Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Nisan 2018 - 15:03 Yorum: 0

Antalya’da 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem için imzalar atıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 27 Mart Salı günü ihalesi gerçekleştirilen Varsak-Zerdalilik arasındaki 3'üncü Etap Raylı Sistem Projesi'nin...

Antalya’da 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem için imzalar atıldı

Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından 27 Mart Salı günü ihalesi gerçekleştirilen Varsak-Zerdalilik arasındaki 3'üncü Etap Raylı Sistem Projesi'nin yapım sözleşmesi düzenlenen törenle imzalandı. Başkan Menderes Türel, tüm engellemelere rağmen sözleşmede imza aşamasına gelindiğini belirterek, 3. Etap raylı sistemin Varsak-Otogar arasındaki ilk bölümünün bu yılın Aralık ayı sonuna kadar hizmete gireceğini söyledi.

Kepez Varsak-Zerdalilik arasındaki 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Projesi yapım sözleşmesi imzalandı. Törene, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Genel Sekreter Birol Ekici, Başdanışman Av. Caner Şahinkara, Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Hülya Atalay, MAKYOL İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, MAKYOL İnşaat Proje Grup Koordinatörü Barış Gazioğlu, Yüksel Proje A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Harun Tulu Tunçay ile Boğaziçi Proje Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Karakuş, belediye bürokratları, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

"Bizi hayalperestlikle itham ettiler"

Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya'nın hak ettiği hizmetlere yeni bir halka eklemenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. 2004 yılında göreve geldikten sonra çevreci ve sürdürülebilir bir anlayışla birçok büyük projeyi tek tek hayata geçirdiklerine vurgu yapan Başkan Türel, "O zamanlar biz bu projelerimizden bahsederken siyasi rakiplerimiz algılamakta dahi yetersiz kalıyorlar, iş yapamayacakları, hizmet üretemeyecekleri için bizi hayalperestlikle itham ediyorlardı. Ama biz icraat ekibi olduğumuzu daha ilk günlerimizden itibaren ortaya koyduk ve hemen kolları sıvayarak gece gündüz demeden çalıştık, ürettik ve hizmete sunduk" dedi.

"Önemli eksikleri giderdik"

"Antalya'mızın tabiri caizse altı boştu" diyen Başkan Türel, kanalizasyon, arıtma tesisleri, su, yağmur suyu drenajları, alt ve üst geçitler, yaya üst geçitleri, yayalaştırılan alanlar, parklar, çocuk bahçeleri, spor tesis ve alanları, gençlik merkezleri gibi hizmetlerle önemli eksiklerin giderildiğini söyledi. Türel, tüm bu hizmetlerin yanında raylı sistemin 3. Etabının yapım aşamasına gelindiğini de söyledi.

"Rekor sürelerde bitirdik"

5 yıllık bir aranın ardından 2014 seçimlerinden sonra yeniden Antalya'ya hizmet etmeye başladığını söyleyen Başkan Türel, "Kısa zamanda 2. Aşama Raylı Sistem projemizi hazırladık ve Bakanlığımızla ortak çalışma yürütüp dünya rekoru denilecek zamanda bitirdik ve hizmete sunduk. 30-35 bin yolcu taşıyordu. Bugün 80 binleri görmeye başladık" diye konuştu.

"Bizi yolumuzdan alıkoyamazsınız"

Tüm projeler gibi 3. Raylı Sisteminde halkın bilgisine daha sonra da onayına sunulduğunu vurgulayan Başkan Türel, 5 Kasım 2017 tarihinde 23 mahallenin katılımıyla yapılan halk oylamasında yüzde 98 evet oyu kullanıldığını belirtti. Projenin finansmanı için Dünya Bankasından da International Finance Corporation (IFC) tarafından hazine garantisi istenmeden kredi kullandırıldığını vurgulayan Türel, "Bu da yabancı kredi kuruluşlarının belediyemize olan güvenini ortaya koymaktadır" ifadesini kullandı.

Projenin ihale sürecinden başlayarak birçok zorluk ve engelle karşılaştıklarını da anlatan Türel, daha ihale yapılmadan Kamu İhale Kurumu'na itiraz edenler olduğunu söyleyerek, "Bize zaman kaybettirebilirsiniz ama gideceğimiz hedeften alıkoyamazsınız" dedi.

Çalışmalar başlıyor

Başkan Türel, 3. Etap Raylı Sistem'in ne zaman biteceğine yönelik olarak da şu açıklamayı yaptı:

"İlk etapta Varsak-Otogar hattına kadar mevcut sisteme bağlantı sağlanacak. Aralık ayı sonu gibi bu hattı devreye sokmayı planlıyoruz. 2019 seçimlerinden önce de üniversite önüne kadar olan hattı tamamlayacağız. 10-15 gün içerisinde çalışmalar başlayacak. 3. Aşamada 38 adet hemzemin durak olacak. 1 yeraltı durağı var. Raylı Sistem güzergahı üzerinde de 4 adet üst geçit yapacağız" dedi.

Başkan Türel'in konuşmasının ardından imza töreni gerçekleştirildi. 3. Etap Raylı Sistem Yapım Sözleşmesi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Genel Sekreter Birol Ekici, Başdanışman Av. Caner Şahinkara, Genel Sekreter Yardımcısı Bedrullah Erçin, Ulaşım Planlama ve Raylı Sistem Daire Başkanı Hülya Atalay, MAKYOL İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Çebi, MAKYOL İnşaat Proje Grup Koordinatörü Barış Gazioğlu, Yüksel Proje A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Harun Tulu Tunçay ile Boğaziçi Proje Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Karakuş tarafından imzalandı.

Varsak-Zerdalilik'e bağlanacak

Kepez Varsak'tan başlayıp, Muratpaşa Meltem'de Eğitim Araştırma Hastanesi önünden nostaljik tramvay hattı ile birleşecek 25 kilometrelik 3. Etap Raylı Sistem Projesi'nde 38 adet hemzemin 1 adet yeraltı olmak üzere toplam 39 adet istasyon yer alacak. Varsak eski belediye binasından başlayacak olan hat sırasıyla Süleyman Demirel Bulvarı, Sakarya Bulvarı, Otogar Kavşağı, Dumlupınar Bulvarı, Tıp Fakültesi, Meltem, Eğitim Araştırma Hastanesi ve Müze'ye kadar devam edecek ve burada eski nostalji tramvayı ile birleşecek. Kepez'e çağdaş toplu ulaşımı getirecek dev proje ile nostaljik tramvay hattı da modernize edilecek. Müze-Zerdalilik arasındaki nostalji tramvayı hattı, yeni vagonları ile gidiş geliş olarak düzenlenecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber