulunduğunu, bu nedenle yükleme ve boşaltma için önemli bölümün kullanamadığına dikkati çeken Satıcı, "Özellikle Antalya kamuoyunun kentin dış dünyaya açılan tek limanını sahiplenmesi ve ticari anlamda daha fazla kullanılmasına destek vermesi gerekiyor" dedi.

Satıcı, yaklaşık iki yıl uğraşarak Antalya'ya gıda ihtisas gümrüğünü getirdiklerini, mobilya ve küçük ev eşyaları ihtisas gümrüğü konusunda da Gümrük ve Ticaret Müsteşarlığından sözlü onay aldıklarını ifade etti.

Daha önce yaş meyve ve sebze sektöründe uygulanan UR-GE (Uluslararası rekabetçiliğin geliştirilmesi ve desteklenmesi) projesinin madencilik sektöründe de yapılacağını belirten Satıcı, 30'u aşkın katılımcı firma ile 3 yıl süren bir proje yapacaklarını dile getirdi.

- Birliğin ismi değişiyor

24 Nisan Perşembe günü Antalya İhracatçılar Birliğinin genel kurulunun yapılacağın anımsatan Satıcı, genel kurulda birliğin isminin değiştirilmesi konusunun da gündeme alındığını bildirdi.

Satıcı, "Antalya İhracatçılar Birliğinin ismini Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği olarak değiştirmeyi planlıyoruz. Böylece Isparta ve Burdur'daki ihracatı kurumumuza daha fazla katabileceğiz" diye konuştu.

Birliğin ihracat hedefleri konusunda da bilgi veren Mustafa Satıcı, "Birliğimizin 2014 yılı ihracat hedefi 1,8 milyar dolar, 2023 hedefimiz ise 5 milyar dolar" dedi.

- İlaç kalıntısı ve karantina konusu

İlaç kalıntısı konusunda geçmişte yaşanan sorunların bugün neredeyse sıfır düzeyine indiğini söyleyen Satıcı, bu konuda Türkiye'nin AB standartlarını yakaladığını vurguladı.

 Karantina konusunda ise Rusya Federasyonu'na yapılan ihracatta dönem dönem karantina bildirimi aldıklarını ifade eden Satıcı, yarın da Ekonomi Bakanlığı ile bu konuda görüşme yapacaklarını dile getirdi.

Satıcı, şu bilgileri verdi:

"Meyve ve sebze üzerinde zaman zaman bir takım böceklerin bıraktığı darbeler olabiliyor. Ürünün sağlıklı olması konusunda hiçbir risk içermeyen, sadece sebze ve meyvenin görüntüsünü etkileyen bir durum bu. Bazı ülkeler, gerek kendi ülkelerinin üreticilerini korumak, gerek mevzuatları gereği karantina konusuna sıfır tolerans gösteriyor. Bugüne kadar bölgeden 18 firmaya karantina kapsamında yasak geldi. Ürün olarak ise ihracatımızın yüzde 1'inin bile altında."

Başkan Satıcı, Ukrayna'da yaşanan krizin bölge ihracatına olumsuz bir etkisi bulunmadığını fakat son dönemde Irak'a ulaşım konusunda sıkıntı yaşadıklarını sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber